Provincie Overijssel

Deventer en provincie Overijssel zetten Essent-gelden in

Deventer en provincie Overijssel zetten Essent-gelden in De provincie gaat de ontwikkeling van het Havenkwartier actief ondersteunen. De gebiedsontwikkeling van dit verouderde bedrijventerrein wordt met respect voor industrieel erfgoed, ruimte voor creatieve economie, cultuur en `anders wonen' ingevuld. De aanpak past uitstekend in het provinciale beleid voor de herstructurering van bedrijventerreinen en zal daarom een financiële steun van de provincie krijgen, in eerste instantie EUR 1.4 mln. euro.

Fietsers krijgen meer ruimte in Deventer. In 2010 wordt gestart met de uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling aan de voorzijde van het busstation. Daar draagt de provincie EUR 4.6 mln. euro aan bij. Daarnaast komt er een directe voet- en fietsverbinding vanuit de Rivierenwijk naar het groene gebied en de sportvelden aan de andere kant van het spoor, met een provinciale bijdrage van EUR 0.85 mln.. De exacte locatie van de fiets/voetgangerstunnel onder het spoor wordt onderzocht in nauw overleg met de bewoners en de partners in het Overijssels Platform Fiets.

De provincie en gemeente reserveren verder elk een bedrag van EUR 5 mln. euro voor het filmtheater Hegius in de binnenstad.

Provincie Overijssel en Deventer slaan de handen ineen om dit met een gezamenlijke investering voor elkaar te krijgen. De kosten hiervan betalen de provincie en de gemeente deels uit de verkoop van hun Essent-aandelen. Dat staat in een overeenkomst die Burgemeester en Wethouders van de gemeente Deventer en Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel vandaag hebben bekrachtigd.

De plannen worden nog voorgelegd aan de gemeenteraad en Provinciale Staten.

Ook zijn in de overeenkomst afspraken gemaakt over het woningbouwprogramma. In de afspraken staat dat beide partijen willen dat minstens 50% van de sociale huurwoningen op 1 januari 2015 het energielabel B heeft. Samen met de woningcorporaties gaat de gemeente deze woningen renoveren en aanpakken. De provincie draagt hiervan 75% van de kosten. Verder opent de gemeente Deventer een loket voor energie en duurzaamheid. Ook zorgt de gemeente voor voorzieningen en het aanpassen van woningen zodat veel meer ouderen langer zelfstandig kunnen wonen.

Vanuit het programma Grote Steden Beleid (GSB) van de provincie wordt een flinke investering gedaan voor het realiseren van meer groen in en om de stad. Hierbij gaat het om het Venenplantsoen in de Rivierenwijk, het Keizerspark bij het winkelcentrum in de wijk Keizerslanden en het Park Zandwetering tussen Keizerslanden en de nieuwbouwwijk Steenbrugge. Parken vormen niet alleen een mooie ontmoetingsplek voor buurtbewoners van jong tot oud, maar verbeteren ook de leefbaarheid in de herstructureringswijken van Deventer. In totaal draagt de provincie EUR 4.4 mln. euro bij aan deze 3 parken.

Ook de sociale ontwikkeling van de woonwijken Rivierenwijk, Keizerslanden, Voorstad-Oost, krijgt met EUR 0.9 mln. euro een financiële impuls van de provincie.

Verder zijn afspraken gemaakt over het realiseren van een goede verbinding tussen regionale wegen en het hoofdwegennet. Dit is een onderdeel van het project `Poorten van Salland'. Concreet gaat het om een provinciale bijdrage van EUR 6 mln. euro aan de verbindingen: Zweedsestraat tot aan de A1 (verdubbeling Siemelinksweg), de oostelijke ontsluiting van het bedrijvenpark A1 (spoortunnel) en de aansluitingen van beide op de A1. Aan het opknappen van het sluiscomplex en de Hanzebrug draag de provincie EUR 5.45 mln. euro bij.

Commissaris van de Koningin Geert Jansen: "De provincie Overijssel maakt met alle gemeenten in de provincie dergelijke afspraken. Wij hanteren de Overijsselse Methode. Dat wil zeggen dat wij samen met gemeenten projecten selecteren die bijdragen aan het een goed woon- werk- en leefklimaat."

Burgemeester Andries Heidema: "De investeringen worden gezamenlijk gedaan. Daardoor kunnen we veel zaken beter en versneld uitvoeren. Met de resultaten kunnen onze inwoners hun voordeel doen. Het gaat om de leefbaarheid van onze mooie gemeente en van de provincie."

Aandelen Essent investeren in Overijssel
De provincie Overijssel investeert in de komende twee jaar extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Overijssel gebruikt daarvoor de opbrengst van de verkochte aandelen Essent. De Overijsselse gemeenten verkopen ook hun Essent-aandelen, met een gezamenlijke waarde van 150 miljoen euro. De provincie en de gemeenten maken nu afspraken over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Het gaat dan om projecten die provincie en gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop snel in de grond moet kunnen.