Provincie Groningen

2009 Besluiten Provinciale Statenvergadering 11 november 2009 17 november 2009

Provinciale Staten hebben gesproken over het uitvoeren van een proef met het passief bestrijden van muskusratten. Vooralsnog wordt afgezien van de proef. De brief waarin GS voorstelt TenneT te voorzien van een geldlening is door Provinciale Staten voor kennisgeving aangenomen. Mevrouw Van der Tuin (CDA) heeft mondelinge vragen gesteld over het Regiospecifiek Pakket Zuiderzeelijn. Ook is er gesproken over de lozing van zand uit Friesland in recreatieplas Standheem. Een motie van de PvdA is hierbij met algemene stemmen aangenomen. Het onderwerp Blauwe Stad is aan de agenda toegevoegd. Tot slot is de heer Swagerman als Statenlid geïnstalleerd.


1. Nieuw Statenlid geïnstalleerd
De heer C. (Kees) Swagerman (SP) is geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten. Hij volgt de heer A.F. (Fred) Krol (SP) op.


2. Proef met passief bestrijden van muskusratten Provinciale Staten hebben gesproken over het uitvoeren van een proef met het passief bestrijden van muskusratten. De brief van Gedeputeerde Staten over de proef is door Provinciale Staten voor kennisgeving aangenomen. In de brief staat dat vooralsnog afgezien wordt van het uitvoeren van een proef met het passief bestrijden van muskusratten. Het onderzoeksvoorstel, de risico-analyse, en
schadevergoedingsregeling stelt de provincie ter beschikking aan de Landelijke Coördinatiecommissie Muskusrattenbestrijding (LCCM) om te gebruiken bij uit te voeren praktijkproeven. Ook de proefgebieden in de provincie zijn beschikbaar voor de LCCM.


3. Geldleningen TenneT
Provinciale Staten hebben de brief van GS over een geldlening aan TenneT besproken en aangegeven in meerderheid geen bezwaar te hebben. In de brief staat dat GS voornemens is een drietal leningen met een totaal bedrag van EUR 75.941.370 miljoen aan TenneT te verstrekken. TenneT dient de leningen aan te wenden voor de (her)financiering van de publieke infrastructuur. TenneT is de beheerder van alle hoogspanningsnetten vanaf 110KV voor het transport van elektriciteit in Nederland.


4. Lozing van zand uit Friesland in recreatieplas Strandheem Aanleiding voor bespreking van dit onderwerp was een ingekomen brief aan de Staten waarin gesteld wordt dat het opslaan van zand en slib in de recreatieplas in strijd zou zijn met het beleid zoals vastgelegd in de ontwikkelingsvisie Strandheem en andere stukken. Provinciale Staten volgden het standpunt van Gedeputeerde Staten dat dit niet het geval is. Naar aanleiding hiervan is een motie van de PvdA met algemene stemmen aangenomen. In de motie wordt het college verzocht een voorstel tot wijzigingen van de Provinciale Omgevingsverordening te formuleren ter bescherming van de diepe plassen en deze voor te leggen aan de Staten. Ook wordt GS verzocht de voorwaarde 'nuttige functie' uit het besluit Bodemkwaliteit voor deze plassen nader te omschrijven. Het college van GS heeft toegezegd een voorstel te doen.

Voorstel vreemd aan de orde van de dag
Op verzoek van Statenlid Rinus Sangers (SP-fractie) is aan de agenda toegevoegd het onderwerp: "Blauwe Stad". Er is gesproken over het tijdstip van openbaar maken van het rapport van de commissie Alders-Bakker-Doets en de ontbindingsovereenkomst met Koop Holding. Het college verwacht genoemde stukken op 18 november of een aantal dagen later, uiterlijk 24 november, vast te stellen. De SP-fractie verzocht bij motie genoemde stukken uiterlijk 17 november, of zoveel eerder als mogelijk, openbaar te maken. De meerderheid van Provinciale Staten zijn van mening dat zodra de stukken gereed zijn deze openbaar moeten worden gemaakt. De kwaliteit van de stukken is daarbij een voorwaarde en daarvan is de datum afhankelijk.
Daarnaast sprak de SP-fractie uit dat de ontbindingsovereenkomst met Koop Holding pas geëffectueerd kan worden nadat ook de nieuw gekozen gemeenteraad van Oldambt hiermee akkoord is gegaan. Provinciale Staten volgden deze uitspraak van de SP niet. Zij zijn van mening dat de gemeente(n) zelf over hun procedures gaan.

Provinciale Staten hebben verder ingestemd met: o het onttrekken aan het openbaar verkeer van de aansluiting van de Onstwedderweg (N974) op de N366 te Stadskanaal; o de nota "Status, toestand, kwaliteitsdoelen en maatregelen voor oppervlakte- en grondwaterlichamen in de provincie Groningen". Deze nota is een onderdeel van het POP; o aanpassing van de subsidieregeling Noordelijke Innovatie OndersteuningsFaciliteit 2010 (NIOF-regeling);
o de herindelingsregeling grenscorrectie Stroobos.

17 november 2009