Gemeente Doetinchem

Persbericht, 13 november 2009

Actie voor goed doel, maar géén flitsrace

De aangekondigde flitspaalactie van de Bart Foundation komt er anders uit te zien dan in de media eerder deze week is gesuggereerd. De actie van maandag 16 november zal op een afgesloten weg plaatsvinden, met een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Hierover hebben de gemeente Doetinchem, de politie en de initiatiefnemers van de Bart Foundation duidelijke afspraken gemaakt.

De gemeente Doetinchem steunt acties die gericht zijn op een goed doel, zoals de inzet van de Bart Foundation om daadkrachtige en bevlogen mensen te helpen bij het realiseren van hun ambities. Maar de gemeente keurt het doelbewust overtreden van de verkeersregels pertinent af. Het waarborgen van de verkeersveiligheid is voor de gemeente een groot goed. Om die reden zijn met de organisatoren van de ludieke flitspaalactie duidelijke afspraken gemaakt, zodat de veiligheid gewaarborgd blijft en de wettelijke regels niet worden overtreden.

Broekweg
Zo heeft de gemeente de Broekweg toegewezen aan de organisatoren van de actie. Deze weg zal alleen toegankelijk zijn voor de deelnemers aan de actie en toeschouwers. De deelnemers zijn reeds door de organisatie uitgenodigd. Voor het overige verkeer is de Broekweg afgesloten. Ook is afgesproken dat er niet harder gereden wordt dan de toegestane snelheid in de bebouwde kom: 50 kilometer per uur. De flitsapparatuur zal zodanig worden afgesteld, dat vanaf bijvoorbeeld 20 kilometer per uur wordt geflitst. Overigens wordt deze flitsapparatuur níét door de politie geleverd.

Toezicht op naleving
De politie is komende maandag aanwezig en houdt strikt toezicht op de naleving van deze afspraken. Ook zijn verkeersregelaars aanwezig om toeschouwers te begeleiden naar de parkeervoorziening op het Sturko-terrein.

Zowel de gemeente en politie als de organisatoren van de Bart Foundation zijn van mening dat deze ludieke actie de verkeersveiligheid niet mag schaden. Anders dan in de media is gesuggereerd, zal het geen flitsrace zijn. Dit betekent dat de actie alleen op de Broekweg plaatsvindt; het is dus niet de bedoeling dat binnen de gemeente Doetinchem te hard wordt gereden.