Woonbond


17-11-2009

Evaluatie van bewonersparticipatie via het vouchersysteem

Minister Van der Laan kreeg gisteren tijdens een wijkbezoek aan Doornakkers en De Bennekel in Eindhoven het onderzoeksrapport Bewonersparticipatie via vouchers: democratisch en activerend? aangeboden. Het is een evaluatie van de invoering en werking van het vouchersysteem, een systeem van semi-directe toewijzing van budgetten aan bewoners, dat door het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken werd bedacht.

Naar aanleiding van het Actieplan Krachtwijken: Van Aandachtswijk naar Krachtwijk (VROM/WWI, juli 2007) zijn extra budgetten beschikbaar gemaakt voor bewonersinitiatieven die de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijk helpen versterken. In totaal is voor 2008, 20 miljoen euro beschikbaar gesteld en voor de jaren 2009-2011, 25 miljoen. De 40 krachtwijken hebben op basis van inwonertal over 2008 in totaal 10 miljoen euro ontvangen. Ook de G31 gemeenten ontvingen in totaal 10 miljoen euro in 2008 (300.000 euro per gemeente). Gemeenten waren vrij in het aanwijzen van een of meerdere wijken (of de gehele stad) om dit budget in te zetten. Ook was het vouchersysteem niet verplicht. Van de G31 hebben 14 gemeenten het vouchersysteem ingevoerd en 17 handhaafden hun reeds bestaande systeem van bewonersbudgetten.

Evelien Tonkens, bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap van de Universiteit van Amsterdam, begon het evaluatieonderzoek februari van dit jaar. Over de effecten van het inzetten van vouchers op bijvoorbeeld sociale cohesie en kwaliteit van leven in een buurt kan nog weinig worden gezegd, omdat de meeste initiatieven nog niet zijn uitgevoerd. Wel geeft de evaluatie van de bewonersbudgetten een (voorlopig) beeld van het soort bewonersinitiatieven die in het kader van de voucherregeling werden ingediend. De meeste aanvragen hebben betrekking op fysieke voorzieningen (zoals straatmeubilair), ontmoeting en kunst en cultuur. Minder vaak zijn budgetten aangevraagd voor educatie en arbeid, sport en spel, gezondheid en actie en protest.

Andere conclusies zijn dat in het algemeen de toegankelijkheid van bewonersbudgetten hoger is in de gemeenten die het vouchersysteem hebben ingevoerd. Met de voucherregeling wordt gestreefd naar een laagdrempelig systeem, waarbij bewoners zeggenschap krijgen over de keuze, de financiering en de uitvoering van hun initiatief, en waarbij de samenwerking tussen bevolkingsgroepen wordt gestimuleerd. Deze doelstellingen zijn vooral daar gehaald waar sprake is van een intensieve professionele ondersteuning van bewoners, van regiegroepen die zijn samengesteld uit zowel reeds georganiseerde als nieuw-actieve bewoners en waarin de leden regelmatig bij elkaar komen om te overleggen. Wanneer aan deze voorwaarden wordt voldaan heeft het vouchersysteem de potentie om uit te groeien tot een volwassen regeling waarmee de betrokkenheid van bewoners bij hun wijk en bij elkaar wordt vergroot,' aldus het rapport.

Link naar het rapport Bewonersparticipatie via vouchers: democratisch en activerend?
Meer over bewonersparticipatie tijdens de Landelijke Bewonersdag op zaterdag 21 november aanstaande. Kom ook en geef u op via www.landelijkebewonersdag.nl