Nieuw-Vlaamse Alliantie


Belgische stijging op hitparade corruptie geen verrassing (17/11/09)

Voor N-VA-Kamerlid Ben Weyts komt de Belgische daling in de omgekeerde hitparade van de corruptie van Transparency International niet als een verrassing. Herhaaldelijk drong hij in commissies aan op een omvattend integriteitbeleid en dit bij verschillende regeringsleden (Wathelet, Devlies, Reynders). Tevergeefs. Weyts vindt dat het tijd is dat de premier orde op zaken stelt.

Aan politieke verantwoordelijken is er in de Belgische regering geen gebrek. Staatssecretaris Carl Devlies is bevoegd voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding. Regeringscommissaris Guido De Padt is bevoegd voor de interne audit binnen de federale overheid. Minister Didier Reynders heeft met de Regie der Gebouwen en de administratie Financiën de twee zowat meest corruptiegevoelige departementen onder zijn hoede. En staatssecretaris Wathelet tenslotte, is bevoegd voor het Bureau voor Ambtelijke Ethiek en Deontologie. Meer dan voldoende volk zou je denken. En toch staat het federale integriteitbeleid volgens Weyts nog nergens: Er bestaat enkel een omzendbrief deontologie en een handleiding belangenconflicten. Het Bureau voor Ambtelijke Ethiek en Deontologie zou de federale ambtenaren moeten sensibiliseren en opleiden maar telt 5 personeelsleden voor een ambtenarij van 80.000 mensen... Aan dit bureau is ook een denktank verbonden, maar over diens werkzaamheden valt moeilijk te oordelen vermits het jaarverslag 2006-2008 al een jaar op zich laat wachten.

Systemen van dubbele handtekening voor duurdere contracten (twee ambtenaren moeten tekenen), rotatiesystemen (verhinderen dat ambtenaren jaren aan een stuk dezelfde regio of leveranciers behandelen), integriteitscans, training van ambtenaren in kwetsbare functies Al die dingen zouden volgens Weyts deel moeten uitmaken van een federaal integriteitsbeleid. Want nu doet iedereen maar wat, naast en door elkaar. Zo staat bij de Regie der Gebouwen, na diverse omkoopschandalen, eindelijk een degelijk integriteitsbeleid in de steigers. Maar van een overkoepelend, horizontaal beleid is geen sprake.

Nochtans vragen de ambtenaren zelf naar zon omvattend integriteitsbeleid. In antwoord op een vraag van Weyts erkende Staatsecretaris Wathelet dat reeds een honderdtal ambtenaren bij het Bureau te rade gingen in verband met mogelijke integriteitsinbreuken. Maar zonder een regeling voor klokkenluiders, die ambtenaren een volledige bescherming garandeert, durft men amper aan de bel trekken.

Zon regeling werd trouwens al door de vorige regering beloofd, met invoeringsdatum 1 januari 2007. Maar twee jaar later is er zelfs nog geen wetsontwerp. Nochtans ligt het materiaal voor het rapen. De Vlaamse regeling, ingevoerd door Geert Bourgeois, kan gewoon gekopieerd worden. Er is ook een wetsvoorstel van Wouter Beke dat al 2 jaar ligt te vergelen in de Senaat. En er is een concreet voorstel van het federale Bureau voor Ambtelijke Ethiek en Deontologie. Drie voorstellen dus, maar wat gebeurt ermee? Niets!, zegt het Kamerlid uit Beersel.

Volgens Weyts moet gezien het feit dat de verschillende ministers, staatsecretarissen en een regeringscommissaris er een potje van maken
- de premier snel zelf orde op zaken stellen.