Senternovem

17-11-2009 | Wijkbewoners Leeuwarden besparen gemiddeld 9% op energiegebruik

"Normaal gesproken heb je bij weddenschappen altijd een winnaar en een verliezer", stelde Fred Crone, burgemeester van Leeuwarden op 30 oktober in het wijkcentrum Schieringen in de wijk Heechterp-Schieringa. "Maar deze weddenschap kent alleen maar winnaars: uw portemonnee en het milieu." Ongeveer een jaar geleden sloten 73 gezinnen uit de Leeuwarder prachtwijk een weddenschap af met Crone dat ze 10% of meer op hun energiegebruik konden besparen. Dat lukte ruim de helft van de gezinnen. Zij kregen uit handen van Crone op 30 oktober een supermarktbon van EUR 50,- De weddenschap was één van de manieren waarop bij de bewoners van de wijk aandacht gevraagd werd voor energiebesparing.

Gemiddeld bespaarden de deelnemers aan de weddenschap 9%, zowel op hun gas- als elektriciteitgebruik. Over het algemeen is het energiegebruik in de wijk al vrij laag. De initiatiefnemers van deze actie spreken dan ook van een uitzonderlijk goede prestatie. De huishoudens die de weddenschap wonnen bespaarden gemiddeld 12% op elektriciteit en 16% op gas.

Pilots
Het gedrag van bewoners speelt een belangrijke rol bij het realiseren van doelstellingen op het gebied van CO2-reductie. Dat geldt uiteraard ook in aandachtswijken. Veel gemeenten hebben voor dit soort wijken energiebesparingdoelstellingen vastgesteld, maar weten niet goed hoe dat in praktijk gebracht kan worden. Om dat te onderzoeken heeft SenterNovem in samenwerking met de gemeenten Leeuwarden, Enschede, Zaanstad en Rotterdam pilots opgezet. In de pilots worden verschillende methodes en aanpakken getest om het gedrag van bewoners te veranderen. Het gaat om het veranderen van gewoontegedrag (energiegebruik thuis) en investeringsgedrag (renovatie woningen en aanschaf apparaten). Daarbij gaat het niet om energiebesparing alleen. De pilots moeten ook uitwijzen of energiebesparing een rol kan spelen bij het bestrijden van armoede en het bevorderen van de sociale cohesie.

Gratis energiebox
De bewoners van de wijk Heegterp-Schieringen in Leeuwarden zijn in het kader van de pilot het afgelopen jaar geprikkeld om minder energie te gaan gebruiken. Naast het meedoen aan de weddenschap, konden bewoners van de wijk zich ook aanmelden voor een gratis energieadvies aan huis. Naast het advies kregen de bewoners een gratis energiebox. Van dit aanbod maakten 700 buurtbewoners gebruik. Verder konden inwoners van de wijk afgelopen jaar een energiecursus volgen en waren er in de wijk activiteiten rond energie. Met een fotowedstrijd konden mensen de energie van wijk in beeld brengen. De gemeente kijkt terug op een succesvolle pilot waarbij mensen echt in beweging zijn gekomen. Crone gaf aan dat bewoners nu aan de lijve hebben ondervonden dat het eigenlijk niet zo moeilijk is om energie te besparen. "Je hoeft je leven daar helemaal niet ingrijpend voor te veranderen. Door eenvoudige maatregelen krijg je in hetzelfde huis en met hetzelfde comfort een lagere energierekening." Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de zes spaarlampen en de de LED-lamp die in de gratis energiebox zaten. Dat levert een besparing op van gemiddeld EUR 150,- De gemeente Leeuwarden stelt de komende tijd nog 600 extra gratis energieboxen beschikbaar voor minima in de gemeente.