IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Dinsdag 17 november 2009
Nederland 2
22.55 - 23.30 uur: PAUL ROSENMÖLLER EN DE VAL VAN DE MUUR

Op 9 november 1989 valt de Berlijnse muur. Daarmee wordt het einde ingeluid van de scheiding van Europa in het kapitalistische westen en het communistische oostblok. Precies twintig jaar later kijkt Paul Rosenmöller naar de ontwikkelingen in de landen achter het vroegere ijzeren gordijn. Wat is er waar geworden van de toekomstdromen? Heeft het kapitalisme welvaart gebracht en wie betaalt daarvoor de rekening? Wat betekent het om in vrijheid te leven? Rosenmöller gaat op bezoek bij onder anderen Hans-Dietrich Genscher en Lech Walesa, maar ook bij de 'gewone ' burgers die de veranderingen, vaak heftiger dan hun politieke leiders, aan den lijve hebben ondervonden.

Afl. 4. RUSLAND: DE ADEM VAN STALIN
In deze laatste aflevering reizen we van Minsk naar Moskou: van Wit-Rusland naar Rusland. Twee jaar nadat de Berlijnse muur omver gaat, valt de Sovjet Unie uiteen. Was het land ooit één van de machtigste landen ter wereld, na de overwinning van het kapitalisme worstelt de Russische natie met haar identiteit. Het historisch ankerpunt is de conferentie op Malta van 3 december 1989, waar voor het eerst het einde van de Koude Oorlog wordt verklaard door Gorbatsjov en Bush. Hoe haalbaar is deze verklaring gebleken? Waar in de andere landen van het oostblok de revolutie vanuit het volk kwam, werd de val van de Sovjet Unie aangestuurd door de leiders. De geschiedenis van Rusland wordt gekenmerkt door de hang naar een sterke leider. Is premier en oud president Poetin daarom zo populair?

Presentatie: Paul Rosenmöller; redactie: Vanessa Ramaker, Henriëtte Smit, Eric Velthuis; productie: Pauline Veltman, Saskia Hesseling; camera: Peter van der Linden; geluid: Geert Poelgeest; samenstelling en regie: Hans Hermans, Martin Maat; eindredactie: Bert Visser

Hilversum, augustus 2009