Gemeente Oldenzaal


Inzameling piepschuim maandag 16 november van start gegaan

17 november 2009

Sinds maandag 16 november kunnen inwoners van Oldenzaal op het afvalbrengpunt gratis piepschuim (EPS) afkomstig van verpakkingen inleveren. Wethouder Milieu Frits Rorink heeft de aftrap gegeven voor de inzameling. Dat deed hij samen met Albert van Winden, directeur van Twente Milieu en Frank Knippers, bedrijfsleider van Ertecee.

Het ingezamelde piepschuim wordt gereed gemaakt voor hergebruik door het Oldenzaalse bedrijf Ertecee. Het betreft een proef voor een periode van drie maanden. De proef is een samenwerking tussen het Oldenzaalse bedrijf Ertecee, onderdeel van IsoBouw, Twente Milieu en de gemeente Oldenzaal. De verwachting is dat er één container per week wordt opgehaald, wat gelijk staat aan ca. 40 m³. Oldenzaal neemt daarmee het voortouw in deze regio en is de eerste Twentse gemeente die zowel
inzameling, verwerking als het prepareren van piepschuim voor hergebruik binnen de eigen gemeente organiseert. Als de proef succesvol blijkt, wil Twente Milieu in meerdere gemeenten op deze manier piepschuim inzamelen.

Bij het inzamelpunt kunnen in principe alleen huishoudens terecht, omdat voor de inzameling van bedrijfsafval andere regels gelden. Verwacht wordt dat er per week ongeveer 40 m³ piepschuim kan worden opgehaald. Er is niet bekend hoeveel piepschuim er per huishouden wordt weggegooid, omdat dit niet apart wordt bijgehouden.

Voordelen
Het ingezamelde materiaal wordt periodiek opgehaald en daarna vermalen. Vervolgens wordt het weer geschikt gemaakt voor hergebruik. Eén van de vele toepassingen van gerecycled piepschuim is het hergebruik als dakisolatiematerialen. "Als gemeente dragen wij door het inzamelen van piepschuim graag ons steentje bij aan een beter milieu", aldus wethouder Frits Rorink. Groot voordeel is ook dat dit materiaal voor hergebruik geschikt wordt gemaakt door een Oldenzaals bedrijf. Dit betekent dat het transport van dit zeer licht materiaal wordt beperkt tot een minimum. Hierdoor wordt de CO2 uitstoot ook beperkt. De hoeveelheid grof afval dat moet worden verbrand, neemt hierdoor ook af.

Aansluiting op andere inzamelsystemen
Het inzamelen van verpakkingspiepschuim sluit aan op de inzameling van kunststofverpakkingsmateriaal. Voor de inzameling van kunststofverpakkingen worden binnenkort verzamelcontainers geplaatst bij de meeste glasbakkenlocaties. In die containers mag geen piepschuim worden gedeponeerd. Piepschuim kan alleen op het afvalbrengpunt gescheiden worden ingezameld. De recycling van piepschuim kan alleen lukken als het piepschuim niet is vervuild met andere materialen
(zoals bijvoorbeeld hout, krimpfolie, omsnoeringsband en plakband). Ook mogen er aan het piepschuim geen vervelende luchtjes zitten zoals het geval is bij vleesschaaltjes, viskisten etc.

Piepschuiminzameling in Nederland
In Nederland wordt inmiddels al ruim 10.000 ton verpakkingspiepschuim per jaar ingezameld en gerecycled. Ook piepschuim uit bouw-isolatietoepassing kent hoge recyclingquotes. Door gescheiden inzameling via gemeentelijke milieustraten wordt een belangrijk deel van de ca. 4000 ton piepschuim (ca. 600.000 m3, vooral van verpakkingen) die nog in Nederlandse restafvalstromen verdwijnt, ingezameld voor hoogwaardige recycling.

Informatie
De inwoners van de gemeente Oldenzaal worden geïnformeerd door middel van een artikel in de KOM, de Afvalwijzer 2010 die zij in de bus krijgen en een folder die nog wordt verspreid.