Gemeente Tiel


Resultaten leefbaarheidsmonitor 2009 bekend

De resultaten van het leefbaarheidsonderzoek zijn bekend. In mei 2009 zijn voor de vierde keer ruim 1400 inwoners telefonisch geïnterviewd over de veiligheid in de stad en in de negen wijken, over diverse voorzieningen en over de dienstverlening door de gemeente.

Dit tweejaarlijkse onderzoek is nu voor de vierde keer gehouden en maakt het mogelijk de ontwikkelingen in de tijd te volgen (2003, 2005, 2007 en 2009). Trends kunnen nu ook goed worden weergegeven.

De Leefbaarheidsmonitor Tiel 2009 laat een overwegend positief beeld zien. De bewoners van Tiel hebben over het algemeen weinig problemen rondom leefbaarheid en veiligheid en zijn tevreden over de meeste voorzieningen. Ook het oordeel over de woningen, de wijken en de gemeente als geheel is bijna overal positief.

Er zijn ook relatief veel positieve ontwikkelingen in de tijd te zien. De inwoners van Tiel zijn bijvoorbeeld meer tevreden geworden over het openbaar vervoer, medische voorzieningen, voorzieningen voor ouderen, speelvoorzieningen voor kinderen, uitgaansmogelijkheden, onderhoud van groenvoorzieningen, het functioneren van de politie en de gemeentelijke website. De overlast door hondenpoep komt minder vaak voor en het aantal mensen dat bepaalde plekken in Tiel mijdt is (na een piek in 2005) flink gedaald.

De inwoners zijn wel iets minder tevreden over het onderhoud van het wegdek en de fietspaden (4% daling t.o.v. 2007) en over bureau Toezicht en Handhaving. Ook is de prioriteit voor de aanpak van overlast door hangjongeren in de loop der jaren gestegen. Maar al met al komt een positief beeld naar voren. Vanzelfsprekend zijn er verschillen per wijk en zijn er bepaalde punten waarop wel degelijk verbeteringen op wijkniveau mogelijk zijn.

Via deze weg willen wij alle mensen die aan het onderzoek hebben meegewerkt heel erg bedanken voor hun bijdrage. De respons was wederom bijzonder hoog en het onderzoeksbureau heeft aangegeven bijzonder goede reacties te hebben ontvangen. Voor de gemeente is het met de nieuwe gegevens mogelijk nieuw beleid te ontwikkelen, plannen bij te stellen en prognoses te maken.

Bent u nieuwsgierig naar alle resultaten van de leefbaarheidsmonitor 2009? Lees dan verder op Leefbaarheidsmonitor 2009. Daar vindt u de twee volledige rapporten: de monitor 2009 met de meeste recente uitkomsten vergeleken met de vorige jaren en een tabellenboek. In het tabellenboek staan ook de resultaten per wijk genoemd. Aanvullend daarop vindt u een verdiepingsonderzoek waarin een aantal beleidsmatige vragen nader is geanalyseerd.