Fortis Bank

Press release

Brussels/Utrecht, 17 november 2009 Trading update eerste negen maanden 2009

Totaal bruto premie-inkomen eerste negen maanden stabiel op EUR 11,4 miljard Nettowinst verzekeringsactiviteiten EUR 371 miljoen Nettowinst Groep EUR 1.082 miljoen Hoofdpunten

Totaal bruto premie-inkomen in de eerste negen maanden, met inbegrip van niet-geconsolideerde joint ventures op basis van 100%, EUR 11,4 miljard, in lijn met vorig jaar; Bruto premie-inkomen in het derde kwartaal EUR 3,5 miljard, 1% hoger in vergelijking met vorig jaar; Totaal bruto premie-inkomen van niet-geconsolideerde joint ventures op basis van 100% tot en met het derde kwartaal EUR 2,8 miljard, bruto premie-inkomen EUR 0,9 miljard in het derde kwartaal.


- Bruto premie-inkomen Leven in de eerste negen maanden EUR 9,1 miljard (+1%); bruto premie-inkomen in het derde kwartaal EUR 2,8 miljard (+2%);
- Brutopremies Niet-Leven in de eerste negen maanden EUR 2,3 miljard (-1%); brutopremies in het derde kwartaal EUR 0,7 miljard (-3%);

Nettowinst verzekeringen na minderheidsbelangen in de eerste negen maanden EUR 371 miljoen (AG Insurance EUR 301 miljoen en Fortis Insurance International EUR 70 miljoen); Nettowinst verzekeringen na minderheidsbelangen in het derde kwartaal EUR 143 miljoen;

Nettowinst Algemeen in de eerste negen maanden EUR 711 miljoen; Nettowinst in het derde kwartaal EUR 53 miljoen, inclusief een positief effect van EUR 83 miljoen in verband met de herwaardering van de calloptie op aandelen BNP Paribas;

Vermogenspositie bleef sterk; totale solvabiliteitsratio verzekeringen 232%.

CEO Bart De Smet: "Onze verzekeringsactiviteiten presteerden ook het derde kwartaal weer goed en bleven solide en stabiel. Voor heel 2009 voorzien we nog altijd een premie-inkomen ten minste in lijn met vorig jaar.

Op 25 september hebben we de uitkomsten van onze strategische evaluatie bekendgemaakt. In het Verenigd Koninkrijk en Italië zijn nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan, er is aantoonbaar waarde gecreëerd in Thailand en we hebben besloten te kleine activiteiten te verkopen of te beëindigen (Niet-leven Luxemburg en de activiteiten in Rusland). Deze ontwikkelingen illustreren dat de aangekondigde strategie met volle inzet en pro-actief wordt uitgevoerd. Het management van de onderneming is erop gericht dat Fortis een solide en zorgvuldig beheerde internationale verzekeraar is en blijft."

De cijfers in dit document zijn niet door de accountant gecontroleerd.




2 | Fortis Trading update eerste negen maanden 2009 | 17 november 2009 |

Hoofdpunten
Bruto premie-inkomen
Totaal bruto premie-inkomen eerste negen maanden, met inbegrip van EUR 2,8 miljard uit niet-geconsolideerde joint ventures op basis van 100%, bedroeg EUR 11,4 miljard, en was daarmee vrijwel stabiel ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Het totale bruto premie-inkomen van AG Insurance steeg met 3% ten opzichte van dezelfde periode van 2008, terwijl het bruto premie-inkomen van de internationale activiteiten daarentegen met 2% daalde. In het derde kwartaal bedroeg het bruto premie-inkomen, met inbegrip van EUR 0,9 miljard uit niet-geconsolideerde joint ventures op basis van 100%, EUR 3,5 miljard, een stijging van 1% ten opzichte van het derde kwartaal van 2008.

Het premie-inkomen van de Leven-activiteiten, met inbegrip van niet-geconsolideerde activiteiten op basis van 100%, bereikte de eerste negen maanden een niveau van EUR 9,1 miljard. De toename van 1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar was te danken aan een voortgaande sterke resultaatontwikkeling bij AG Insurance en de verzekeringsactiviteiten in Azië. Het premie-inkomen bedroeg in het derde kwartaal EUR 2,8 miljard (+2%), en volgde daarmee dezelfde tendens. De brutopremies Niet-leven kwamen in de eerste negen maanden uit op EUR 2,3 miljard (-1%). De derde kwartaal brutopremies waren EUR 0,7 miljard (-3%).

