Kema


Resultaten studie KEMA en IF Technology naar geothermie in Ethiopië aangeboden aan Haile Gebrselassie.

Aantrekkelijke mogelijkheden voor geothermische elektriciteitsopwekking

13 november 2009 - Energieadviesbedrijf KEMA en bodemspecialist IF Technology hebben een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden tot elektriciteitsopwekking uit aardwarmte in Ethiopië, geothermie, afgerond. De studie is uitgevoerd in opdracht van de Stichting Fortis Zevenheuvelenloop, die ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum KEMA had gevraagd om mee te denken over verduurzaming van het internationale hardloopevenement. De studie werd op 29 september 2008, precies één dag na het verbreken van zijn eigen wereldrecord op de marathon in Berlijn, aangeboden aan meervoudig olympisch en wereldkampioen Haile Gebrselassie tijdens de jubileumviering in Nijmegen. De resultaten van de studie zijn onlangs, circa één jaar na de start, in Ethiopië aan de wereldwijd vermaarde hardloper overhandigd. `Ik vind het geweldig dat dit soort initiatieven bestaan. Dit hebben we in de wereld en zeker in Ethiopië nodig. Ik ben erg enthousiast over het project,' aldus een dankbare Gebrselassie.

Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen
Meer dan 60 miljoen mensen in Oost-Afrika kunnen in potentie profiteren van geothermische energie, een duurzame vorm van energie die opgewekt wordt uit het verschil in warmte tussen de aardoppervlakte en diep in de aarde gelegen warmtereservoirs. Ondanks het hoge geothermische potentieel van de Oost-Afrikaanse Grote Riftvallei-een beroemd gebied waar twee tektonische platen tot op heden uit elkaar bewegen waardoor een steeds grotere vallei ontstaat-maakt vrijwel alleen Kenia gebruik van geothermische energie met 121 MW geïnstalleerd vermogen. Ethiopië maakt op dit moment slechts in zeer geringe mate gebruik van geothermische energie met een geïnstalleerd vermogen van 6 MW. Het gebruik van geothermische energie kan de afhankelijkheid van de import van fossiele brandstoffen verminderen.

United Nations Environment Programme
In de studie is onder meer gebruik gemaakt van informatie van de Ethiopian Electric Power Corporation en het zogenaamde ARGeo-project (African Rift Geothermal Facility) van de Wereldbank, dat ondersteund wordt door het United Nations Environment Programme (UNEP). Uit het rapport van KEMA en IF Technology blijkt duidelijk dat het potentieel voor geothermische elektriciteitsproductie zeer groot is, namelijk circa 1,000 MW. Daar komt bij dat de technologische barrières laag zijn en het financieel aantrekkelijk is om te investeren in geothermie in Ethiopië. Om het project naar een volgende fase te ontwikkelen zullen gesprekken gevoerd worden met potentiële investeerders en diverse internationale autoriteiten.