Openbaar Ministerie

Veroordeelde voor moord terug naar Nederland

17 november 2009 - Arrondissementsparket Zwolle-Lelystad

Veroordeelde voor dubbele moord na 14 jaar terug naar Nederland

De Maleisische autoriteiten hebben een 56-jarige man als ongewenst vreemdeling het land uitgezet die in Nederland nog een gevangenisstraf van 18 jaar moet uitzitten voor een dubbele moord in 1995 in Sneek. De man heeft de Nederlandse nationaliteit en is om die reden naar Nederland overgevlogen. Hier is hij overgedragen aan het Team Executie Strafvonnissen (TES), dat zich intensief heeft bezig gehouden met de opsporing van de veroordeelde. De man zit inmiddels zijn straf uit.

De man werd op 15 september 1995 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van het echtpaar Schuiten-Stuit uit Sneek. Hun levenloze lichamen werden op 23 augustus 1995 aangetroffen in de woning van het echtpaar. De verdachte was een bekende van het echtpaar.

In november 1995 werd zijn voorlopige hechtenis echter door de rechtbank Leeuwarden opgeheven: hij kon zijn rechtszaak in vrijheid afwachten. In mei 1996 hoorde hij voor de rechtbank in Leeuwarden een celstraf van 15 jaar tegen zich eisen. Bij de uitspraak van de rechtbank en bij de behandeling van het hoger beroep in 1997, waarbij de straf door het Gerechtshof in Leeuwarden werd verhoogd naar 18 jaar, is hij niet meer verschenen.

De politie Friesland heeft in de daaropvolgende jaren diverse onderzoeken ingesteld naar een mogelijke verblijfplaats van de van oorsprong Singaporese man. Dit leverde geen resultaat op.

Het onderzoek is in 2006 over gedragen aan het Team Executie Strafvonnissen (TES). Het TES is een samenwerkingsverband tussen de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland en het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad.*

Het onderzoek van het TES wees uit dat de man mogelijk in Maleisië verbleef. Om dit te verifiëren is contact gezocht met de Maleisische autoriteiten.

De Maleisische autoriteiten hebben de identiteit van de man bevestigd en geconcludeerd dat de man illegaal in het land verbleef. Hij is om die reden het land uitgewezen en op het vliegtuig naar Nederland gezet. Hier is hij op 17 november aangekomen en aangehouden om zijn straf uit te gaan zitten. De nabestaanden zijn inmiddels op de hoogte gesteld.