Dienstenbond CNV

Nieuws

16 november 2009

Splitsing ING, wat nu?

Iedere medewerker bij ING zal gevolgen ondervinden van de splitsing van ING. CNV Dienstenbond en de andere vakorganisaties hebben met ING afspraken gemaakt om die gevolgen te verzachten.

Afgesproken is met ING dat het net afgesloten Sociaal Plan 2010-2011 wordt toegepast op adviesaanvragen die direct voortvloeien uit de herstructurering, ook als die adviesaanvragen na 31 december 2011 (de datum waarop het Sociaal Plan afloopt) worden ingediend. ING is bij wijze van uitzondering bereid tot deze afspraak vanwege het uitzonderlijke karakter van de voorgenomen herstructurering. Het Sociaal Plan is dus van toepassing op adviesaanvragen aangaande de herstructurering, tenzij ING aantoont dat dit niet conform gemaakte afspraak is.
Dezelfde afspraak is gemaakt met de medezeggenschap van ING.

Tevens hebben CNV Dienstenbond en de andere vakorganisaties aan ING aangegeven dat:

- de doorlooptijd van de herstructurering niet langer duurt dan nodig is, maar dat zorgvuldigheid daarbij wel belangrijk is;
- de vakorganisaties de voorkeur hebben voor het als 1 geheel (van de bedrijfsonderdelen) in de markt zetten;

- bij vervreemding van bedrijfsonderdelen de Wet Overgang Onderneming wordt toegepast, zodat medewerkers niet opeens met geheel andere arbeidsvoorwaarden geconfronteerd worden;

- er voor de ontvangende partij(en) geldt dat zij een relatie hebben met vakorganisaties.

Met betrekking tot het Sociaal Plan is er een concrete afspraak gemaakt. Over de overige punten zijn geen afspraken gemaakt. Wij hebben daarbij alleen aan ING aangegeven dat deze punten voor ons heel belangrijk zijn.

De afgelopen weken zijn er veel reacties binnengekomen. Veel leden willen snel duidelijkheid over hun positie. Voor een transitie die tot maximaal eind 2013 duurt, kan die duidelijkheid nu nog niet gegeven worden. Wel vonden wij dat u duidelijkheid moet hebben over welk Sociaal Plan voor u van toepassing is tijdens de herstructurering. Die duidelijkheid is er nu. De overige punten, die wij aan ING hebben aangegeven waren ook wensen van onze leden.
Binnenkort zullen wij weer overleg met ING hebben. Vanzelfsprekend blijven wij u op de hoogte houden.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl).