Provincie Utrecht

Provincie Utrecht overhandigt rapport over burgerparticipatie aan Europese ministers

16-11-2009 -

Burgerparticipatie overal in Europa stevig op de agenda

Gedeputeerde Haak heeft maandag, tijdens de ministersconferentie van de Raad van Europa, een rapport over burgerparticipatie overhandigd aan staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK). In het rapport, dat in opdracht van de provincie Utrecht door de Universiteit Utrecht werd geschreven, wordt gesteld dat burgerparticipatie op lokaal en regionaal niveau overal in Europa steeds vaker en in steeds meer fasen wordt in gezet. De wijze waarop dat gebeurt, is wel per land verschillend.

Afbeelding van: Overhandiging rapport over burgerparticipatie

Het onderzoek is een eerste stap in wat mogelijk uitgroeit tot een officieel rapport van de Raad van Europa. "Als we het erover eens zijn dat burgerparticipatie een welkome aanvulling is op de gekozen democratie, moet bijdragen aan de legitimiteit van het bestuur en aan een gezonde verhouding tussen de bevolking en de bestuurders, dan zouden we het liefst ook willen weten hoe dat in de praktijk wordt beleefd," aldus gedeputeerde Haak, die namens de provincie lid is van het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa en daarbinnen van de Institutionele Commissie.

Een vervolgonderzoek zou antwoord moeten geven op de vraag hoe effectief de huidige vormen van burgerparticipatie zijn. Met het rapport van professor Addink van de Universiteit Utrecht, wil de provincie alvast een voorzet doen. De Institutionele Commissie bespreekt het rapport op 15 februari in Utrecht.

De aanleiding voor het onderzoek is de ondertekening van een additioneel protocol over burgerparticipatie bij het Europees Handvest inzake lokale autonomie. Deze ondertekening vindt plaats tijdens de ministersconferentie van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken, die op 16 en 17 november wordt georganiseerd in Utrecht. Op zondagavond ontving de provincie Utrecht tijdens twee bijzondere bijeenkomsten in Paushuize en de Buurkerk alle ministers en de ambtelijke delegaties.