www.adopteerjeboom.eu van start

17/11/2009 15:50

Europese Commissie

Ministers Cramer en Verburg lanceren eu-boomplantactie

DEN HAAG, 17 november 2009

Vandaag gaat de actie 'Adopteer een EU-klimaatboom' van start. De Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland heeft vijftig 'EU-klimaatbomen' aangeschaft als bijdrage aan de strijd tegen de broeikasgassen. Deze bomen kunnen worden geadopteerd door personen of organisaties, zoals scholen en bedrijven. De tegenprestatie die van de deelnemers wordt gevraagd, is het ondertekenen van een 'klimaatbeschermingscertificaat'.

Daarmee beloven de deelnemers dat zij zich in hun dagelijks leven zullen inspannen voor klimaatbescherming. Bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te zetten, geen goede spullen weg te gooien, dubbelzijdig te printen en afval te scheiden. Op de website en het klimaatcertificaat staan talloze handzame tips voor een klimaatvriendelijke levensstijl die voor iedereen direct in het dagelijks leven toepasbaar zijn.

"In plaats van het simpelweg storten van een bedrag, verbinden de mensen die onze bomen adopteren zich echt persoonlijk aan de strijd voor klimaatbehoud", zegt klimaatexpert Rolf-Jan Hoeve van de Europese Commissie in Nederland. "Daarvoor krijgen ze van ons een plechtig klimaatcertificaat. Liefst hangen ze dat thuis, op kantoor of in de klas aan de muur, zodat onze deelnemers dagelijks aan hun belofte worden herinnerd."

Ministers Cramer (Milieu) en Verburg (Landbouw) lanceren actie

De ministers Cramer en Verburg hebben de actie officieel gelanceerd door symbolisch op het Binnenhof de eerste twee EU-klimaatbomen te planten. Op www.adopteerjeboom.eu staat een videoverslag van hun bijdrage.

Minister Cramer: "Europa is echt een voortrekker bij het terugdringen van broeikasgassen en het gebruik van duurzame energie." Minister Verburg: "Zonder bomen kunnen wij niet leven."

12 december plantdag van EU-klimaatlaan op Landgoed Haarzuilens

Op 12 december worden de EU-klimaatbomen geplant op Landgoed Haarzuilens in Utrecht. Zij zullen daar een speciale 'EU-klimaatlaan' vormen. Iedereen die een boom heeft geadopteerd, mag bij de plantdag aanwezig zijn.

Samenwerking met Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft de EU-klimaatbomen geleverd. Als extraatje zal elke geplante EU-boom ervoor zorgen dat een boom in het regenwoud van Indonesië kan rekenen op bescherming via het 'boom voor boom' fonds van Natuurmonumenten.

Tevens zijn een aantal van de EU-klimaatbomen als speciale 'bakenbomen' reeds geplant langs de randen van het eerste Nederlandse klimaatbos van Natuurmonumenten in Flevoland.





http://www.adopteerjeboom.eu