Ingezonden persbericht


Persbericht

Zoetermeer, 17 november 2009

35 duurzame oplossingen voor aanpak verkeersproblemen in Nederland Transumo draagt kennis over

In de afgelopen vijf jaar heeft Transumo samen met overheden, universiteiten en het bedrijfsleven gewerkt aan duurzame oplossingen voor de verkeersproblemen in ons land. Transumo is een van de onderzoeksprojecten gefinancierd uit de BSIK-regeling (looptijd 2004-2009). Vandaag presenteert Transumo in Houten aan ruim 400 Nederlandse mobiliteitsprofessionals 35 vernieuwende en praktische concepten variërend van prijsinstrumenten om mensen te verleiden tot andere mobiliteitskeuzes, een 'gereedschapskist' voor verkeersmanagers, elektrisch aangedreven auto's tot nieuwe inzichten over hoe bedrijven en overheden samen de problemen kunnen aanpakken. Vanmiddag zal Transumo haar kennisagenda voor de toekomst en vernieuwende visie op duurzame mobiliteit aanbieden aan Siebe Riedstra, DG Mobiliteit van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Jan Klinkenberg, zakelijk directeur Transumo: 'Binnen Transumo is gewerkt aan een andere inrichting van ons huidige mobiliteitssysteem naar een systeem dat bijdraagt aan de versterking van de economische concurrentiepositie met aandacht voor mens en milieu. Een duurzaam systeem dus. In die 5 jaar is veel gebeurd en zijn succesvolle concepten ontwikkeld, waarvan 'Spitsmijden' het meest in het oog springt. Maar we kregen ook te maken met de recente economische crisis, die laat zien dat een lager economisch niveau automatisch leidt tot minder autobewegingen, aanmerkelijke reducties in energiegebruik en emissies. Tegelijkertijd is er in crisistijd minder ruimte voor ontwikkelingsmogelijkheden. Vandaag tonen wij vol trots ons hele pallet aan duurzame oplossingen waarmee iedere mobiliteitsprofessional direct aan de slag kan. Met het einde van Transumo in zicht, is het belangrijk dat de ontwikkelde kennis doorwerkt in het overheidsbeleid, werkprocessen en culturen van organisaties, het onderwijs, etc. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat speelt daarin een cruciale rol. Minister Eurlings prijst vandaag de kwaliteit van de opbrengsten van Transumo. Dat Transumo niet eindigt maar in feite een nieuwe start markeert. Daar moeten we hem aan zien te houden!'

Zelfsturing van het individu staat centraal
Een van de belangrijkste lessen van Transumo is dat vrijwilligheid beter werkt dan dwang als het aankomt op het beïnvloeden van de mobiliteit. 'Zelfsturing' op basis van positieve prikkels zorgt er voor dat werknemers er veel sneller voor kiezen om minder in de spits te rijden of vaker thuis te werken. Transumo ontwikkelde instrumenten als 'Spitsmijden'. 'In Nederland is een belangrijke omslag in het denken ontstaan: burgers, werknemers die zelf medeverantwoordelijk zijn voor hun mobiliteit en productiviteit, zijn sneller bereid om files te mijden en alternatieven te zoeken. Dat is winst, maar het is te vroeg om te juichen. De beweging die in gang is gezet, moet wel door werkgevers en werknemers worden overgenomen.' aldus Willem de Jager, voorzitter van de Transumo-Participantenraad en adjunct-directeur Duurzame Mobiliteit bij Rabobank Nederland.

Afstemming ruimtelijke inrichting en mobiliteit
Binnen Transumo zijn praktische instrumenten ontwikkeld gericht op de relatie tussen ruimtelijke ontwikkeling en groei van mobiliteit. Het meest bekende concept is de Bereikbaarheidskaart waarmee belangrijke stappen zijn gezet om beleidsmakers, ingenieurs en planologen te verbinden met commerciële marktpartijen. De kaart geeft inzicht in de toekomstige ontwikkeling van bereikbaarheid en ontplooiingsmogelijkheden van locaties in Nederland. In combinatie met het inzicht in de relatie tussen de bereikbaarheid van een locatie en de waarde van het vastgoed zijn nieuwe inzichten ontstaan voor (her)ontwikkelingen van locaties.

Duurzame mobiliteit vooral mogelijk dankzij nieuwe ICT diensten ICT speelt een rol bij het terugdringen van de vraag naar mobiliteit (door thuiswerken, internetshoppen, telezorg, etc.), maar heeft ook invloed op het efficiënter afwikkelen van verkeersstromen en van de vervoervraag (vrachtuitwisseling, bundelingconcepten in de logistiek). Jan Klinkenberg: 'Binnen het project ATMA is een gereedschapkist voor verkeersmanagers ontwikkeld waarmee zij op regionale schaal de verkeerslichten kunnen sturen. Draai overdag in de spits op de ringweg de knop 'doorstroming' open, maar beperk in de nachtelijke uren de geluidhinder op die weg tot een minimum. Streef in de omgeving van een school een maximale verkeersveiligheid na en doseer het verkeer zo dat de CO2-uitstoot minimaal is.'

Elektrisch vervoer levert een grote bijdrage aan duurzame mobiliteit Toepassing van elektrische aandrijving voor personen- en bestelauto's en brom- en motorfietsen kan leiden tot aanwijsbaar positieve leefbaarheideffecten voor met name verstedelijkte gebieden. Maar onduidelijk is wat de effecten zijn op verkeersveiligheid en hoe het eigenlijk zit met het gebruik van schaarse grondstoffen voor batterijen en motoronderdelen. Transumo werkte onder andere mee aan het c,mm,n project om de introductie van duurzame individuele (auto)mobiliteit te versnellen zodat we ons sneller, veiliger en schoner kunnen verplaatsen naar beter bereikbare bestemmingen.

Bibliotheek duurzame mobiliteit
Transumo zorgt voor een adequate verankering van de opgedane kennis via de Transumofootprint; een zeer uitgebreide database met een 'wie is wie', een bibliotheekfunctie en alle leerervaringen. Daarnaast is een hele brochurereeks ontwikkeld voor elke mobiliteitsprofessional in Nederland. Voor alle informatie: www.transumofootprint.nl.

Over Transumo
Transumo is een platform van meer dan 300 bedrijven, overheden en kennisinstellingen die gezamenlijk kennis ontwikkelen op het gebied van duurzame mobiliteit. Transumo streeft naar een transitie vanuit het huidige inefficiënte Nederlandse mobiliteitssysteem naar een duurzaam systeem dat bijdraagt aan versterking van de economische concurrentiepositie, met aandacht voor mens en milieu. Transumo's activiteiten zijn gestart in 2005 en lopen tot eind 2009. Binnen Transumo wordt gewerkt aan meer dan 35 projecten.