Universiteit Leiden

Dunnere wandjes, gekkere vormen, kleinere gaten

Vanaf volgende week rekken de Fijn-Mechanische Dienst van de Universiteit Leiden en de Leidse Instrumentmakersschool de grens van mogelijke weer wat op. Dan wordt de nieuwe ultrasoon freesmachine in gebruik genomen. Hiermee kunnen harde materialen als keramiek mee worden bewerkt tot op 1/1000 mm nauwkeurig.

Knutselaars en puzzelaars

Wetenschappers schroeven hun eisen telkens een beetje op. Maar wat de industrie levert is vaak net niet dun of klein genoeg. De technici van FMD verzinnen dus zelf steeds weer nieuwe oplossingen. Instrumentmakers zijn knutselaars, puzzelaars en uitvinders, die met hun technische kennis en creativiteit eigenlijk alles kunnen maken wat denkbaar is. Veel hoogstaand wetenschappelijk onderzoek - van geneesmiddelenresearch tot onderzoek aan betere autokatalysatoren - zou onmogelijk zijn zonder de door instrumentmakers op maat gemaakte apparaten of meetopstellingen.

Onderdeel van technisch keramiek: tot op 1/1000 nauwkeurig

Diamant
Om de telkens weer hogere eisen vóór te zijn wilden de technici twee stappen tegelijk zetten: zelf een apparaat ontewerpen én onderzoeken waar de grens van het (on)mogelijke ligt. Dat kan door naast metalen, plastic en glazen onderdelen ook onderdelen van technische keramiek te maken. Het nadeel van een hard materiaal als keramiek is dat het moeilijk te bewerken is, daar moet diamantgereedschap aan te pas komen. Voor het met de hand bewerken van een onderdeel dat gemaakt is van technische keramiek, zijn al snel vijf of zes tools nodig. De machine lost dat op: met één apparaat is in minder tijd een mooier onderdeel te maken.

Bijna alles kan
Omdat de ultrasoon freesmachine goed te controleren is en er zoveel vormen mee te maken zijn, kan bijna alles: dunnere wanden, exotische vormen, diepere en kleinere gaatjes, en dat alles met extreme precisie. Bovendien zorgt de combinatie van slijpen en ultrasone bewerking voor een gladder oppervlak. Door de productievaardigheid van de machine naast de ontwerppraktijk te leggen, wordt de grens van het mogelijke opgerekt. Natuurlijk heeft iedere techniek beperkingen. Maar waar die liggen voor technische keramiek gaan FMD en LIS nu uitvinden.

Nieuwe generatie
De medewerkers van de Fijn-Mechanische Dienst (FMD) gaan met de nieuwe hightech machine een volgende generatie onderdelen voor meetapparatuur maken van technische keramiek. Die zijn van een hogere kwaliteit dan de bestaande. De combinatie tussen slijpen, ultrasone (hoogfrequente) bewerking en een geavanceerd besturingssysteem zorgt voor precisie tot op de micrometer (1/1000 mm) en een uniek niveau van controle over het proces.

Waarom keramiek?

Een stukje keramiek in vacuümsysteem of microscoop klinkt als pottenbakken voor gevorderden, maar het is veel meer dan dat. Voor apparaatbouwers is keramiek vanwege zijn eigenschappen is een interessant materiaal: het is niet vatbaar voor chemische reacties, kan tegen extreem hoge temperaturen en is slijtvast. Een prima materiaal om apparaten en onderdelen van te bouwen dus. Daarom hebben de Universiteit Leiden en de LiS besloten om samen een ultrasoon-freesmachine te kopen.

De ultrasoon freesmachine

Nieuw specialisme
Om te zorgen dat de kennis die de technici in Leiden opdoen zich weer verder verspreidt, is de LiS van plan een opleiding tot technisch keramiekbewerker te starten. Omdat zo'n opleiding nog niet bestaat in Nederland, worden technisch keramiekbewerkers nu opgeleid bij de bedrijven zelf. Door een opleiding te beginnen, voorziet de LiS in een vraag uit het bedrijfsleven, en krijgt Nederland er weer een specialisme bij.

Kamerlingh Onnes
De samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de LiS is overigens niet nieuw. De LiS is ooit door de Leidse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Kamerlingh Onnes opgericht. Zijn doel was goede technici op te leiden, die op hun beurt de wetenschap weer een stap vooruit zouden helpen. Met de ultrasoon-freesmachine en de opleiding wordt de samenwerking weer versterkt. Bovendien doet Leiden door de aanschaf van de machine doet Leiden in één klap mee in de technische keramiek.

(17 november 2009/Geiske de Groot/Jos van den Broek/CH)

Nieuwsredactie - 17/11/2009