Het totale bruto premie-inkomen van AG Insurance bedroeg in de eerste negen maanden EUR 5,1 miljard, een toename met 3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het totale premie-inkomen bereikte in het derde kwartaal een niveau van EUR 1,5 miljard. Deze stijging met 6% ten opzichte van het derde kwartaal van 2008 was te danken aan een betere resultaatontwikkeling bij zowel Leven als Niet-Leven. Het premie-inkomenniveau bedroeg in het derde kwartaal respectievelijk EUR 1,2 miljard en EUR 0,4 miljard in Leven en Niet-leven.

Het totale bruto premie-inkomen van Fortis Insurance International bedroeg in de eerste negen maanden EUR 6,3 miljard, met inbegrip van EUR 2,8 miljard uit niet-geconsolideerde joint ventures op basis van 100%. Dit was 2% lager dan in de eerste negen maanden van 2008. Over het derde kwartaal kwam het totale premie-inkomen uit op EUR 2,0 miljard, een daling met 3% ten opzichte van het niveau van vorig jaar. De algehele trend was in de eerste negen maanden onveranderd: sterke commerciële prestaties in de activiteiten in Azië (+21%), ondanks een lichte vertraging in Maleisië, en gedeeltelijk als gevolg van gunstige wisselkoersontwikkelingen. Deze sterke resultaten werden ten dele teniet gedaan door het aanhoudend lage premie-inkomsten in Luxemburg en Frankrijk en ongunstige wisselkoersontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. Nettoresultaat
Fortis Groep realiseerde in de eerste negen maanden een nettowinst na minderheidsbelangen van EUR 1.082 miljoen. De minderheidsbelangen kwamen in de eerste negen maanden uit op EUR 83 miljoen. De nettowinst na minderheidsbelangen bereikte in het derde kwartaal een niveau van EUR 196 miljoen.

De verzekeringsactiviteiten van Fortis boekten in de eerste negen maanden een nettowinst na minderheidsbelangen van EUR 371 miljoen, waarvan EUR 301 miljoen voor rekening kwam van AG Insurance en EUR 70 miljoen van Fortis Insurance International. De nettowinst na minderheidsbelangen van het derde kwartaal bedroeg EUR 143 miljoen, EUR 106 miljoen bij AG Insurance en EUR 37 miljoen bij Fortis Insurance International. In de resultaten over de eerste negen maanden van 2009 is een negatief effect op de beleggingsportefeuille begrepen van EUR 50 miljoen1 en een positieve DBI2 belastingteruggave3 in België van EUR 94 miljoen.

De combined ratio verbeterde in de eerste negen maanden naar 103,3% in België en naar 104,5% bij International. Dit was in hoofdlijnen het gevolg van een betere schaderatio in beide segmenten.


1 Op basis van 100%

2 Definitief Belaste Inkomsten (DBI) : belastingteruggave op basis van een wijziging in de Belgische wetgeving betreffende belastingvrijstelling van bepaalde dividenden

3 Op basis van 100%




| Fortis Trading update eerste negen maanden 2009 | 17 november 2009 | 3

Algemeen realiseerde in de eerste negen maanden van 2009 een nettowinst van EUR 711 miljoen. In het derde kwartaal bereikte de nettowinst een niveau van EUR 53 miljoen, inclusief een toename van EUR 83 miljoen van de waarde van de calloptie op aandelen BNP Paribas na uitgestelde belastingen. De waarde van de calloptie vóór uitgestelde belastingen bedroeg ultimo september 2009 EUR 856 miljoen. De waarde na aftrek van EUR 291 miljoen aan uitgestelde belastingkosten was EUR 565 miljoen. De waardering van de toekomstige rentebetalingen per kwartaal uit hoofde van de Relative Performance Note (RPN(I)) bleef stabiel op EUR 344 miljoen. De investering in Royal Park Investments van EUR 760 miljoen, die als goodwill is verantwoord, was eveneens onveranderd ten opzichte van 30 juni. Netto eigen vermogen, nettokaspositie en vermogenspositie Het nettovermogen toewijsbaar aan de aandeelhouders bedroeg op 30 september EUR 8,5 miljard. De stijging ten opzichte van de EUR 7,7 miljard ultimo juni viel toe te schrijven aan de nettowinst in het derde kwartaal (EUR 0,2 miljard) en in grote mate ook aan hogere netto ongerealiseerde winsten op overheidsobligaties en door ondernemingen uitgegeven leningen (EUR 0,6 miljard).

