Commissariaat voor de Media

17 november 2009

Commissariaat adviseert over Meerjarenbegroting NPO

Het Commissariaat voor de Media constateert in zijn beoordeling van de Meerjarenbegroting 2010 - 2014 van de Nederlandse Publieke Omroep dat deze geen grote wijzigingen kent ten opzichte van de vorige meerjarenbegroting. Dit is te begrijpen, aangezien de NPO in het voorjaar van 2010 het Concessiebeleidsplan voor de komende tien jaar zal presenteren waarin een aanzienlijk aantal onderwerpen diepgaand zal worden uitgewerkt. Bovendien zullen er in 2010 de nodige veranderingen optreden waarvan de impact nu nog niet geheel is in te schatten, zoals de toetreding van nieuwe omroepverenigingen en het toepassen van een glijdende schaal voor de verdeling van budget en zendtijd.

Het Commissariaat heeft enkele onderwerpen geïdentificeerd die ook in het Concessiebeleidsplan dienen te worden meegenomen, zoals nader uitgewerkte (bereiks)doelstellingen voor Kunst & Cultuur, een algemene visie op samenwerking met derde partijen, integrale aanpak van het diversiteitsvraagstuk, een nader onderbouwde visie op de zenderprofielen en een verdere uitwerking van de digitale contentstrategie.

Expressie, kunst en diversiteit zijn evenals vorig jaar als speerpunten benoemd. Nieuw in deze Meerjarenbegroting is dat de recessie zijn intrede heeft gedaan. Deze is tot nu toe grotendeels aan de publieke omroep voorbij gegaan. Dat maakt het volgens het Commissariaat noodzakelijk dat de NPO ook in de huidige economische situatie behoedzaam jegens andere partijen uit de markt zal weten te opereren.
Voor het eerst heeft het Commissariaat in zijn beoordeling de naleving van de 'prestatieovereenkomst publieke omroep (2008 - 2010)' meegenomen. Algemeen kan worden gesteld dat de publieke omroep heeft waargemaakt wat in de prestatieovereenkomst is beloofd en op diverse terreinen zelfs meer resultaat heeft behaald dan is afgesproken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de hoeveelheid kunstprogramma's, educatieve programmering en nieuwe audiovisuele programmering op internet.

Het Commissariaat is, ondanks enige verbetering op dit punt, evenals in voorgaande jaren kritisch over het feit dat de beleidsvoornemens niet financieel zijn uitgewerkt. Hierdoor is het niet mogelijk een goed beeld te krijgen van de aan de voornemens gerelateerde kosten.

Overige onderwerpen die in het advies aan de orde komen zijn de meerwaarde van de themakanalen, de problematiek rond de verrekening van auteursrechten en de 'single sign-on' en 'embeddable player', twee nieuwe ontwikkelingen op internetgebied.
Ten slotte doet het Commissariaat de Minister de suggestie om meer afstemming aan te brengen tussen de vele verantwoordingsdocumenten en
-momenten ten aanzien van het voorgenomen beleid en de behaalde resultaten van de publieke omroep.