Groen!

Groen! wil wettelijk verbod op alle commerciële dierproeven

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid), Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 17 november 2009 in "Dierenwelzijn"

Groen! dient wetsvoorstel in om alle commerciële proeven op gewervelde dieren te verbieden met enkel uitzonderingen voor proeven die echt nodig zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Gelijktijdig wordt een resolutie neergelegd voor het opstarten van een Vlaams Kenniscentrum voor Alternatieven voor Dierproeven. Samen met de Anti Dierproeven Coalitie vraagt Groen! een publieke database voor alle dierenproeven met volledig aantal, opdrachtgever en de kosten. De Anti Dierproeven Coalitie en GAIA ondersteunen deze initiatieven volmondig.

Uit enquêtes blijkt dat bijna 80% van de Belgen een dergelijk verbod steunt. Op dit moment zijn bepaalde commerciële proeven al verboden: bijv. dierproeven met cosmetica, met tabaksproducten of proeven op mensapen. Maar Groen! wil een stap verder zetten en alle dierproeven die ingezet worden bij de ontwikkeling van commerciële producten voortaan verbieden. Alleen voor echt medisch onderzoek zoals het zoeken naar remedies voor ziektes, bestaande ziekmakers of vormen van ziekmakende vervuiling zou nog een uitzondering gelden. Voor primaten zouden dierproeven altijd verboden worden.

Zo pleit Groen! ook voor een verbod op dierproeven in het kader van het testen van huishoudproducten, alcohol, chemicaliën (ingrediënten, pesticiden, insecticiden, kleur- en smaakstoffen), inclusief gezondheidsclaims van voedingsstoffen (bijv. probiotica). Federaal kamerlid Meyrem Almaci die het wetsvoorstel indient: `Bedrijven komen nu dikwijls met het excuus dat ze de gezondheidseffecten van nieuwe producten willen onderzoeken, alvorens ze die op de markt brengen. Maar intussen bestaan er voldoende alternatieve dierproefvrije onderzoeksmethodes om mogelijke risico's te beoordelen. Meer zelfs, veel onderzoekers hebben grote vragen bij de betrouwbaarheid van proeven op dieren. Wat ongevaarlijk is voor dieren is dat daarom nog niet voor mensen. En omgekeerd. Alternatieve onderzoeken op weefsel of op menselijke cellen en DNA, kunnen intussen veel zekerder resultaten leveren.'

Groen! vraagt ook dat er op Vlaams niveau in samenwerking met universiteiten en bestaande onderzoeks instellingen als het VITO, een Vlaams Kenniscentrum voor Alternatieven voor Dierproeven zou komen. Hermes Sanctorum legt hierover een voorstel van resolutie neer in het Vlaams parlement en legt uit: `Naar Nederlands voorbeeld zou dit Centrum een dierproefbarometer kunnen bijhouden en hoogtechnologische alternatieven voor dierproeven (bv. via stamcelonderzoek) bevorderen. Vlaanderen kan in het kader van de ambities van haar Toekomstpact 2020 ook op het vlak van duurzame diervriendelijke productontwikkeling Europees koploper worden. Handelaars die producten verdelen die niet op dieren getest zijn, zouden van het Centrum een label krijgen.

Groen! vraagt ten slotte samen met de Anti Dierproeven Coalitie dat er eindelijk meer transparantie komt i.v.m. het aantal dierproeven dat echt verricht wordt (nu kennen we alleen de cijfers die de laboratoria zelf geven), de kosten die daarmee gepaard gaan en de opdrachtgevers. Al deze gegevens moeten in een publieke database ter inzage liggen. Danny Flies, voorzitter van de Anti Dierproeven Coalitie: `De ethische commissies die nu toezien op dierproeven in de laboratoria moeten anders samengesteld worden zodat er ook mensen inzitten die geen belang hebben bij de uitvoering van de dierproeven. Zo kan ook binnen het echte medische onderzoek vermeden worden dat er te veel proeven doorgaan of dat dieren te veel afzien.'

Klik hier voor het wetsvoorstel om alle commerciële proeven op gewervelde dieren te verbieden

Klik hier voor de resolutie voor het opstarten van een Vlaams Kenniscentrum voor Alternatieven voor Dierproeven

Contact: Meyrem Almaci -
Deel Deel
Meyrem Almaci

Federaal Volksvertegenwoordiger
Hermes Sanctorum

Vlaams Volksvertegenwoordiger