Raad van State


dinsdag 17 november 2009
10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Regionaal Bedrijventerrein Hoeksche Waard' van de gemeente Binnenmaas. Het plan maakt de aanleg van een nieuw bedrijventerrein mogelijk naast het bedrijventerrein Boonsweg. Het bedrijventerrein zal dicht bij het nationale landschap 'Hoeksche Waard' komen te liggen. De stichting Noordrand Open vindt het niet nodig dat er nog een nieuw bedrijventerrein wordt aangelegd. Bovendien vreest de stichting dat het landschap wordt aangetast door het nieuwe bedrijventerrein. Daarom is zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het beroep verzoekt zij de Raad van State de goedkeuring van het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200905028/2)
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Berkel en Rodenrijs heeft verleend voor een antennemast voor mobiele telefonie aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs. Een aantal omwonenden vreest overlast van de mast omdat deze veel vogels aantrekt. De aanzienlijke vogelpoep zou het zelfs niet mogelijk maken om in de zomer buiten te zitten. De rechtbank in Rotterdam oordeelde in maart 2009 dat de omwonenden door foto's inderdaad hadden aangetoond veel overlast te hebben van de vogelpoep. Volgens de rechtbank is het niet ondenkbaar dat de mast vogels aantrekt en had het gemeentebestuur daar in ieder geval beter onderzoek naar moeten doen. Daarom vernietigde de rechtbank de bouwvergunning. Vodafone is het niet eens met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens Vodafone is er geen verband tussen antennemasten en aantrekkingskracht voor vogels. (zaaknummer 200903478/1)

10.00 uur

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan een wasserette aan de Rotterdamsedijk in Schiedam. Het gaat om een boete van EUR 8.000,-. De minister heeft de boete opgelegd, omdat de politie heeft geconstateerd dat een vreemdeling van Kaapverdische nationaliteit in augustus 2007 aan het werk was in de wasserette, zonder dat hij beschikte over een
tewerkstellingsvergunning. De wasserette was het niet met de boete eens en diende beroep in bij de rechtbank. De rechtbank in Rotterdam oordeelde in april 2009 dat er aanleiding was om de boete te matigen tot EUR 1.000,-. Zo waren de vennoten van het bedrijf op vakantie en was de vreemdeling slechts gevraagd om de deur van de wasserette te openen in afwachting van - een later arriverende - bedrijfsleider. Bovendien was de rechtbank van oordeel dat door de hoogte van de boete het voortbestaan van het bedrijf in gevaar kwam. De minister is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903420/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hillegom van het bestemmingsplan 'Fioretti College'. Het plan maakt de bouw van een nieuwe, brede school mogelijk voor ongeveer 1.100 leerlingen. De school heeft nu verschillende dependances in de regio. Enkele omwonenden zijn het niet eens met het plan en zijn bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in beroep gekomen. Zij vrezen vooral voor geluidsoverlast vanwege de fietsenstalling die in de buurt van hun huizen zal worden gebouwd. Ook vragen zij zich of het verkeer in de omgeving van de nieuwe school wel goed kan worden afgewikkeld. Een schuimplastic bedrijf dat op het nabijgelegen bedrijventerrein is gevestigd is ook tegen het plan in beroep gekomen. Het bedrijf vreest met name dat hij in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt en vindt dat er een veel grotere afstand tot het bedrijf aangehouden moet worden. In afwachting van de behandeling van hun beroepen vragen de omwonenden en het bedrijf de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200904971/2) Zitting over het besluit van de minister van VROM waarbij geen bezwaar is gemaakt tegen het voornemen van het Koch Supply & Trading SARL om afvalstoffen uit te voeren naar Houston (VS). Het gaat om het per schip overbrengen van bijna 30.000 ton minerale olie. De minister heeft dus toestemming gegeven voor het transport van de afvalstoffen. Toch is het bedrijf het niet eens met het besluit, juist omdat de minister ervan uitgaat dat het gaat om afvalstoffen. Het bedrijf vindt dat daar geen sprake van is en dat hij daarom geen kennisgeving van de uitvoer hoefde te doen. Daarom komt het bedrijf in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902720/1)