De nettokaspositie van Algemeen bedroeg per 30 september 2009 EUR 2,9 miljard, uitgaande van de volledige aflossing van de Europese medium term notes (EMTN). Op 24 september 2009 heeft Fortis Finance, een dochteronderneming van Fortis, aangekondigd met een vrijwillig openbaar bod in contanten te zullen komen voor de nog EUR 1,0 miljard aan uitstaande schuldbewijzen uit hoofde van het EMTN-programma en geïndexeerde obligatieleningen. De Belgische toezichthouder CFBA heeft op 3 november 2009 het prospectus goedgekeurd. De acceptatieperiode is op 10 november 2009 ingegaan en sluit op 30 november 2009. Een elektronische versie van het prospectus is verkrijgbaar via de website van Fortis (www.fortis.com). Dit initiatief maakt deel uit van de voortgaande inspanning om zaken uit het verleden af te handelen en de balansstructuur in overeenstemming te brengen met de nieuwe doelstellingen van Algemeen.

Het kernvermogen van Fortis bedroeg ultimo september 2009 EUR 8,5 miljard en oversteeg daarmee het totale geconsolideerde wettelijke vereiste minimum voor de verzekeringsactiviteiten met EUR 5,8 miljard. Het totale beschikbare vermogen van de verzekeringsactiviteiten bedroeg EUR 6,2 miljard, terwijl de solvabiliteitsratio vrijwel stabiel bleef op 232% van het wettelijk vereiste minimum. De solvabiliteitsratios van AG Insurance en Fortis Insurance International bedroegen respectievelijk 200% en 325%.

In het bericht over de strategische evaluatie van eind september (zie ook hieronder) heeft Fortis aangegeven circa EUR 1,3 miljard aan discretionair kapitaal in Algemeen te hebben (op basis van de cijfers per ultimo juni). Fortis definieert discretionair kapitaal als het laagste bedrag van enerzijds de beschikbare kasgelden en anderzijds het totale vermogen van Algemeen gecorrigeerd voor (voorwaardelijke) illiquide activa en reeds aangegane investeringsverplichtingen. Het discretionair kapitaal was ultimo september onveranderd: EUR 1,3 miljard. Strategische evaluatie
Fortis heeft op 25 september 2009 verslag uitgebracht over de uitkomsten van de strategische evaluatie (zie het persbericht van 25 september 2009 voor meer informatie).

In het kader van de uitvoering van de strategie heeft Fortis sinds eind juni 2009 de volgende transacties aangekondigd:

Op 11 september hebben Tesco Personal Finance (TPF), een dochteronderneming van Tesco, en Fortis UK Ltd de besprekingen afgerond over een nieuw samenwerkingsverband in het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe entiteit, die voor 50,1% in handen is van Fortis UK en voor 49,9% het eigendom van TPF, gaat auto- en inboedelverzekeringen verkopen. De aanloopinvestering voor Fortis bedraagt naar verwachting EUR 115 miljoen. De samenwerking duurt in eerste instantie in ieder geval tot 2015; de brutopremies op jaarbasis zullen naar verwachting EUR 570 miljoen bedragen. Op 17 september maakten Fortis en BNP Paribas Assurance bekend een deelneming van 50% + 1 aandeel te hebben verworven in UBI Assicurazioni, een toonaangevende bankverzekeraar in Niet-leven in Italië. Fortis zal EUR 60 miljoen bijdragen aan het totale overnamebedrag, eventueel vermeerderd met EUR 20 miljoen, als aan bepaalde commerciële criteria is voldaan. De transactie is onder voorbehoud van de goedkeuring van de relevante mededingingsautoriteiten en toezichthoudende instanties. De afronding van de transactie zal naar verwachting voor eind 2009 haar beslag krijgen.





4 | Fortis Trading update eerste negen maanden 2009 | 17 november 2009 |

Op 6 oktober heeft Fortis bekendgemaakt de Luxemburgse Niet-Levenactiviteiten te zullen verkopen aan La Bâloise voor een totaalbedrag van EUR 23 miljoen. In Luxemburg gaat Fortis in het vervolg de inspanningen richten op de verdere uitbouw van de Levenactiviteiten op de lokale en internationale markt. De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring van de toezichthoudende instanties. Op 28 oktober heeft Fortis aangekondigd de verzekeringsactiviteiten in Rusland, die in 2007 als `greenfield' exercitie Leven zijn gestart, te zullen beëindigen. De beëindiging van deze activiteit heeft geen materieel effect op het nettoresultaat en de nettovermogenspositie. Op 9 november hebben Fortis en de andere aandeelhouders van Muang Thai Group Holding ("Muang Thai") overeenkomsten gesloten waardoor KASIKORNBANK haar belang in Muang Thai kan verhogen van 10% naar 51%. Dit betekent dat het economisch belang van Fortis in de Leven- and Niet-Levenactiviteiten van Muang Thai zal dalen van respectievelijk 40% en 15% naar 31% en 12%. Als onderdeel van de transactie zal Fortis een netto-opbrengst van EUR 41 miljoen ontvangen (vgl. in de periode 2004-2008 is EUR 63 miljoen in de onderneming geïnvesteerd). De uitbreiding van het belang van KASIKORNBANK vormt een belangrijke mijlpaal in het aanhalen van de banden en zal naar verwachting de zeer succesvolle relatie tussen de bank en Muang Thai bedrijven versnellen. De verwachting is dat de transactie begin 2010 wordt afgerond, behoudens de goedkeuring van de toezichthoudende instanties.




