Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van het lid Van Bommel over dreigende executies in Iran

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van Bommel over dreigende executies in Iran

Kamerbrief | 17 november 2009

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over dreigende executies in Iran. Deze vragen werden ingezonden op 11 november 2009 met kenmerk 2009Z21140.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel (SP) over dreigende executies in Iran.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de dreigende executie van de Koerdische advocaat Eshan Fattahian op 11 november 2009? 1) Bent u bereid er zo spoedig mogelijk bij de Iraanse autoriteiten op aan te dringen de executie niet te laten doorgaan? Indien nee, waarom niet?

Vraag 2
Is het waar dat Fattahian aanvankelijk veroordeeld was tot 10 jaar gevangenisstraf, uit te zitten in ballingschap, maar dat deze straf in hoger beroep is omgezet in de doodstraf?

Vraag 3
Is het waar dat Fattahian in zijn proces geen toegang heeft gehad tot een advocaat?

Vraag 4
Deelt u de opvatting dat het proces tegen Fattahian niet overeenkomstig de internationale normen voor eerlijke rechtsgang is? Indien ja, bent u bereid om daarover uw afkeuring uit te spreken in de richting van de Iraanse regering?

Antwoord op vraag 1, 2, 3 en 4

Naar verluidt, werd Ehsan Fattahian in eerste instantie veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. In hoger beroep zou betrokkene onder meer wegens misdaden met geweld tegen de nationale veiligheid en strijd tegen God (`moharebeh') tot de doodstraf zijn veroordeeld. Het is mij niet bekend in hoeverre hij heeft kunnen beschikken over juridische bijstand. Ehsan Fattahian werd op 11 november jl. geëxecuteerd.

Ik maak me grote zorgen over het grote aantal executies in Iran en de berichtgeving over het dikwijls niet voldoen aan internationale standaarden voor een eerlijke procesgang. Nederland heeft de zaak Fattahian onder de aandacht van EU-partners gebracht met het oog op een gezamenlijk optreden richting de Iraanse autoriteiten. Nederland zal ook bilateraal bij de Iraanse autoriteiten protest aantekenen tegen deze executie.

Vraag 5

Hebt u tevens kennisgenomen van de doodstraf die is uitgesproken tegen Habibollah Latifi en Sherko Moarefi, die sinds oktober 2008 in de dodencel in de gevangenis van Sanandaj zitten? Bent u tevens bereid er bij de Iraanse autoriteiten op aan te dringen deze straf te verzachten? Indien nee, waarom niet?

Antwoord

Ja. Nederland volgt de situaties van Habibollah Latifi en Sherko Moarefi op de voet en zal de Iraanse autoriteiten bilateraal, in EU-verband en VN-kader wijzen op hun internationale verplichtingen en er op aandringen de vonnissen te herroepen.


1) Amnesty International, 9 november 2009: "Iran: Kurdish man faces execution on 11 November 2009"

http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE13/119/2009/en