Ministerie van Defensie

Pricrinezuur vernietigd op Curaçao

17 november 2009, 13.42 uur

Een ruimploeg van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft afgelopen zaterdag op Curaçao 3 scholen, het ADC Laboratorium en een polikliniek verlost van gevaarlijk picrinezuur. Picrinezuur kan bij verkeerde opslag kristalliseren en daardoor explosief worden

Op het militaire oefenterrein Wacawa bracht het team, met medewerking van de Koninklijke Marine, het verzamelde picrinezuur gecontroleerd tot ontploffing.

Raymond Hellburg, werkzaam op het Botika Lab Isla, keek tevreden toe hoe militairen van de EOD het picrinezuur ophaalden en afvoerden. "Het stond hier al jaren zonder dat er iets mee gedaan werd. Ik ben blij dat het nu veilig verwijderd is en wij weer met een gerust hart naar het werk kunnen", sprak hij opgelucht.

Actie

EOD medewerkers bereiden transport picrinezuur voor op Curaçao

Nadat allereerst in het Peter Stuyvesant College op Curaçao picrinezuur was aangetroffen, hebben de eilandautoriteiten een inventarisatie gemaakt van de aanwezigheid van het zuur. De Gouverneur van de Nederlandse Antillen riep de hulp van Defensie in, waarna een ruimploeg van de EOD direct vanuit Nederland werd ingevlogen. Bij de ruiming waren ook militairen van de Koninklijke Marechaussee betrokken om het vervoer tussen de locaties zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Picrinezuur werd vroeger gebruikt in biologie- en scheikundelessen en staat bij veel scholen al jaren in de kast. Bij verkeerde opslag kan de stof door kristallisatie worden omgezet in een gevaarlijke explosieve stof.