| Fortis Trading update eerste negen maanden 2009 | 17 november 2009 | 5

AG Insurance
Het totale bruto premie-inkomen in de eerste negen maanden bedroeg EUR 5,1 miljard, een toename van 3% ten opzichte van vorig jaar. In het derde kwartaal was het totale bruto premie-inkomen EUR 1,5 miljard. De toename van 6% ten opzichte van het derde kwartaal van 2008 viel toe te schrijven aan betere prestaties bij zowel Leven als Niet-Leven.

De nettowinst voor minderheidsbelangen bedroeg in de eerste negen maanden EUR 347 miljoen, met inbegrip van een eenmalige DBI-belastingteruggave van EUR 94 miljoen (verwerkt in het resultaat voor het tweede kwartaal van 2009) en bijzondere waardeverminderingen op de beleggingsportefeuille na belastingen van EUR 50 miljoen negatief. Ter vergelijking: in de eerste negen maanden van 2008 werd een nettoverlies voor minderheidsbelangen gerealiseerd van EUR 28 miljoen, inclusief een negatief effect van EUR 359 miljoen in verband met de financiële crisis. Minderheidheidsbelangen bedroegen in de eerste negen maanden EUR 46 miljoen. De nettowinst voor minderheidsbelangen kwam het derde kwartaal uit op EUR 141 miljoen. In de nettowinst voor het derde kwartaal zat een positief effect op de beleggingsportefeuille begrepen van EUR 32 miljoen, dat hoofdzakelijk het gevolg was van het herstel op de financiële markten en de positieve herwaardering van de gestructureerde kredietportefeuille. Leven
Het bruto premie-inkomen Leven in de eerste negen maanden bedroeg EUR 3,9 miljard. De stijging van 3% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar was het gevolg van voortgaande solide prestaties bij Individueel en Collectief Leven.

Het premie-inkomen Individueel Leven steeg met 3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar EUR 3,1 miljard. Het premie-inkomen via het bankkanaal lag 19% hoger op EUR 2,6 miljard. Het premie-inkomen via verzekeringsmakelaars bleef daarentegen ruim onder het niveau van vorig jaar: EUR 0,5 miljard. Dit kanaal lijdt nog altijd onder de algehele marktdaling in levenproducten.

Collectief Leven boekte een premie-inkomen van EUR 968 miljoen, een toename van 6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het vermogen onder beheer bij Leven nam toe met 7% ten opzichte van jaarultimo 2008, naar EUR 44,7 miljard.

De nettowinst voor minderheidsbelangen van Leven in de eerste negen maanden bedroeg EUR 297 miljoen, met inbegrip van een eenmalige DBI-belastingteruggave van EUR 86 miljoen en een negatief effect van de beleggingsportefeuille na belastingen van EUR 50 miljoen. De nettowinst in het derde kwartaal bedroeg EUR 114 miljoen, met inbegrip van een positief netto-effect op de beleggingsportefeuille van EUR 32 miljoen. Niet-Leven
In vergelijking met dezelfde periode van 2008 stegen de brutopremies in de eerste negen maanden met 4% naar EUR 1,2 miljard. Deze groei was met name het gevolg van de sterke afzet in het midden- en kleinbedrijf door het makelaarskanaal (+7%). Het premie-inkomen via het bankkanaal was min of meer stabiel op EUR 154 miljoen.

De nettowinst voor minderheidsbelangen van Niet-Leven bedroeg in de eerste negen maanden EUR 50 miljoen. Deze stijging met 5% ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2008 werd gedragen door goede resultaten bij bedrijfsongevallenverzekeringen en een eenmalige DBI-belastingteruggave van EUR 8 miljoen in het tweede kwartaal. De nettowinst ging het derde kwartaal met 20% omhoog naar EUR 27 miljoen (in vergelijking met het tweede kwartaal) door het uitblijven van schadegevallen in verband met weersomstandigheden. In het derde kwartaal van 2008 was het resultaat EUR 9 miljoen negatief door verliezen op de beleggingsportefeuille.

De combined ratio voor de eerste negen maanden van 2009 bedroeg 103,3%, tegen 105,6% eind juni 2009. In het derde kwartaal daalde de combined ratio naar 98,8%; de schaderatio nam af tot 62,5% dankzij een geringer aantal grote schadegevallen in het derde kwartaal. De kostenratio daalde licht ten opzichte van eind juni: 36,3%.




