Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk

Persberichten St Jansdal

Ziekenhuisbrede accreditatie (17-11-2009)

Op dinsdag 10 november jl. was het zover. Mevrouw Hélène Beaard, directeur van het NIAZ overhandigde officieel het NIAZ-accreditatiebewijs aan Jan Voorburg, lid van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, tijdens een bijeenkomst in het personeelsrestaurant. De accreditatie is vier jaar geldig. Medio 2010 volgt nog een werkbezoek van een dag; dan kijken de auditoren voornamelijk naar de voortgang die er geboekt is met de uitvoering van de nog te verbeteren punten uit de rapportage van 2009.

Het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Zorginstellingen (NIAZ) controleert of zorginstellingen zó zijn georganiseerd dat ze zorg leveren die aantoonbaar van voldoende kwaliteit is. Het middel van accreditatie dwingt de instellingen om die kwaliteit te borgen en te blijven verbeteren. Zorginstellingen kunnen zich met een NIAZ-accreditatiebewijs tegenover derden verantwoorden. Een NIAZ-accreditatie geldt voor vier jaar.

Het NIAZ is een instituut vóór en dóór de zorg. Het is opgericht door de brancheorganisaties van ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten. De toetsing gebeurt door speciaal opgeleide collega's uit andere zorginstellingen. Ook is het NIAZ Referentiekader ontwikkeld door kwaliteitsdeskundigen en vakmensen uit de zorg.

Van de 95 ziekenhuizen in Nederland zijn er 54 geaccrediteerd. Veertien ziekenhuizen, waaronder het St Jansdal, zijn voor de tweede keer en twee ziekenhuizen voor de derde keer geaccrediteerd. In de directe nabijheid van St Jansdal beschikt alleen de Isalaklinieken in Zwolle over de NIAZ accreditatie.

Dinsdag 10 november was een bijzondere dag voor het ziekenhuis. Daarom kregen alle personeelsleden een gebakje bij de koffie en een lekker hapje in het restaurant tijdens de lunchpauze. Het behalen van de ziekenhuisbrede NIAZ accreditatie is een prachtig resultaat waar de ziekenhuismedewerkers heel blij mee zijn.

Om dit resultaat te bereiken is er door veel ziekenhuismedewerkers veel extra werk verzet. St Jansdal was al in het bezit van een initiële accreditatie. Met deze instellingsbrede accreditatie is opnieuw bewezen dat in het bijzonder de patiënten, maar ook zorgverzekeraars en de Inspectie erop kunnen vertrouwen dat ziekenhuis St Jansdal uitstekende kwaliteit van zorg levert. Jan Voorburg, lid van de Raad van Bestuur van St Jansdal is zichtbaar blij met het accreditatiebewijs dat overhandigd werd door de directeur van het NIAZ mevrouw Beaard
> Meer informatie

---