Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Belevingsonderzoek dorpen in de stadsrand

Afgelopen jaar is een onderzoek geweest naar de beleving van het wonen in de buitendorpen in de stadsrand van Assen, waaronder die in het Drentsche Aa-gebied. Het project is uitgevoerd door de BOKD met een provinciale subsidie in het kader van de Impuls Sociaal Economische Vitalisering. De provincie Drenthe is actief op het gebied van het vitaliseren van het platteland. Sterke dorpen met actieve bewoners zijn belangrijk voor een vitaal platteland.

Het belevingsonderzoek geeft inzicht in de:


1.Waardering van de bewoners voor hun dorp

2.Knelpunten en bedreigingen die worden ervaren,
3.Kansen die benut kunnen worden,

4.Hoe is de relatie van dorpsbewoners met stad; hoe kijken ze tegen de stad aan samenstelling en achtergrond van de bewoners

Uit het belevingsonderzoek binnen de verschillende dorpen, komen veel gemeendelers waarvan enkele voorbeelden: Verbeteren verkeersveiligheid, Onderzoek woonbehoefte Oudere dorpelingen, Vergroten activiteiten op het gebied van ouderen, kinderen,muziek en theater, Profileren mooiste plekken, Terug dringen zwerfvuil recreanten, Belangenverenigingen kunnen krachtiger optreden naar gemeente.

De dorpen kunnen na uitvoering van het belevingsonderzoek zelf bepalen hoe zij verder gaan. De gemeente Assen zal de betreffende werkgroepen vanuit de dorpen ondersteunen, maar de trekkers rol ligt bij de dorpen. Daarnaast krijgen de dorpen ondersteuning van het BOKD (Brede overleggroep kleine dorpen). Op basis van de verkregen informatie zullen zij, met enige begeleiding, in staat zijn om hun eigen agenda voor de toekomst te bepalen.

De dorpen willen graag meer grip krijgen op wat er leeft in het eigen dorp en hebben behoefte aan een stevige basis voor de rol die zij vervullen als gesprekspartner met de gemeente. De dorpen verwachten dat zij met een goed onderbouwd verhaal de belangen van de dorpsbewoners beter kunnen behartigen. Zij verwachten ook dat het overleg met de gemeente Assen zelf beter zal verlopen als er een agenda ligt die vanuit de dorpen zelf komt. De Dorpen hebben daarom zelf een jaarplan opgesteld, waar de werkgroepen mee aan de slag kunnen rondom de thema's op het jaarplan.

Dit heeft in aantal dorpen al geleid tot het aanpakken van knelpunten uit het belevingsonderzoek. Zo is in Loon een werkgroep bezig met de voorbereiding om een AED (automatische externe defibrillator) in het dorp mogelijk te maken waardoor de veiligheidsgevoelend in het dorp vergroot worden. Daarnaast wordt er rondom het thema verkeersveiligheid in de diverse dorpen een beging gemaakt met de oprichting van werkgroepen. In enkele gevallen heeft dit al geleid tot het verzamelen van gegevens en houden van metingen. Daarnaast krijgen de dorpen nog steun van het BOKD bij de uitvoering van hun programma. Helaas is in het dorp Witten belangengroep opgeheven waardoor er op dit moment geen klankbord is om verder te gaan met de uitkomsten van het belevingsonderzoek. Samen met het BOKD wordt gekeken naar een doorstart voor het dorp Witten.