6 | Fortis Trading update eerste negen maanden 2009 | 17 november 2009 |

Fortis Insurance International Het totale bruto premie-inkomen, met inbegrip van niet-geconsolideerde joint ventures op basis van 100%, bereikte in de eerste negen maanden een niveau van EUR 6,3 miljard, licht lager dan het premie-inkomen van dezelfde periode vorig jaar (- 2%). Op kwartaalbasis bedroeg het premie-inkomen EUR 2,0 miljard, 3% minder dan in het derde kwartaal van 2008. Het totale bruto premie-inkomen van de geconsolideerde ondernemingen kwam voor de eerste negen maanden uit op EUR 3,5 miljard, 15% lager dan in de vergelijkbare periode van 2008. De daling was te wijten aan een lager premie-inkomen in Luxemburg en Frankrijk. In het derde kwartaal bedroeg het geconsolideerde premie-inkomen EUR 1,1 miljard. Het bruto premie-inkomen van de niet-geconsolideerde joint ventures bleef de eerste negen maanden sterk (EUR 2,8 miljard, +22%), dankzij verdere groei in Thailand en China en gunstige wisselkoersontwikkelingen. Zonder het valuta-effect steeg het premie- inkomen met 12%.

Het premie-inkomen van Fortis UK bedroeg in de eerste negen maanden EUR 702 miljoen. Dit is een toename met 7% tegen een constante wisselkoers, maar een daling van 6% tegen de huidige wisselkoers. De goede ontwikkeling bij Fortis UK is te danken aan de verdergaande implementatie van de commerciële verzekeringen en de sterke ontwikkeling van de woningportefeuille.

In de andere Europese landen bedroeg het premie-inkomen in de eerste negen maanden EUR 2,6 miljard, een daling met 17% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Het premie-inkomen in het derde kwartaal was EUR 781 miljoen, 17% lager dan in 2008. De oorzaak was het nog altijd lagere premie-inkomen bij de Franse en Luxemburgse activiteiten. Beide landen worden nog geconfronteerd met een lage vraag naar unit-linked producten en de nasleep van de turbulentie rond Fortis vorig jaar. In Portugal lag het premie-inkomen daarentegen 2% hoger dan vorig jaar, dankzij het adequate productaanbod.

Voor de activiteiten in Azië werd een premie-inkomen gerealiseerd van EUR 3,1 miljard, met inbegrip van niet- geconsolideerde joint ventures op basis van 100%. Tegen de huidige wisselkoersen betekent dat een stijging met 21% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het premie-inkomenniveau steeg als gevolg van een groeiende distributiekracht in met name China (+21%), Thailand (+32%) en Maleisië (+14%). De wisselkoersontwikkelingen waren eveneens gunstig.

De nettowinst na minderheidsbelangen in de eerste negen maanden was EUR 70 miljoen. In dezelfde periode vorig jaar was dat EUR 40 miljoen als gevolg van beleggingsverliezen en afschrijvingen op de beleggingsportefeuille van in totaal EUR 55 miljoen. De minderheidsbelangen kwamen voor de eerste negen maanden uit op EUR 37 miljoen. De nettowinst na minderheidsbelangen bedroeg in het derde kwartaal EUR 37 miljoen. Leven
Het totale bruto premie-inkomen bij Leven, met inbegrip van niet-geconsolideerde joint ventures op basis van 100%, bereikte in de eerste negen maanden een niveau van EUR 5,1 miljard, vrijwel onveranderd ten opzichte van 2008. Tegenover de sterke prestatie in Azië en Portugal stond nog altijd het lagere premie-inkomen in Luxemburg en Frankrijk. Het premie- inkomen bedroeg in het derde kwartaal EUR 1,6 miljard, een daling van 2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De nettowinst na minderheidsbelangen kwam over de eerste negen maanden uit op EUR 34 miljoen, dankzij volumegroei en betere marktomstandigheden. In dezelfde periode van 2008 werd een verlies geboekt van EUR 18 miljoen als gevolg van kapitaalverliezen en bijzondere waardeverminderingen. De nettowinst na minderheidsbelangen kwam in het derde kwartaal op EUR 23 miljoen.

