Projectorganisatie Maasvlakte 2


10-11-2009

Nieuw, innovatief ontwerp voor harde zeewering Maasvlakte 2

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Na het sluiten van het contract tussen het Havenbedrijf Rotterdam en de aannemerscombinatie PUMA is onderzocht of het ontwerp van de harde zeewering kon worden verbeterd.

De harde zeewering die in het contract is opgenomen, bestaat uit een harde zeewering in het noorden, opgebouwd uit zware breuksteen en betonnen kubussen, en een 'zachte' zeewering in het zuiden bestaande uit een (zandig) duin. Tussen deze twee onderdelen was een overgangsconstructie voorzien van breuksteen van 20 tot 135 mm. Bij deze zeeweringen was zowel onderhoud nodig aan het zandig duin als aan het stenig duin van de overgangsconstructie.

Het onderzoek naar mogelijke verbeteringen resulteerde in een alternatief ontwerp voor de harde zeewering dat beter scoort als het gaat om investeringskosten, om onderhoudskosten, én om de ecologische waarde. De nieuwe zeewering bestaat uit:

* een stenig duin tot een hoogte van NAP + 14,0 m met dikke afdeklaag lichte breuksteen (20 - 135 mm);

* een blokkendam tot een hoogte van NAP + 2,0 m aangebracht op het talud van het stenig duin, die volledig stabiel is tot 1 x per 10.000 jaar omstandigheden.

Door de aanwezigheid van de lage blokkendam breken de golven en wordt het stenig duin door een sterk gereduceerde golf aangevallen. Aan het talud van het stenig duin is wel enig onderhoud nodig, vooral na een fikse storm. De werking van dit stenig duin is een beetje vergelijkbaar met een zandig duin. Aan het zandig duin moet enig onderhoud in de vorm van strandsuppleties gepleegd worden als er teveel van het duinprofiel is weggeslagen door de golven. Bij de nieuwe oplossing (stenig duin + blokkendam) zorgt de blokkendam ervoor dat dit onderhoud aan het stenig duin minimaal is.

Deze oplossing is volledig beproefd in de schaalmodellen van Deltares (onderzoekinstituut Nederland) en Wallingford (Engeland), maar de aannemerscombinatie moet nog wel aantonen dat volledig aan het Programma van Eisen wordt voldaan.

De voordelen van dit nieuwe ontwerp voor de zeewering zijn:
* voordeliger in aanleg en onderhoudskosten. Door de blokkendam reduceert het onderhoud aan het stenig duin tot enkele procenten van het oorspronkelijke onderhoud.

* eenvoudiger in de uitvoering. Het aanbrengen van dikke lagen is eenvoudiger dan van meerdere dunne lagen zoals noodzakelijk is bij het oorspronkelijke ontwerp van de harde zeewering.
* volledig hergebruik van de materialen uit de bestaande zeewering van de Maasvlakte is mogelijk.

* door het flauwer talud is de reflectie van golven minder en daardoor gunstiger voor de scheepvaart.

* ecologisch gezien heeft dit ontwerp ook voordelen. Tussen de blokkendam en het talud van het stenig duin ontstaat een relatief rustig en ondiep getijdengebied, waar bijzondere soorten kansen krijgen.

Kortom: economische optimalisatie gaat hier hand in hand met verbetering van de ecologie.