Gemeente Zevenaar


17-11-2009: Voornemen tot gunning architect gemeentehuis

Op 17 november heeft het college van B&W het voornemen tot gunning geuit aan architectenbureau Inbo (Eindhoven) voor de verbouwing van het Zevenaarse gemeentehuis. Zij kwamen in een aanbestedingsprocedure als beste uit de bus. De gunning kan pas definitief worden na het verstrijken van een bezwaartermijn van 15 dagen.

De gemeente Zevenaar heeft dringend behoefte aan nieuwe huisvesting. De gemeente wil zorgen voor een goede dienstverlening aan de inwoners, met een goed toegankelijk en uitnodigend gebouw. Het huidige gemeentehuis is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Zo is het gebouw slecht toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook is er, sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2005, sprake van ruimtegebrek voor de medewerkers van de gemeente.

Aanbestedingsprocedure
De architectkeuze is volgens de Europese aanbestedingsregels gedaan. Op vrijdag 6 november gaven vijf architectenbureaus een presentatie in het gemeentehuis over hun offerte en visie op het verbouwingstraject. Deze presentaties zijn beoordeeld door een gunningscommissie, bestaande uit onder andere leden van de gemeenteraad en enkele medewerkers van de gemeente Zevenaar. De commissie was van oordeel dat de visie van Inbo het beste aansluit op de ideeën van de gemeente, onder andere over het creëren van een inspirerende werk- en publiekstoegankelijke omgeving. Dat geldt ook voor de inpassing van het gebouw in de omgeving. Verder kwam Inbo het beste uit de bus op het onderdeel duurzaamheid.

Inbo is gevestigd in Eindhoven en voert in het hele land opdrachten uit, onder andere voor gemeenten, provincies en woningcorporaties.

Tijdelijke huisvesting
De verbouwing van het gemeentehuis moet volgend jaar starten en is begin 2012 klaar. Begin 2010 verhuizen de publieksdiensten van de gemeente tijdelijk naar het zogeheten BAT-gebouw aan de Kerkstraat; zodra de verbouwing daadwerkelijk start volgen de andere gemeentelijke afdelingen.