Vermogen onder beheer (alleen de geconsolideerde bedrijven) kwam uit op EUR 21,7 miljard. Dit was een stijging met 10% ten opzichte van jaarultimo 2008 en met 6% in vergelijking met eind juni. De toename viel vooral te danken aan de goede omzetontwikkeling, minder opzeggingen en de verbeterde toestand op de financiële markten.




| Fortis Trading update eerste negen maanden 2009 | 17 november 2009 | 7

Niet-Leven
De brutopremies, met inbegrip van niet-geconsolideerde joint ventures op basis van 100%, daalden bij Niet-Leven met 5% in de eerste negen maanden naar EUR 1,2 miljard. Tegen huidige wisselkoersen en zonder Fortis Re (dat wordt afgebouwd) gingen de brutopremies met 8% omhoog door een sterke ontwikkeling van de commerciële verzekeringsactiviteiten in zowel het Verenigd Koninkrijk als Portugal.

De nettowinst na minderheidsbelangen van Niet-Leven bedroeg over de eerste negen maanden EUR 36 miljoen, tegen EUR 58 miljoen vorig jaar. De daling had vooral te maken met een lager technisch resultaat. De nettowinst na minderheidsbelangen kwam in het derde kwartaal uit op EUR 14 miljoen.

De combined ratio verbeterde in de eerste negen maanden licht tot 104,5% (ultimo juni: 106,1%). De combined ratio voor het derde kwartaal was 101,3%, omdat zowel de schade- als de kostenratio verbeterde. In de belangrijkste activiteiten van Niet-Leven zijn diverse maatregelen ingevoerd die de operationele prestaties van Niet-Leven moeten verbeteren.





8 | Fortis Trading update eerste negen maanden 2009 | 17 november 2009 |

Algemeen
De nettowinst van Algemeen (na eliminaties) over de eerste negen maanden bedroeg EUR 711 miljoen. Voor het derde kwartaal kwam het nettoresultaat uit op EUR 53 miljoen, inclusief een positief effect van EUR 83 miljoen na belastingen in verband met de herwaardering van de calloptie op aandelen BNP Paribas.

De nettorentebaten bedroegen in de eerste negen maanden EUR 25 miljoen. In het derde kwartaal was de nettorentemarge daarentegen EUR 6 miljoen negatief, omdat de rente op de nettokaspositie samenhangt met de korte termijn EURIBOR terwijl de meeste verplichtingen vaste rentepercentages kennen. Bovendien is eind tweede kwartaal een achtergestelde leningsstructuur met Fortis Bank (ter waarde van EUR 5,7 miljard) afgelost. Hierdoor ontbrak een positieve rentemarge in het derde kwartaal van dit jaar.

Het resultaat van Algemeen in het derde kwartaal werd positief beïnvloed door een herwaardering van EUR 20 miljoen op de verplicht converteerbare obligatieportefeuille. De totale personeelskosten en administratieve lasten in de eerste negen maanden bedroegen EUR 73 miljoen, waarvan EUR 28 miljoen in het derde kwartaal, inclusief een aantal incidentele posten in verband met de separatie. In het resultaat over het derde kwartaal is bovendien een incidentele last begrepen van EUR 15 miljoen in verband met een belastingcorrectie.


1. Reële waarde van de RPN(I) De berekeningsmethode voor de reële waarde van de RPN(I) is niet veranderd ten opzichte van 30 juni 2009. Ultimo september hanteerde Fortis een koers van EUR 3,20, een langetermijnrente van 3,75% en een theoretische waarde voor de CASHES van 66% van de nominale waarde. De reële waarde van de toekomstige rentebetalingen in verband met de Relative Performance Note (RPN) was ultimo september 2009 onveranderd en bedroeg EUR 344 miljoen.

De rentebetaling aan Fortis Bank voor het derde kwartaal (op basis van de RPN) bedroeg EUR 1,2 miljoen. De rentebetaling is het gemiddelde van de berekende rente voor het kwartaal.


2. Waardering van de calloptie in verband met de aandelen van BNP Paribas die zijn toegekend door de FPIM Op basis van dezelfde methode per 30 juni 2009 taxeert Fortis de waarde van de 121,2 miljoen opties BNP Paribas per ultimo september 2009 op EUR 856 miljoen voor belastingen. De berekening is gebaseerd op een standaard Black-Scholes model (zie persbericht resultaten eerste halfjaar van 27 augustus 2009), waarbij wordt uitgegaan van een impliciete volatiliteit van 27% (30% ultimo juni 2009) en een dividendrendement van 3,502% (3,068% ultimo juni). De correctie voor niet- standaard kenmerken van 30% was onveranderd ten opzichte van eind juni. Rekeninghoudend met een uitgestelde belastingverplichting van EUR 291 miljoen bedroeg de waarde van de opties na belastingen aan het einde van het derde kwartaal EUR 565 miljoen.

Net als op 30 juni 2009 zou een wijziging in de impliciete volatiliteit van 5% leiden tot een wijziging van 26% in de waarde van de optie.

BNP Paribas is op 29 september met een claimemissie gekomen (met voorkeurrechten), waardoor de uitoefenprijs, op basis waarvan de waarde van de calloptie per 30 september 2009 wordt bepaald, is veranderd van EUR 68,00 naar EUR 66,52 per aandeel. Deze aanpassing was op basis van de marktprijs van de voorkeurrechten per die datum. Na de afsluiting van de claimemissie van BNP Paribas per 13 oktober 2009 heeft de berekeningsagent de uiteindelijke uitoefenprijs van de calloptie, welke in de toekomst wordt gebruikt, herberekend: EUR 66,672. Het aantal toegekende opties is onveranderd omdat de optie niet voldoet aan alle ISDA-voorwaarden. De opties vertegenwoordigen na de claimemissie van BNP Paribas 10,24% van de uitstaande aandelen BNP Paribas.


3. Royal Park Investments (RPI) De investering van EUR 760 miljoen in RPI, die is geclassificeerd als goodwill, is ten opzichte van eind juni niet veranderd. Meer informatie over RPI en haar activa vindt u op www.royalparkinvestments.com.




| Fortis Trading update eerste negen maanden 2009 | 17 november 2009 | 9

Bijlage 1: Premie-inkomen kwartaal Premie-inkomen kwartaal

Per segment t/m K3 09 t/m K 3 08 Mutatie K3 09 K3 08 Mutatie AG Insurance
Brutopremies 3.495 3.187 10% 1.044 864 21% Beleggingscontracten zonder discretionaire winstdeling* 430 612 (30%) 135 240 (44%) Bruto premie-inkomen Leven 3.925 3.799 3% 1.179 1.104 7%

Brutopremies Niet-leven 1.173 1.127 4% 365 353 3%

Totaal premie-inkomen AG Insurance 5.098 4.926 3% 1.544 1.457 6%

Fortis Insurance International Brutopremies 1.314 1.071 23% 416 324 29% Beleggingscontracten zonder discretionaire winstdeling 1.282 2.053 (38%) 388 597 (35%) Bruto premie-inkomen Leven 2.596 3.124 (17%) 804 921 (13%)

Brutopremies Niet-leven 878 979 (10%) 301 345 (13%)

Totaal premie-inkomen geconsolideerd 3.474 4.103 (15%) 1.105 1.266 (13%)

Niet-geconsolideerde JV's op basis van 100% 2.836 2.327 22% 854 759 13%

Totaal premie-inkomen FII 6.310 6.430 (2%) 1.959 2.025 (3%)

Totaal premie-inkomen Fortis 11.408 11.356 0% 3.503 3.482 1%

Leven/ Niet-leven t/m K3 09 t/m K3 08 Mutatie K3 09 K3 08 Mutatie

Leven
AG Insurance 3.925 3.799 3% 1.179 1.104 7%

Fortis Insurance International 5.135 5.194 (1%) 1.575 1.603 (2%) Volledig geconsolideerd 2.596 3.124 (17%) 804 921 (13%) Niet-geconsolideerde JV's op basis van 100% 2.539 2.070 23% 771 682 13%

Totaal premie-inkomen Leven 9.060 8.993 1% 2.754 2.707 2%

Niet-leven
AG Insurance 1.173 1.127 4% 365 353 3%

Fortis Insurance International 1.175 1.236 (5%) 384 422 (9%) Volledig geconsolideerd 878 979 (10%) 301 345 (13%) Niet-geconsolideerde JV's op basis van 100% 297 257 16% 83 77 8%

Totaal brutopremies Niet-leven 2.348 2.363 (1%) 749 775 (3%)

Totaal premie-inkomen Fortis 11.408 11.356 0% 3.503 3.482 1%


*Discretionaire-winstdelingselement: een contractueel recht om, in aanvulling op gegarandeerde voordelen, aanvullende voordelen te ontvangen: (a) die waarschijnlijk een belangrijk gedeelte van de totale contractuele voordelen uitmaken; (b) waarvan de hoogte of het tijdstip contractueel door de emittent wordt bepaald; en (c) die contractueel gebaseerd zijn op: (i) de prestaties van een bepaalde pool van contracten of een bepaald type contract; (ii) gerealiseerde en/of ongerealiseerde beleggingsresultaten van een bepaalde pool van door de emittent gehouden activa; of (iii) de winst of het verlies van de vennootschap, het fonds of een andere entiteit die het contract uitgeeft.




