Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Kwart van de Ieren verwart eigen hoofdstad met Amsterdam

Amsterdam, 17 november ­ Ruim een kwart (28%) van de Ieren ziet Dublin aan voor Amsterdam wanneer een foto wordt getoond van de Ierse hoofdstad zonder de meest kenmerkende trekpleister, de Ha'penny Bridge. Dat blijkt uit een onderzoek van Hotels.com, marktleider op het gebied van online hotelboekingen, waarin werd gekeken of mensen steden nog herkennen wanneer de bekende toeristische trekpleisters uit de foto's worden geairbrushed. Hotels.com ondervroeg ruim 10.000 reizigers wereldwijd. Ook de Britten hadden moeite met de twee steden; bijna drie kwart (74%) zag Dublin aan voor Amsterdam.

Dat niet iedereen de steden in eigen land goed kent blijkt uit de resultaten van Duitse ondervraagden. Slechts 55% herkende Berlijn van een foto waarbij het parlementsgebouw uit de foto geshopt was. Italië en Denemarken schoten de Duitsers zelfs voorbij: respectievelijk 59% en 62% herkent Berlijn zonder het landssymbool. Spanje werd bijna voorbijgestreefd door Italië. Hoewel Barcelona een van de grootste steden is van Spanje, wist slechts 58% van de Spanjaarden de stad te herkennen wanneer de Sagrada Familia uit de foto werd gewist. De Italianen volgden de Spanjaarden op de hielen met 57%.

Opmerkelijk is het gegeven dat reizigers uit Frankrijk en Duitsland Londen eerder herkenden dan de Britten zelf. Een verbluffende 98% van de Fransen herkende Londen nog steeds zonder de kenmerkende Big Ben op de foto. Een even indrukwekkende 87% van de Duitse ondervraagden wist Londen correct te benoemen. De Britten zelf bleven steken op 83%.

Alison Couper, Communications Director bij Hotels.com geeft aan: `Het is interessant te zien hoe belangrijk een toeristische trekpleister of symbool eigenlijk is voor de herkenning van een stad. Sommige buitenlandse reizigers herkennen steden zelfs beter dan de inwoners van het land zelf.'

Met een quiz op de website van Hotels.com is het voor iedereen mogelijk om de eigen stedenkennis te testen: http://www.hotels.co.uk/hotel-deals/landmark_quiz.

Einde persinformatie. Dinsdag 17 november 2009.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht