Gemeente Achtkarspelen


Alfahulpen en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat veranderen. Deze wetswijziging heeft betrekking op de uitvoering van huishoudelijke hulp door alfahulpen. Met ingang van 1 januari 2010 mogen thuiszorgorganisaties alleen hulpen inzetten die bij de thuiszorgorganisatie in dienst zijn.

Alle 557 cliënten die huishoudelijke hulp (HH1) van een alfahulp ontvangen hebben vorige week een brief van de gemeente Achtkarspelen ontvangen. In deze brief wordt uitgelegd dat het recht op huishoudelijke hulp blijft bestaan. Aan cliënten wordt gevraagd om een keuze te maken hoe zij in het nieuwe jaar hulp bij het huishouden willen ontvangen.
Er zijn twee mogelijkheden:

* Hulp bij het huishouden laten regelen door de gemeente

* Hulp bij het huishouden zelf regelen door middel van een Persoonsgebonden budget
In de brief worden de consequenties van de keuzemogelijkheden uitgelegd.

Niet alleen de cliënt maar ook de alfahulp heeft een keuzemogelijkheid. De alfahulp kan in loondienst treden bij een thuiszorgorganisatie of alfahulp blijven. De gemeente adviseert cliënten om hun wensen te bespreken met de alfahulp.

Het is belangrijk dat cliënten voor 26 november 2009 de keuze door middel van een antwoordformulier aan de gemeente doorgeven.

Wanneer u huishoudelijke hulp van een alfahulp krijgt maar geen brief van de gemeente heeft ontvangen dan kunt u contact open nemen met het Wmo-loket. Ook wanneer u vragen heeft kunt u gerust contact opnemen met het Wmo-loket (0511-548119)