Gemeente Winschoten


Bodemsanering gasfabriekterrein Winschoten kan van start

Maandagmiddag 16 november ondertekenden gedeputeerde Slager van de provincie Groningen, bestuurder Cooijmans van de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) en wethouder Jansema van de gemeente Winschoten een overeenkomst voor de bodemsanering van het voormalig gasfabriekterrein in Winschoten. Winschoten is de laatste van vijf nog te saneren gasfabriekterreinen in de provincie Groningen waar afspraken worden gemaakt over de sanering. De sanering van de andere vier gasfabrieken is inmiddels in een ver gevorderd stadium of staat op het punt om te beginnen.
Partijen hebben na intensief overleg overeenstemming bereikt over de financiering van de bodemsanering in Winschoten. In de overeenkomst is de gezamenlijke verantwoordelijkheid ten aanzien van de sanering vastgelegd. Met het tekenen van de overeenkomst kan gestart worden met de voorbereiding van deze sanering. De bedoeling is de sanering uiterlijk in 2014 af te ronden.

Aan de Gaslaan, ten zuiden van de Mr. D.U. Stikkerlaan en aan het oude Omsnijdingskanaal stond in de periode 1897 tot en met 1968 de gasfabriek. Op het terrein zijn thans gesitueerd de parkeervoorzieningen van het OZG locatie Lucas, de zusterflat en enkele openbare wegen. In het verleden zijn op deze locatie meerdere bodemonderzoeken uitgevoerd waaruit bleek dat er sprake is van ernstige bodemverontreiniging. De locatie is verontreinigd met diverse stoffen. Dit beeld wijkt in algemene zin niet af van verontreinigingen op andere voormalige gasfabriekterreinen. Er is vastgesteld dat er geen risico's voor de volksgezondheid aanwezig zijn.