Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Limburgse gemeenten tevreden over pilot financieel toezicht In de provincies Limburg en Noord-Brabant lopen sinds 2005 pilots in het kader van de modernisering van het financieel toezicht van de Provincie op de gemeenten. Een klanttevredenheidsonderzoek onder de gemeenten wijst uit dat zij tevreden zijn met de wijze waarop Provincie Limburg in deze pilot de gemeenten ondersteunt bij haar financiële taken.

Voor de Limburgse pilot geldt dat de Provincie zich als financieel toezichthouder actief opstelt. Dat betekent concreet dat de Provincie de gemeenten diverse zaken aanbiedt ter ondersteuning van hun financiële taken. Denk daarbij aan een financieel verdiepingsonderzoek, het actief informeren over ontwikkelingen rondom gemeentefinanciën en toezicht. Dit laatste zowel in het algemeen, als over specifieke themas, zoals bijvoorbeeld de begrotingsbrief en de verkoop van Essent-aandelen. Verder biedt de Provincie zich aan als vraagbaak. Dit alles doet zij naast de uitvoering van haar formele toezichthoudende taak.

Onder de gemeenten in Limburg (en Noord-Brabant) is medio 2009 een digitale enquête gehouden, waarin gemeenteraden, portefeuillehouders financiën en hoofden financiën zijn gevraagd naar hun ervaringen met en meningen over de pilots. Dit mede op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De rapportage die dit klanttevredenheidsonderzoek heeft opgeleverd dient onder meer als input bij de evaluatie van het financieel toezicht die in 2010 van het ministerie wordt verwacht.

De enquête is bedoeld om na te gaan in hoeverre de gemeenten in de pilot meerwaarde zien in en of ze tevreden zijn over de manier van uitvoering. Met betrekking tot de mate van dienstverlening, de bereikbaarheid van de ambtenaar, het gehoor vinden voor vragen, het meedenken over oplossingen en de mogelijkheden die er zijn tot overleg, worden door de gemeenten als goed beoordeeld. Deze beoordeling is iets minder goed ten aanzien van het bieden van maatwerk en het opereren als financieel sparringspartner.

Het rapport naar aanleiding van het klanttevredenheidsonderoek gaat over zowel Limburg als Noord-Brabant. Inhoudelijk verschillen beide pilots echter van elkaar. Het rapport is integraal te vinden via www.limburg.nl/gemeentefinancien onder het kopje actueel.

17-11-2009 14:24