OVAM onderzoekt woonzones in Borsbeek

17/11/2009 09:00

OVAM

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) start met een globaal bodemonderzoek in twee woonzones in de gemeente Borsbeek. De resultaten van het bodemonderzoek worden verwacht tegen juli 2010. Op beide plaatsen was tot het einde van de jaren '50 een gracht aanwezig. Deze grachten, een ringgracht rond een hoeve en een antitankgracht die deel uitmaakte van de verdedigingsgordel rond Antwerpen, werden later opgevuld met stortmateriaal. Met het onderzoek wil de OVAM duidelijkheid scheppen over deze potentiële verontreiniging en wordt een oplossing geboden voor de betrokken eigenaars die niet langer zelf een bodemonderzoek moeten laten uitvoeren.

Woonzones, een aparte aanpak

Na 1960 werden de gronden gelegen op deze locaties verkaveld en bebouwd. Op de voormalige stortplaatsen liggen nu 68 aparte percelen. Tot vandaag moest elke eigenaar een afzonderlijk bodemonderzoek uitvoeren op zijn perceel als hij het wilde verkopen. De OVAM heeft nu opdracht gegeven om op beide locaties een globaal bodemonderzoek uit te voeren. Dergelijke aanpak is veel efficiënter dan de klassieke perceelsgewijze aanpak, waarbij elke eigenaar een bodemonderzoek moet uitvoeren op zijn eigen perceel. Bovendien worden de verschillende eigenaars van hun onderzoeksplicht naar deze historische verontreiniging ontheven.

Om deze gronden als één geheel te kunnen onderzoeken, zijn de afgelopen maanden reeds de nodige juridische stappen genomen. De OVAM stelde een sitebesluit op waarin alle juridische maatregelen werden voorzien om het bodemonderzoek te laten uitvoeren. Op 29 oktober 2009 werd het sitebesluit van de OVAM gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Alle eigenaars kunnen hun gronden nu verkopen zonder zelf eerst een voorafgaand bodemonderzoek te laten uitvoeren.

Nieuw onderzoek schept duidelijkheid

Eerdere onderzoeken op deze locaties gaven geen duidelijk beeld van de verontreinigingen. De nieuwe onderzoeken worden gefinancierd door de OVAM. Voor de uitvoering van de onderzoeken wordt een beroep gedaan op een erkend bodemsaneringsdeskundige. De resultaten worden verwacht tegen juli 2010. De OVAM organiseert op dinsdag 17 november 2009 een infovergadering in de gemeente Borsbeek om de betrokken eigenaars en bewoners te informeren over de timing en de uitvoering van de onderzoeken.

Meer info:

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel