Wegener NV

In het u toegezonden persbericht stond helaas nog een kleine fout. In de 2e alinea is per abuis de periode juli tot en met augustus genoemd; dit moet zijn juli tot en met oktober 2009.

|

|PERSBERICHT                                  
|                                                         |
|Wegener realiseert forse kostenbesparingen bij| |
uitblijvend herstel van de advertentiemarkt

Over de periode juli tot en met oktober van 2009 is Koninklijke Wegener NV evenals eerder dit jaar geconfronteerd met sterk dalende advertentieopbrengsten. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is autonoom sprake van een daling van 24%. De eerder gerapporteerde daling van de advertentieomzet over het eerste halfjaar 2009 was eveneens 24%. Herstel van de advertentiemarkt lijkt daarmee nog niet in zicht, hoewel sprake lijkt te zijn van enige stabilisatie. De advertentieomzet inclusief PCM Lokale Media (verworven medio juli 2009) is 21% gedaald.

Door alle kostenbesparingen is het effect van de daling van de advertentieomzet op het bedrijfsresultaat (voor bijzondere posten) echter beperkt: van de omzetdaling in de periode juli tot en met oktober 2009 is 75% gecompenseerd door kostenbesparingen (januari tot en met oktober 2009: 70%).

De autonoom-vergelijking is exclusief de effecten van de verkoop van het 37%-belang in AD NieuwsMedia, de verkoop van de drukkerij in Den Haag en de aankoop van PCM Lokale Media.

De daling van de advertentieomzet treedt op bij zowel dagbladen als huis-aan-huiskranten en is opnieuw het sterkst in de segmenten personeel (-54%) en automotive (-35%).

Uit de ontwikkeling van de laatste vier maanden blijkt dat ook de internetomzet een daling vertoont ten opzichte van dezelfde maanden uit 2008, voornamelijk door minder online personeelsadvertenties bij JobTrack. De omzet van Autotrack toont een lichte stijging ondanks de moeilijke marktomstandigheden in het automotive segment.

De omzet uit oplage van de Wegener dagbladen is in de periode juli tot en met oktober 2009 met 1% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Dit is het saldo van een geringe daling van het aantal reguliere abonnementen en een indexering van de abonnementsprijs.

In de afgelopen vier maanden zijn de vele kostenbesparende maatregelen onverminderd voortgezet. Zo is het project Delta, de samenvoeging van alle backoffice activiteiten, voor een belangrijk deel afgerond, wat vooral een vermindering van de personeelskosten inhoudt. Daarnaast leidde de persvernieuwing in Best en de sluiting van de drukkerijen in Breda (eind 2008) en Nijmegen (juni 2009) tot een daling van de grafische productiekosten. In totaal is de personeelsbezetting (in aantal fte) in de periode juli tot en met oktober van 2009 op autonome basis met 11% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2008 (januari tot en met oktober 2009: eveneens -11%).

Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten over de periode juli tot en met oktober 2009 is per saldo met 32 % gedaald ten opzichte van dezelfde periode over 2008 (autonoom: -27%). Over de periode januari tot en met oktober 2009 is deze daling 34% (autonoom: -33%).

Eind oktober 2009 is de netto rentedragende schuld van Wegener ten opzichte van 31 december 2008, mede onder invloed van seizoensinvloeden in het werkkapitaal, met 3% gestegen.

In juli 2009 werd de verkoop van het 37%-aandeel in AD NieuwsMedia aan PCM Uitgevers geëffectueerd. Tevens werd de drukkerij in Den Haag aan PCM verkocht. Wegener nam tegelijkertijd PCM Lokale Media (huis-aan-huiskranten) over van PCM.

Eveneens in juli 2009 werd bekend gemaakt dat Wegener en Dagblad De Pers een meerjarige samenwerking zijn aangegaan. Daarin verzorgt Wegener de verkoop van advertenties in De Pers, alsmede het drukken en de distributie en enkele back office activiteiten.

Het programma van vernieuwing en uitbreiding van de drukpersen in Best is nagenoeg voltooid. De drie nieuwe persen zijn operationeel. Met de sluiting van de drukkerij in Nijmegen en de verkoop van de drukkerij in Den Haag heeft Wegener haar drukactiviteiten geconcentreerd in drie druklocaties, te weten Apeldoorn, Best en Enschede.

Op 11 november 2009 is bekend gemaakt dat de eerder aangekondigde fusie tussen Koninklijke Wegener NV en LMG Netherlands I BV op grond van fiscale overwegingen is uitgesteld. In een reactie op dit besluit tot uitstel heeft aandeelhouder Governance for Owners de Ondernemingskamer geïnformeerd dat de noodzaak voor het treffen van de eerder gevraagde voorlopige voorzieningen en de urgentie voor behandeling van het enquête verzoek daarmee vooralsnog weggenomen zijn.

Vooralsnog is geen sprake van herstel van de voor Wegener relevante advertentiemarkten. Vanwege de voortdurende onzekere economische vooruitzichten wordt geen concrete voorspelling gedaan met betrekking tot de resultaten over het gehele jaar 2009.

Apeldoorn 17 november 2009

Raad van Bestuur
Koninklijke Wegener NV