10 | Fortis Trading update eerste negen maanden 2009 | 17 november 2009 |

Bijlage 2: Premie-inkomen per regio Kerncijfers per regio
in EUR miljoen
Brutopremies Bruto premie-inkomen Leven Niet-Leven Totaal

t/m K3 t/m K3 K3 t/m K3 t/m K3 K3 t/m K3 t/m K3 K3 % belang 09 08 09 09 08 09 09 08 09

75% 3.925 3.799 1.179 1.173 1.127 365 5.098 4.926 1.544

Verenigd Koninkrijk 100% 6 3 696 744 247 702 744 250

Overige landen Europa 2.375 2.920 727 182 165 54 2.557 3.085 781 Portugal 51% 1.652 1.628 482 163 146 50 1.815 1.774 532 Frankrijk 100% 231 347 78 231 347 78 Luxemburg 50%/100% 416 861 143 19 19 4 435 880 147 Oekraïne 100% 2 3 1 2 3 1 Duitsland 100% 24 19 8 24 19 8 Turkije 100% 50 62 15 50 62 15

Azië 2.754 2.274 845 297 257 83 3.051 2.531 928 Geconsolideerde entiteiten
Hongkong 100% 215 204 74 215 204 74

Niet-geconsolideerde JV's
op basis van 100%
Maleisië 31% 394 338 120 230 208 60 624 546 180 Thailand 40%/15% 340 259 108 67 49 23 407 308 131 China 25% 1.754 1.454 525 1.754 1.454 525 India 26% 51 19 18 51 19 18

Overige 70 70 Re-Insurance 100% 70 70

Totaal 9.060 8.993 2.754 2.348 2.363 749 11.408 11.356 3.503




| Fortis Trading update eerste negen maanden 2009 | 17 november 2009 | 11

Disclaimer
De informatie waarop de mededelingen in dit persbericht zijn gebaseerd, kan aan verandering onderhevig zijn en dit persbericht kan ook bepaalde toekomstverwachtingen of andere op de toekomst gerichte mededelingen over Fortis bevatten. Deze mededelingen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management van Fortis en zijn uiteraard onderhevig aan onzekerheden, veronderstellingen en veranderende omstandigheden.

De op de toekomst gerichte mededelingen zijn geen garanties voor toekomstige prestaties en houden risico's en onzekerheden in die ertoe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten substantieel verschillen van deze die in de op de toekomst gerichte mededelingen kenbaar worden gemaakt. Veel risico's en onzekerheden houden verband met factoren waarover het bedrijf geen controle kan hebben of factoren die het niet precies kan inschatten zoals de toekomstige marktomstandigheden en het gedrag van andere spelers op de markt. Andere onbekende of onvoorspelbare factoren buiten de controle van Fortis zouden er ook toe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten substantieel verschillen van deze in de mededelingen. Deze factoren behelzen, maar zijn niet beperkt tot de goedkeuringen vereist van de regelgevende en toezichthoudende autoriteiten en het resultaat van hangende of toekomstige rechtszaken waarbij Fortis betrokken is. Daarom dient er ook geen bovenmatig vertrouwen te worden gesteld in zulke mededelingen. Fortis voelt zich niet verplicht en is niet van plan om deze mededelingen aan te passen in het licht van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anders, behalve als dat vereist is conform de geldende wetten.

Conference call voor analisten en beleggers 12.00 CET
Audiocast: www.fortis.com
Inbelnummers (171109#):

+ 44 207 750 9926 (Verenigd Koninkrijk)
+ 32 2 400 25 25 (België)

+ 1 703 621 9123 (VS)
Opnieuw afspelen: beschikbaar tot 17 december 2009 (toegangscode: 295012#)
+ 32 2 401 89 89 (België)

Graag vijf à tien minuten van tevoren bellen: de lijnen gaan tien minuten voor de conferentie open.

Perscontact:
Brussel: +32 (0)2 565 22 66

Investor Relations:
Brussel: +32 (0)2 565 53 78 Utrecht: +31 (0)30 226 65 66

Fortis bestaat uit (1) een participatie van 75% in AG Insurance, (2) Fortis Insurance International, (3) een belang van 45% in Royal Park Investments ­ een entiteit waarin een gestructureerde kredietenportefeuille is ondergebracht ­ en (4) de financiële activa en verplichtingen van de verschillende financiële vehikels. AG Insurance is marktleider en een vooraanstaande speler op de markt voor Employee Benefits. De internationale verzekeringsactiviteiten (Fortis Insurance International) zijn aanwezig in het Verenigd Koninkrijk ­ waar Fortis de derde grootste speler is op de markt voor particuliere autoverzekeringen ­ Frankrijk, Hongkong, Luxemburg (Niet-Leven), Duitsland, Turkije, Rusland, Oekraïne en in joint ventures in Luxemburg (Leven), Portugal ­ waar Millenniumbcp Fortis een duidelijke marktleider is ­ China, Maleisië, India en Thailand. Fortis telt momenteel meer dan 10.000 medewerkers.






---- --