SGP


17 - 11 - 09 | SGP: Arabische leiders 'exploiteren' Palestijnse vluchtelingen

SGP: Arabische leiders 'exploiteren' Palestijnse vluchtelingen

Het lijkt er veel op dat de Arabische leiders Palestijnse vluchtelingen 'exploiteren'. Dat zei SGP-kamerlid Van der Staaij in het debat met minister Verhagen over diens begroting. Van der Staaij wees op een met VN-geld betaalde compleet nieuwe woonwijk op de westelijke Jordaanoever. De Palestijnse Autoriteit weigert echter pertinent om toestemming te geven voor het betrekken van die nieuwe woningen. Op die manier wordt het 'vluchtelingenprobleem' doelbewust in stand gehouden om zo Israel met dit 'politieke wapen' onder druk te zetten. Sceptisch is de SGP over de verzoeningsgezinde toon van de nieuwe Amerikaanse president Obama. Tot nu toe heeft die uitgestoken hand niets opgeleverd, zo lijkt het.

---

Begroting Buitenlandse zaken
17 november 2009
C.G. van der Staaij

Universeel
Voorzitter. Afgelopen weekend heb ik deelgenomen aan een conferentie in Albanië. Dat is het land dat in 1967 trots werd uitgeroepen tot het eerste officiële atheïstische land ter wereld. Albanië werd een van de meest totalitair geleide landen in het Oostblok. Elke vorm van godsdienst werd op een afschuwelijke manier onderdrukt. Het regime duldde geen tegenspraak. Gelukkig is ook dààr uiteindelijk de omwenteling gekomen. Veel christenen binnen en buiten Oost-Europa hebben het als een verhoring van het gebed ervaren. Het is Gods hand die de geschiedenis schrijft. Zij zijn dankbaar voor de vrijheid die er gekomen is, maar ook bezorgd over het misbruik van de vrijheid voor verkeerde zaken: corruptie, mensenhandel, uitwassen van geld bijvoorbeeld. Terecht weerklonk op de Albanese conferentie dan ook de oproep: vergeet God, uw bevrijder niet. Zoals de Tien Geboden aan Israël werden gegeven door God, Die hen uit Egypte bevrijd had, zo is het ook voor alle landen op de wereld bevrijdend om in de weg van Gods geboden te gaan. Alleen in die context zullen ook mensenrechten werkelijk kunnen opademen.

Euthanasie
Alleen in het licht van het Evangelie vinden mensenrechten de beste bedding, zo duidde ik aan. En anders kunnen ook mensenrechten werkelijke humaniteit niet waarborgen. Ik verwijs in dit verband naar het euthanasiedossier. Nederland is vanuit de VN opnieuw in kritische zin op haar euthanasiebeleid aangesproken. De rechterlijke toets op het geheel dient een beduidend zwaarder accent te krijgen. Wil de minister erop toezien dat het betreffende VN-orgaan een heldere en inhoudelijke reactie krijgt op haar geformuleerde kritiek?

Ik borduur nog even verder op genoemde conferentie in Albanië aan de hand van enkele concrete themaâs.

De erkenning van protestantse / evangelische groeperingen in Albanië vormt nog steeds een stevig probleem. Op welke wijze kan de minister bevorderen â ook in EU-verband â dat dit voor Albanië een serieus agendapunt wordt?

Het IJzeren Gordijn is 20 jaar geleden open geschoven. De wereld is er echter niet vrediger op geworden. De strijd tussen oost en west is geworden tot een diffuse strijd tegen het veelkoppige monster terrorisme. Waar staan we nu in deze strijd? Wordt er internationaal vooruitgang geboekt? Krijgt de westerse gemeenschap grip op terreur? In het bijzonder vraag ik mij af of er ook vooruitgang wordt geboekt in juridische zin. Het internationaal recht â ook het internationaal oorlogsrecht â is onvoldoende toegesneden op asymmetrische oorlogvoering. De strijd derhalve tussen rechtstaten en terroristennetwerken. Rond Guantamo Bay zijn we daar hard tegen opgelopen. Maar ook Israël heeft hiermee te maken in haar strijd tegen terroristen in bijvoorbeeld Gaza. Wordt hier voortvarend aan gewerkt en vooruitgang geboekt?

Obama
Inmiddels hebben we enige ervaring opgedaan met de nieuwe Amerikaanse president Obama. Ten opzichte van zijn voorganger slaat hij duidelijk een heel andere toon aan. Of het een betere toon is, is lastiger te beantwoorden. Is er in de ogen van de minister effect zichtbaar? Obama slaat in het bijzonder richting de islamitische wereld een zeer verzoeningsgezinde toon aan. Komt er wat in beweging in de Arabische wereld? Wordt de uitgestoken hand opgepakt?

Israel
Voorzitter. We hebben recent uitvoerig gesproken over de positie van Israël. Mijn fractie vindt het van groot belang â juist nu Israël in internationaal verband steeds meer tot paria wordt verklaard â dat de Nederlandse regering alle mogelijke steun aan Israel geeft, zowel materieel als mentaal.
Ik heb nog één concreet punt in dit verband. Zoals bekend staat er in Nablus een groot vluchtelingenkamp van de Palestijnen. Op ongeveer een steenworp afstand bevindt zich een royale nieuwe woonwijk. Deze woonwijk is gebouwd met VN-geld. Ook Nederland heeft daaraan fors bijgedragen. Die wijk staat nu alweer meer dan twee jaar leeg. De Palestijnse vluchtelingen krijgen van de autoriteiten geen toestemming om te verhuizen naar de nieuwe wijk. Wat is hiervan de achtergrond? Is dit geen kapitaalvernietiging? Is het dan toch zo, dat het Palestijnse vluchtelingenprobleem âgeëxploiteerdâ wordt door de Arabische leiders als politiek wapen naar Israël? Moet het vluchtelingenprobleem geforceerd in stand blijven? Hoe gaat de VN hier concreet mee om?

Iran
Voorzitter. De Iraanse Revolutionaire Gardekorps (IRGK) functioneert steeds meer als het belangrijkste instrument van het Iraanse regime. Een staat binnen de staat. Deze organisatie speelde de hoofdrol bij het op bloedige wijze neerslaan van de recente volksprotesten. Tevens faciliteert zij het internationaal terrorisme, waaronder steun aan Hamas en Hezbollah. Om die reden heeft de VS deze machtige organisatie aangemerkt als terroristische organisatie. Wil de minister bevorderen, dat ook de EU snel deze stap zet? (evt. motie)

Vervolging Assyrische christenen
Voorzitter. De afgelopen jaren heeft mijn fractie enige malen indringend de vinger gelegd bij de hachelijke positie van Assyrische christenen in Irak, die zuchten onder islamitische terreur. Wij waarderen het dat de minister meermalen in internationaal verband aandacht heeft gevraagd voor deze groep. Uit de laatste rapportage van Human Rights Watch (november 2009) blijkt echter, dat het intimideren en vermoorden van mensen uit deze minderheidsgroep gewoon doorgaat. Juist ook in de Nineveh-provincie. Wat doet de internationale gemeenschap met deze groep? Hoe kunnen zij beter beschermd worden? Zijn daarvoor voldoende middelen beschikbaar? Is nu gegarandeerd, dat bij de training van Irakese politieagenten, zoals dat vorm krijgt vanuit de internationale gemeenschap, het lot van deze groep structureel aan de orde komt?