Gemeente Kampen


* College B&W stemt in met voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid

College B&W stemt in met voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid

Toekomstige inrichting Zuidwestzijde van Kampen in kaart gebracht Het voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid is gereed. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met dit voorontwerp en het besluitMER en de passende beoordeling IJsseldelta Zuid. Het voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid omvat het gebied ten Zuidwesten van Kampen evenals het recreatiegebied bij Roggebot, de ontwikkeling van `De Oksel' en daarmee de zone Zwartendijk. Het besluitMER en de passende beoordeling IJsseldelta-Zuid beschrijven de milieu-effecten en de effecten op de aanwezige natuurwaarden door ontwikkeling van de bypass, het woongebied en de recreatie. Op basis van het besluitMER zijn meerdere alternatieven onderzocht voor de inrichting van het plangebied. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar een bypass met drempel en een bypass zonder drempel. Dit heeft geleid tot een voorkeursalternatief waarin de hoofdelementen van de inrichting zijn vastgelegd. Het voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid is gebaseerd op dit voorkeursalternatief.

Het voorkeursalternatief omvat een concept inrichtingsplan op hoofdlijnen voorhet gehele bestemmingsplangebied. Het bevat de volgende hoofdelementen:

* een dynamische bypass zonder drempel en met een open verbinding naar het Vossemeer;

* de ontwikkeling van woongebied 'De Oksel' op een klimaatdijk;
* 1100 ligplaatsen voor boten, gekoppeld aan de woningen in 'De Oksel';

* een binnenplas met een stedelijk waterpeil, via een sluis in verbinding met de bypass;

* recreatief medegebruik van een groot deel van de Uiterwaarden (noordzijde) en de dijken van de bypass;

* verstevigen van de recreatieve functie bij Roggebot.

Enkele onderdelen als de exacte ligging van enkele fietspaden en de precieze ligging van de ontsluitingsweg naar 'De Oksel' moeten nog nader uitgewerkt worden.

Wethouder voor Ruimtelijke Ordening Bert Boerman is blij dat het voorontwerpbestemmingsplan gereed is. "Met dit document worden de plannen voor de gebiedsontwikkeling in IJsseldelta-Zuid concreet gemaakt. Dit is ook het moment dat belanghebbenden hun zienswijzen kunnen indienen over de toekomstige inrichting van het gebied."

In chronologische volgorde gaat het om de volgende procedures/plannen die een belangrijke basis leggen voor de realisatie van de bypass en het woongebied 'De Oksel':

* richtlijnen besluitMER;

* besluitMER 'IJsseldelta-Zuid';

* passende beoordeling;

* voorkeursalternatief;

* voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid.

In de loop van 2010 moeten andere vergunningen worden geregeld, zoals een dijkverleggingsplan en een ontgrondingsvergunning. De financiële dekking voor alle onderdelen in het voorontwerpbestemmingplan is aanwezig.

De commissie Ruimtelijke Ontwikkeling praat op 9 december over bovengenoemde procedures/plannen en de gemeenteraad buigt zich er vervolgens op 18 januari 2010 over. Ná instemming van de raad liggen zowel het voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid als het besluitMER en de passende beoordeling IJsseldelta-Zuid voor iedereen ter inzage gedurende een periode van zes weken.

Gedurende de periode van ter inzage legging wordt er voor burgers en belanghebbenden een spreekuur ingesteld waar men terecht kan voor vragen over het voorontwerpbestemmingsplan. De data van het spreekuur worden binnenkort via de gemeentelijk informatiepagina in De Brug bekend gemaakt.

Het project IJsseldelta-Zuid betreft een integrale ontwikkeling aan de Zuidwestzijde van Kampen. Het betreft primair een `ruimte-voor-de-rivierproject' dat moet voorzien in de waterveiligheid voor de komende tientallen jaren. Er is besloten om met meerdere partners deze primaire doelstelling uit te breiden met andere doelstellingen op het gebied van recreatie, woningbouw, natuurontwikkeling en agrarische versterking. Hiervoor is in 2007 een intentieovereenkomst tussen de partners ondertekend. Hiermee is ook het recreatiegebied bij Roggebot en de ontwikkeling van `De Oksel' en daarmee de zone Zwartendijk onderdeel geworden van het nu voorliggende voorontwerp bestemmingsplan.

Het projectgebied van IJsseldelta-Zuid is gelegen in twee provincies en binnen twee gemeenten. Het overgrote deel (circa 85%) is gelegen binnen de gemeente Kampen (provincie Overijssel), en circa 15% is gelegen binnen de gemeente Dronten (provincie Flevoland).
---