Gemeente Tilburg

Nummer
2009431BW
Datum
17 november 2009

Medewerkers Sociale Zaken in impulswijken
Intensieve dienstverlening Sociale Zaken voor specifieke doelgroepen

In de vijf impulswijken in Tilburg komen medewerkers van Sociale Zaken als vooruitgeschoven post te werken. Verder krijgen alle mensen met een uitkering (Wet werk en bijstand, Wwb) voortaan een gegarandeerde vorm van basisdienstverlening. De afdeling gaat een aantal doelgroepen intensiever begeleiden. Het gaat om werkzoekenden en jongeren die binnen drie jaar weer een baan kunnen uitoefenen en mensen die verplicht moeten inburgeren van het Rijk.
Dat blijkt uit de visie op re-integratie en de dienstverlening van Sociale Zaken. Het college heeft vorige week besloten de visie voor te leggen aan de raadscommissie Maatschappij en de gemeenteraad. "Met ons beleid willen we voorwaarden scheppen om mensen gelijke kansen in onze samenleving te geven", licht wethouder Paul Huijgen (Sociale Zaken) toe. "Het is belangrijk voor de stad dat iedereen naar vermogen kan meedoen. Daarom blijven we ook in crisistijd inzetten op de ontwikkeling van kansrijke en minder kansrijke inwoners. Met de visie die we nu voorleggen aan de raad geven we dat vorm." Impulswijken
Om vanuit Sociale Zaken een goede bijdrage te leveren aan de doelen in de impulswijken, wil het college een vooruitgeschoven post van Sociale Zaken in de wijk zelf aanstellen. "Deze persoon is de spin in het web", aldus Huijgen. "Gemakkelijk te vinden voor wijkbewoners, die hij helpt met het vinden van een baan, het behalen van een diploma en het aanvragen van inkomensondersteunende maatregelen. Maar hij is ook een vraagbaak, centraal aanspreekpunt voor en partner van de andere dienstverleners in de wijken. Ik zie dit als een start van een ontwikkeling waarbij de dienstverlening van instellingen meer rondom de wijk en haar bewoners wordt georganiseerd." De vooruitgeschoven posten zetten zich in voor het realiseren van de drie doelen voor de impulswijken: een diploma voor alle jongeren, elk huishouden een kostwinner met een betaalde baan, en iedereen leeft boven de armoedegrens. Voor de inzet wordt een beroep gedaan op de impulsmiddelen van het Tilburg Akkoord. Dienstverlening
Het college wil ook de dienstverlening van Sociale Zaken anders vormgeven. Het college wil voor iedere uitkeringsgerechtigde (Wwb) een basisdienstverlening garanderen. Daarvoor wordt de werkdruk van de medewerkers verlaagd. Huijgen: "Hierdoor krijgen zij meer tijd en ruimte om een goede diagnose te stellen, klanten goed door te verwijzen en te helpen bij hun ontwikkeling."
Daarnaast stelt het college voor om een intensiever niveau van dienstverlening te bieden aan een aantal specifieke klanten. Te weten werkzoekenden en jongeren die binnen drie jaar weer een duurzame baan kunnen vinden en mensen die verplicht moeten inburgeren van het Rijk. Het college wil ook inzetten op betere scholing van werkenden. Mensen die geen uitkering krijgen worden actief gestimuleerd om de hierdoor vrijvallende vacatures in te vullen.

Sociale activering
Tilburg kent een aantal mensen die op (korte) termijn niet aan een vaste baan geholpen kunnen worden. Maar zij kunnen wel maatschappelijk nuttige activiteiten uitvoeren, bijvoorbeeld in het wijkcentrum. De ondersteuning die de gemeente hierbij biedt heet sociale activering. In het voorstel van het college valt te lezen dat die vorm van ondersteuning na een periode van twee jaar niet meer uit re-integratiegelden betaald gaat worden. Vanaf 2011 wil de gemeente daarom instellingen in de stad meer betrekken bij sociale activering.
"We kunnen dat niet meer betalen vanuit het re-integratiebudget, daar is dat geld namelijk niet voor bedoeld. Bovendien worden we flink gekort door het Rijk. Aan de andere kant wil ik kwetsbare burgers niet in de kou laten staan", licht wethouder Huijgen de keuze toe. "De gemeente kan het niet alleen organiseren, het is ook een verantwoordelijkheid van de maatschappelijke instellingen in de stad. Met de visie op Participatie die we aan het ontwikkelen zijn, zoeken we een oplossing voor dit probleem." Achtergrond
Een aantal ontwikkelingen geven aanleiding voor het opstellen van de visie door het college. "Allereerst de gevolgen van de economische crisis, vertelt Huijgen. "Die leidt tot een stijging van de werkloosheid." Ook zijn er een aantal landelijke wetten aangenomen, onder meer op het gebied van jongeren, en bezuinigt het Rijk fors op zowel re-integratieals uitvoeringsbudgetten. Verder wil het bestuur van de stad flink investeren in de impulswijken. Tot slot is het voorstel een uitwerking van een motie van de raad uit november 2008.
Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de raadscommissie Maatschappij op 23 november a.s. en besproken in de gemeenteraad op 14 december 2009.



Gemeente Tilburg