Stichting Natuur en Milieu

CO2 plafond voor elektriciteitscentrales

17 november 2009 - Energiebedrijven krijgen in de toekomst een grens voor de uitstoot van het broeikasgas CO2 opgelegd. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft op 3 november ingestemd met een voorstel daartoe van GroenLinks. Natuur en Milieu drong op 26 oktober 2009, in de week voor het kamerdebat, nog aan op zon CO2 -norm, toen ze een onderzoek presenteerde waaruit blijkt dat kolencentrales duurzame energie uit de markt drukken.

Door het CO2 -plafond zal een aantal energiebedrijven afzien van de bouw van nieuwe kolencentrales omdat zij anders fors moeten investeren in ondergrondse CO2 opslag. Investeren in duurzame energie wordt zo aantrekkelijker.

Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks hoopt dat andere EU-landen volgen. De komst van vervuilende kolencentrales ziet hij als een bom onder de klimaatambities van Nederland en Europa.

Milieuminister Jacqueline Cramer gaf eerder al aan dat ze de CO2 -norm voor elektriciteitscentrales een heel goed idee vindt. Ze kondigde in september maatregelen aan voor energieproducenten die te weinig doen voor een duurzame energievoorziening.

Zie voor het onderzoeksrapport over kolencentrales: Duurzame energie in de knel door nieuwe kolencentrales (persbericht, 26 oktober 2009)

Publicatiedatum: 17-11-2009