Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie

Cao openbare bibliotheken door de Wasstraat

16 november 2009

De Werkgeversvereniging Openbare Bibliotheken (WOB) mag zich gelukkig prijzen met uitstekende verhoudingen tussen de cao partijen. Toch gaat de cao van de WOB binnenkort door de Cao-Wasstraat van het NCSI. Toegevoegde waarde wordt verwacht op het gebied van cao gerelateerde zaken die gemeenschappelijk kunnen worden opgepakt en die in het reguliere proces onvoldoende aan bod komen.

Het verschil tussen papier en praktijk
Een aantal cao afspraken is redelijk eenvoudig te implementeren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de loonafspraak. Voor andere onderwerpen geldt dat de intenties en afspraken van sociale partners nog energie moeten krijgen in de praktijk. Als voorbeeld hiervan zijn de cao afspraken over functioneringsgesprekken besproken. In de praktijk blijkt dit nog vaak een moeilijke opgave omdat ze eigenlijk moeten gaan leven als het akkoord al is getekend. De vraag is op welke wijze cao partijen een bijdrage kunnen leveren aan het zo optimaal mogelijk laten landen van hun afspraken in de bibliotheken. Een ander onderwerp dat zich leent voor bespreking tijdens de wasstraat, is het bijzonder verlof. Inhoudelijk zou gekeken kunnen worden naar het reguleren van het bijzonder verlof in de cao. Het kan hierbij gaan om het opnieuw benoemen van situaties van bijzonder verlof tot het creëren van individuele verlofkoffers. Sociale partners kunnen gemeenschappelijk onderzoeken of er voor hen wenselijke richtingen te vinden zijn. Nog een interessant onderwerp voor nader onderzoek is de positie van vrijwilligers in de cao. Voor veel bibliotheken is het werk van vrijwilligers cruciaal. Het is dus van belang om vrijwilligers te binden zonder de weg te openen naar de verdringing van betaalde medewerkers. Centrale vraag zou hier dus zijn om een toekomstvisie te ontwikkelen over de positie van vrijwilligers in de cao.

Wasstraat ook iets voor uw cao?
Het project Cao-Wasstraat is een initiatief van het NCSI. Doelstelling is om te komen tot innovatie van de cao ten aanzien van het proces, de inhoud en de impact van cao afspraken. In een oriënterend gesprek worden mogelijke richtingen verkend. Deze richtingen worden in een wasstraat van de cao verder uitgediept en besproken. Twee ervaren adviseurs die ook voorbeelden uit andere branches tot hun beschikking hebben, begeleiden in totaal drie bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn informeel van aard en worden bijgewoond door de centrale onderhandelaars. De definitieve keuze van de onderwerpen vindt plaats tijdens de eerste bijeenkomst.

Wilt u meer weten over de Cao Wasstraat? U kunt per e-mail contact opnemen met de programmamanagers Michel Donners m.donners@ncsi.nl of Simone van Wilgen s.vanwilgen@ncsi.nl. Zij zijn telefonisch te bereiken via het secretariaat van het NCSI op 010-205 27 80.