Ministerie van Economische Zaken

Chinese belangstelling voor Nederlandse economische missie

17 november 2009 | nieuwsbericht | Vietnam (archief)

De economische missie van veertig Nederlandse bedrijven naar China onder leiding van staatssecretaris Heemskerk kan op enthousiaste belangstelling rekenen van Chinese ondernemers en investeerders. Tijdens de eerste twee dagen vonden er verschillende druk bezochte evenementen plaats die de samenwerking tussen ondernemers uit beide landen versterkt.

Heemskerk bezocht op dinsdag het Nederlandse paviljoen voor de Shanghai World Expo 2010. Het Nederlandse paviljoen is 'Happy Street' genoemd, het ontwerp is van architect / kunstenaar John Körmeling. Het is een complete straat in de vorm van een acht, het Chinese geluksgetal. De bezoekers lopen langs huisjes in verschillende bouwstijlen uit de Nederlandse architectuurtraditie met onder andere ontwerpen van Gerrit Rietveld en Jan Wils. De staatssecretaris benadrukte dat ook Nederlandse ondernemers betrokken zijn bij de Expo. Zo heeft Niek Roozen het centrale park ontworpen.

Heemskerk kraakte bij zijn aanwezigheid een kritische noot rondom de bouw van het Nederlandse paviljoen. "De regelgeving is op een aantal fronten zo strikt, dat er bijna een gedwongen afname bestaat van bepaalde zaken rond bijvoorbeeld veiligheid en logistiek. Wij willen onze economische vrijheid daarin behouden. Want de gevolgen nu zijn een zeer ongunstig effect op de prijs." Volgens Heemskerk hebben ook andere EU-deelnemers aangegeven hier last van te hebben. Samen met de andere EU-deelnemers aan de Expo is afgesproken dit via de geëigende kanalen te bespreken met de Chinese autoriteiten.

Parcel International is een Nederlands bedrijf dat is gespecialiseerd in pakketvervoer van deur tot deur voor zowel bedrijven als particulieren. Het bedrijf heeft gebruik gemaakt van een samenwerkingsovereenkomst die het ministerie van Economische Zaken in 2006 is aangegaan met het Chinese ministerie van Science and Technologie om de internationale stap voor jonge hightech MKB'ers te vergemakkelijken. Door deze samenwerking kon Parcel International tijdens het bezoek van Heemskerk hun Chinese vestiging in Shanghai openen.

Opleidingscentrum De Baak lanceerde in Shanghai het "Dutch Entrepreneurship-programma". Dit trainingsprogramma is erop gericht om ondernemers te helpen die de Chinese markt willen betreden. Zij worden daarbij geholpen door Nederlandse bedrijven die al langer actief zijn in China. In Qindao was Heemskerk ook getuige van de opening van de Chinese vestiging van het Nederlandse bedrijf Holtrop & Jansma, gespecialiseerd in onder andere afzuiginstallaties en transportsystemen. Ook sprak de staatssecretaris de burgemeester van Qindao om te spreken over de wijze waarop de economische banden tussen deze regio en Nederland verder kunnen worden verstevigd.

Tijdens de eerste dagen van de economische missie in Shanghai en Qindao werden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd die gericht waren op investeringen in zowel Nederland als China. De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) presenteerde daarbij de kansen die Nederland als Gateway to Europe biedt voor Chinese bedrijven die de Nederlandse en Europese markt op willen. Ook vonden er verschillende gesprekken plaats met de leidinggevenden van Chinese bedrijven die hun huidige investeringen in Nederland mogelijk willen uitbreiden.

Meer info:

www.holland-expo2010.nl