Gemeente Kampen


* Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerrein Haatland

Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerrein Haatland

Op maandag 16 november heeft burgemeester Koelewijn het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) uitgereikt aan de voorzitter van de Industriële Club Kampen, de heer Mateboer voor bedrijventerrein Haatland. Naast het certificaat is er een convenant ondertekend tussen gemeente, politie, brandweer en ondernemers om gezamenlijk de veiligheid van bedrijventerrein Haatland te verbeteren. Het keurmerk is een landelijke certificeringregeling waarbij de normen zijn vastgelegd in een landelijk handboek. Het certificaat levert voor ondernemers en hun werknemers, maar ook voor gemeente, politie en brandweer een win-win situatie op zoals een veilige en prettige (werk)omgeving.
Voor de gemeente zijn er voordelen als het gaat om de kwaliteit van het fysieke beheer van openbare ruimten evenals op het gebied van sociaal/economische ontwikkelingen. De aanpak van criminaliteit en brandveiligheid wordt voor politie en brandweer efficiënter en effectiever. Het sluiten van het convenant is een vervolgstap op onder andere de enquêtes die de ondernemers op Haatland vorig jaar hebben ingevuld over veiligheid op hun bedrijventerrein. Ook de schouwen, die met alle betrokken partijen zijn gehouden op het bedrijventerrein, zijn de basis geweest voor de maatregelen die zijn opgesteld voor Haatland.

Voor bedrijventerrein Haatland zijn in hoofdlijnen de volgende doelstellingen afgesproken:


- het verhogen van de verkeersveiligheid;

- het verlagen van de overlast door vervuiling;
- het verhogen van de tevredenheid over het beheer van de openbare ruimte;

- het verminderen van het oneigenlijk gebruik van de openbare ruimte;
- het stabiliseren en zo mogelijk het verminderen van het inbraakrisico;

- het verhogen van het aangiftepercentage bij inbraak of diefstal.

Burgemeester Koelewijn: "alleen door een gezamenlijke aanpak met politie, brandweer én ondernemers kunnen we de veiligheid op bedrijventerreinen verder verbeteren. De tijd is voorbij dat we alleen de inzet van de politie mogen verwachten als het gaat om het verbeteren van de veiligheid. Het is belangrijk om concrete afspraken te maken die gewaarborgd worden door een convenant."

Na twee jaar volgt een nieuwe ronde om voor hercertificering in aanmerking te kunnen komen. Dat betekent dat getoetst wordt of de afgesproken maatregelen om de veiligheid te vergroten ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd. De bedrijventerreinen Spoorlanden/Zendijk en Bedrijvenpark Rijksweg 50 hebben dit certificaat al behaald en daaraan gekoppeld een convenant ondertekend.

Het Nederlandse bedrijfsleven lijdt jaarlijks veel schade door criminaliteit, overlast en onveiligheid. De overheid en het bedrijfsleven willen hier graag iets aan doen. Daarom is onder de vlag van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing een Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerreinen ontwikkeld. Het Keurmerk Veilig Ondernemen is een werkwijze die het mogelijk maakt door middel van een stappenplan gestructureerd maatregelen te treffen voor de veiligheid op bedrijventerreinen. Het succes van veilig ondernemen is vooral afhankelijk van een goede samenwerking.

---