Gemeente Kampen


* 's Heerenbroek in de race voor 500 uur ontwerp expertise

's Heerenbroek in de race voor 500 uur ontwerp expertise

De gemeente Kampen is met een inzending voor 's-Heerenbroek één van de vier genomineerden voor een één- of meerdaags interactief ontwerpatelier dat de Dienst Landelijk Gebied (DLG) gebruikt bij gebiedsontwikkeling. Het ontwerpatelier, ook wel schetsschuit genoemd, bestaat uit 500 uur ontwerp expertise en wordt door de provincie Overijssel aangeboden in het kader van de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit.
Afgelopen donderdag presenteerden de genomineerden hun inzendingen op de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit. De winnaar van de schetsschuit wordt in januari bekend gemaakt.
Iedereen kan zijn of haar stem uitbrengen via de website: http://www.atelieroverijssel.nl/stemmen.php. Stemmen op de inzending van Kampen kan tot 1 december 2009.

De inzending van Kampen beslaat niet alleen het dorp 's-Heerenbroek, maar ook het landschap om het dorp. Eén van de kernkwaliteiten van dit stukje Nationaal Landschap, de karakteristieke openheid, staat onder grote druk. Aan de ene kant door stadsuitbreidingen van Zwolle en aan de andere kant door woningbouw voor bewoners van 's-Heerenbroek. Het ontwerpatelier kan ingezet worden om een oplossing te vinden voor een duurzame invulling van de groene zone tussen stad en dorp.

De doelen van de schetsschuit zijn:

- het zoeken naar oplossingen voor complexe ruimtelijke opgaven;
- het creëren van draagvlak bij bewoners en belanghebbenden;
- het in beweging zetten van een gebiedsproces.

Een schetsschuit is een hulpmiddel in een proces en staat dus niet op zichzelf. Experts op ruimtelijk gebied en betrokkenen (ondernemers, bewoners, vertegenwoordigers van belangen- en ambtelijke organisaties) uit de streek kunnen deelnemen aan de schetsschuit.
---