Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

maandag 16 november 2009 | Weblog

Druk op VS rond klimaatakkoord neemt toe

Goed gebruik in internationale vergadercircuits: je landenbordje op z'n kant zetten als je het woord wilt. Aan mijn linkerkant zie ik een hele rij bordjes verticaal staan: Frankrijk, Ghana, Grenada. Aan de overkant zit nog een dozijn landen te springen om het woord. Welkom bij de pre-Cop, de laatste grote voorbereidende bijeenkomst voordat het Grote Circus in december begint.

Het is interessant om te zien hoe de ontwikkelingslanden optrekken deze ochtend. Langzaam maar zeker voeren ze de druk op, met name op de VS. Brazilië, toch al employee of the week dankzij een pleidooi om de verdere groei met 40 procent minder CO2 te realiseren, steelt de show met een uitgebreid en gedetailleerd klimaatplan. Maar ook Indonesië maakt duidelijk dat ze fors terug willen in de uitstoot: 26 procent.

Vandaag, zo merkt een collega fijntjes op, nemen de de ontwikkelingslanden de leiding op zich die de ontwikkelde landen hebben laten liggen. Dat gaat wat ver, maar duidelijk is dat de ontwikkelingslanden steeds meer ambitie tonen. Goed voor het klimaat. Maar tactisch ook slim bekeken: je merkt ter plekke dat al die statements de druk vergroten op dat ene grote vraagteken van de klimaatbesprekingen: de VS.

Zelf probeer ik altijd de bloemen dicht bij het ravijn te plukken. Ik gebruik mijn spreektijd om de partijen uit te dagen tot een nieuwe consensus. Laten we overeenkomen dat de temperatuurstijging onder de 2 graden moet blijven. Mooi als we vandaag kunnen concluderen dat de ontwikkelde landen 80 tot 95 procent teruggaan in uitstoot tot 2050. En het zou helemaal mooi zijn als we kunnen afspreken dat de uitstoot wereldwijd gehalveerd is in 2050.

Zover is het nog niet - en dat weet ik ook wel. Maar het is vooral bedoeld als een voorzet op maat aan de Deense voorzitter Conny Hedegaard. En, zoals een Afrikaanse minister tijdens de lunch lachend tegen me zei: "Nobody objected". Zwijgen is toestemmen. Was het maar zo eenvoudig in het Grote Circus.

Vanavond met de hele kliek naar het theater. Een balletvoorstelling, getiteld 'The egg'. De lang slepende kwestie over de kip of het ei lijkt eindelijk opgelost!