Stichting Natuur en Milieu

Voorrang voor duurzame elektriciteit op het stroomnet

17 november 2009 - Duurzame elektriciteit krijgt voorrang op het elektriciteitsnet als er schaarste is aan transportcapaciteit. Minister van der Hoeven stelt in een brief aan de Tweede Kamer een systeem voor waarbij producenten van duurzame elektriciteit voorrang krijgen op het net zonder dat zij de kosten voor filevorming op het elektriciteitsnet hoeven betalen. Natuur en Milieu pleit al geruime tijd voor voorrang voor duurzame energie en is positief over de regeling die minister van der Hoeven nu voorstelt.

Een belangrijk punt in het voorstel is dat alleen echt duurzame stroom voorrang krijgt, zoals wind- en zonne-energie. Zo levert het gedeeltelijk bijstoken van biomassa in kolencentrales die producenten geen voorrang op. Natuur en Milieu heeft hier hard voor gepleit. Alleen elektriciteitscentrales die voor 100% op biomassa draaien, vallen ook onder de voorrangsregeling.

Minister van der Hoeven maakt nu ook keuze voor een systeem van congestiemanagement; het voorkomen van overschotten aan elektriciteit in de stroomnetwerken. De kosten om overbelasting van het netwerk te voorkomen, moeten betaald worden door producenten van grijze stroom binnen het gebied waar stroomoverschotten optreden.

De kosten gaan dus alleen naar centrales op gas, kolen en kernenergie.

Ook worden de kosten niet omgeslagen naar alle stroomproducenten, maar alleen naar die producenten in gebieden waar het stoomaanbod de transportcapaciteit overstijgt. Dat is gunstig, wat dit voorkomt dat procenten nog meer grijze elektriciteitscentrales in probleemgebieden bijbouwen.

De minister is niet gezwicht voor het standpunt van de energiebedrijven om te kiezen voor het systeem dat het voordeligst is voor de producenten en waarbij juist wel een prikkel ontstond om extra centrales in congestiegebieden te zetten omdat je daaraan als producent kon verdienen.

Publicatiedatum: 17-11-2009