Apenheul


Apenheul weer dicht voor de winter

Seizoen 2009: Succes bij de mensapen en halfapen

De winter staat voor de deur en dus is Apenheul weer gesloten voor de koudste maanden van het jaar. Het jaar 2009 stond in het teken van de Gorilla Games, exclusieve kijkjes achter de schermen en succesvolle mensapen- en halfapengeboortes. Een rustige 'winterslaap' belooft het niet te worden voor Apenheul. De werkzaamheden in en rond het apenpark gaan gewoon door. Deze winter wordt het entreeplein aangepakt en ook restaurant 'De Luiaard' zal een nieuwe uitstraling krijgen. Bovendien gaat de route door Apenheul op de schop en zullen de dieren nog beter zichtbaar zijn.

Activiteiten tussen de apen
In 2009 hebben duizenden bezoekers genoten van tal van activiteiten in Apenheul. Zo stonden Pasen, de meivakantie en Pinksteren geheel in het teken van Amazonia en de bijzondere planten en dieren die daar voorkomen. In de zomer werden de gorilla's in het zonnetje gezet. Bezoekers van Apenheul ontvingen het unieke Gorilla Game bordspel en maakten op een interactieve wijze kennis met de indrukwekkende gorilla's. Het jaar werd afgesloten met leuke herfstactiviteiten in het teken van Madagaskar. Voor het eerst gaf Apenheul exclusieve kijkjes achter de schermen bij de extreem bedreigde blauwoogmaki's. Bovendien werden iedere dag in de herfstvakantie een aantal kinderen uitgenodigd om de dierverzorgers te helpen met voeren van de apen.

Zeldzame apen aan de fles
Apen die met de fles worden grootgebracht is een zeldzaamheid in Apenheul. Toch hebben medewerkers van Apenheul in 2009 maar liefst twee apenbaby's met de hand opgevoed. Kroonsifaka Daholo en blauwoogmaki Bob zijn halfapen die de fles kregen. De moeders van beide baby's waren niet in staat om melk te geven. Apenheul moest daarom ingrijpen en zorgde maandenlang voor de twee kleintjes. Beide apensoorten zijn extreem zeldzaam in het wild én in dierentuinen. Voor het Europese fokprogramma zijn de baby's daarom van groot belang.

Succes bij mensapen...
2009 stond in het teken van de mensapen. Niet alleen vanwege de zomeractiviteit Gorilla Games, maar ook vanwege de apengeboortes en zwangerschappen. Gorilla Mintha beviel in april van een gezonde dochter, Mfungaji. En bij de bonobo's vond een unicum plaats: maar liefst drie vrouwtjes waren tegelijk zwanger. In augustus werden in één week tijd twee bonobobaby's geboren: Kumbuka beviel van een dochter, Yahimba, en Zuani van een zoontje, Makasi. Helaas bleek in dezelfde periode Liboso niet meer zwanger te zijn. De dierverzorgers van de orang oetans werden blij verrast met de zwangerschap van Wattana. Zij is in het voorjaar van 2010 uitgerekend.

...en andere apen
Apenheul mocht dit jaar nog meer baby's verwelkomen. Door de komst van 31 baby´s is de groep doodshoofdaapjes groter geworden dan ooit tevoren. Nergens in de wereld leven zoveel van deze aapjes in een dierentuin samen! De capucijnapen, brulapen, katta's, goudkop leeuwaapjes, rode titi's, witgezicht oeistities, roodschouder talingen, neusberen, gundi's, gouden leeuwaapjes, wanderoes, springtamarins, gebrilde doodshoofdaapjes, koereigers, Berberapen en witgezicht oeistities hebben ook allemaal jongen en kuikens gekregen. Al met al een gezellige drukte.

Op naar 2010
Ook in het komende Apenheul-seizoen worden weer veel baby's verwacht. Het apenpark blijft vernieuwen. De route door Apenheul zal grote aanpassingen ondervinden en wordt daardoor duidelijker en overzichtelijker. Het entreeplein van Apenheul zal op de schop gaan. Restaurant 'De Luiaard' wordt aangepast en krijgt een uitstraling die meer past bij Apenheul. Bovendien gaat Apenheul deze winter hard werken zodat de dieren volgend jaar nog beter zichtbaar zijn. Een dagje Apenheul wordt in 2010 nog bijzonderder. Vanaf 22 maart 2010 ben je weer van harte welkom!