Ingezonden persbericht



Programma WMDC December 2009

***

Full Moon Concert
Woensdag 2 december | 20.30 uur | gratis
De Full Moon concerten zijn maandelijkse vieringen van muziek en andere vormen van kunst over de hele wereld in het WMDC. Studenten van de World Music Academy presenteren een variatie van traditionele muziek zoals Indiase en Turkse muziek, latin, flamenco en tango. Maar ook crossculturele projecten, klassieke muziek en jazz komen aan bod. De artiesten creëren op deze avonden samen met het publiek een magische sfeer onder het licht van de volle maan.

***

Casa de la Musica: Charanga 214 met gast Alberto 'Molote' Muñoz? Donderdag 3 december | 21.00 uur | E10 / E8 (R'dam Pas/CJP) De internationale groep muzikanten van Charanga 214 speelt in deze serie een centrale rol als huisband. Neem Europese klassieke muziek en instrumenten, meng het met Afrikaanse percussie-instrumenten en je krijgt een idee wat Charanga inhoudt. Vanavond wordt de huisband bijgestaan door een wel hele speciale gast: de Cubaanse trombonist Alberto 'Molote' Muñoz. Molote leeft met het geluk op het juiste moment op de juiste plaats te zijn toen hij werd gevraagd mee te doen aan een nieuw project. Het project werd beroemd als de Afro-Cuban All Stars en de Buena Vista Social Club en de rest van het verhaal kennen we. Inmiddels woont Molote in Nederland waar hij zich verder ontwikkelt tot solo artiest van wereldformaat.

***

Matinee du Monde: Met o.a. Omar Ka, DJ Caliente en buikdansworkshop door Nadiya Zondag 6 december | 14.00 uur | E7,50 / kinderen: E2,50 De tijden van Daylight Dancing herleven in het WMDC! Omar Ka, medeoprichter van deze succesvolle serie, host een middag vol met Afrikaanse en wereldmuziek, DJ's, kinderworkshops, buikdans, tapas etcetera. Het geheel wordt muzikaal omlijst door het Nuworld Orchestra. Niet te missen!

***

Masterclass en concert: Rima Khcheich
Woensdag 9 december | (gratis) workshop: 16.00 uur /workshop concert: 20.30 uur | E12 / E10 (R'dam Pas/CJP) De Libanese Rima Khcheich is de nieuwe ster uit het Midden Oosten. Haar muziek is een prachtige fusie tussen traditionele en moderne Arabische liederen en hedendaagse westerse arrangementen. Samen met haar band creëert ze deze nieuwe muziekstijl die een harmonieuze samenkomst is van Westerse en Arabische muziek. Als opvolger van Feiruz, de wereldberoemde zangeres uit Libanon, spreekt Khcheich de nieuwe Libanese generatie aan. Ze is de hoop voor deze groep mensen die na vele jaren oorlog en conflicten op zoek zijn naar een nieuwe Libanese identiteit en hopen deze te vinden in deze bewonderenswaardige zangeres. Žs Middags geeft ze in het WMDC een (gratis) masterclass voor studenten; Žs avonds geeft ze samen met hen een workshop concert voor publiek. (I.s.m. Dancing on the Edge)

***

Jazz Meets World: Songs of the Saints met o.a. Sandhya Sanjana Donderdag 10 december | 20.30 uur | E12 / E10 (R'dam Pas/CJP) India heeft een rijke traditie van devotionele dichters die in mystieke liederen uiting gaven aan hun geloof. Deze dichters kwamen van allerlei kastes en bevolkingsgroepen en verrijkten India met hun unieke, expressieve en mystieke poëzie. De Indiase zangeres Sandhya Sanjana heeft een programma samengesteld rond een aantal vooraanstaande dichters met werk in ieders eigen taal (o.m. Hindi, Bengali, Gujarati en Rajasthani). De musici die ze uitnodigde brengen hun eigen idioom en improvisatievermogen in, waarmee ze de liederen een kleur geven die recht doet aan de levendigheid en de actualiteit van de soms eeuwenoude teksten. (I.s.m. Jazz International Rotterdam)

***

Mediterrane Letteren Festival 2009: Op blauw verliefde kletsgrage olijventakken Zaterdag 12 december | 20.00 uur | E5
Het thema van deze achtste editie van het Mediterrane Letteren Festival is 'Vriendschap tussen volkeren'. De olijventak doet al eeuwenlang dienst als teken van vrede en heeft vanaf de oudheid zowel mensen als de poëzie aan alle kusten van de Middellandse zee dichter bij elkaar gebracht. Dit unieke festival presenteert in haar vernieuwde vorm dit keer weer de poëzie uit de landen waar vandaan de meeste migranten in ons land afkomstig zijn. De deelnemers: Turkije (Özdemir ?nce), Griekenland (Alexandra Zoi) Marokko (Ahmed Essadki), Spanje (María Rosal), Italië (Matteo Lefèvre), Frankrijk (Henri Deluy), Egypte (Ala'a Khalid) en Nederland (Lilian Hoogendoorn; Jana Beranová; Ilse Starkenburg).

***

Kinderserie: Wijnand Stomp - Mister Anansi
Woensdag 16 december | 15.00 uur | E5 / vanaf 10 kinderen: E3 Een dynamische, humoristische voorstelling van stand-up storytelling in combinatie met een vleugje cabaret over Mister Anansi die in één dag popster wordt. Anansi is een klassieke held uit de Afro-Caribische vertelcultuur, maar zo universeel van karakter dat hij oceanen en cultuurverschillen overbrugt alsof het regengootjes langs de stoeprand zijn. Anansi heeft altijd honger, maar werken voor de kost? Echt niet! Om zijn buik vol te krijgen verzint hij de meest creatieve trucs. Anansi raakt altijd verstrikt in zijn eigen spinsels. Toch weet hij zich op onnavolgbare wijze door list en bedrog er steeds weer uit te wurmen. (Vanaf 6 jaar)

***

Latin Spring: Bongomatik
Donderdag 17 december | 20.30 uur | E12 / E10 (R'dam Pas/CJP) ..So can you really tell your friends your life is Bongomatik...? Bongomatik is meer dan een mix van Cuban soul, desert grooves, Bombay boogie en twelve tone funk. Bongomatik is geïnspireerd door de hype der jaren vijftig rond de befaamde Bongomatik Company, welke tevens weer door waanzinnige designs van hun apparaten een rage wist te ontketenen. Bongomatik werd synoniem voor cool, hip en groovy. 'Wow your hair looks really Bongomatik' is hét compliment op elk hip feest tussen New York en Tokyo. Dit collectief van 9 muzikanten en een DJ zet deze hype voort. Met o.a. Arend Niks, Erwin en Kim Hoorweg, Mick Paauwe e.a.

***

Numoon Weekender: Met o.a. Parne Gadje, Colonel Red, Sinas, Esperanza, T99, La Boutique Fantastique, Soweto Kinch (solo) en Branko Galaoic Vrijdag 18 december + zaterdag 19 december | 20.30 uur | E12 (dagkaart) / E20 (passepartout) Voor de programmering van Numoon Weekender wordt de inmiddels beproefde en succesvolle Numoon formule toegepast: een crossmediamix van nu-jazz, nu-soul, hip hop, electro, crossover wereldmuziek, singer/songwriter, poetry, dans, film en visuals. Nieuw talent wordt gepresenteerd in combinatie met enkele aansprekende (inter)nationale publiekstrekkers. Met op vrijdag o.a. Parne Gadje, Colonel Red, Sinas en Esperanza en op zaterdag o.a. T99, La Boutique Fantastique, Soweto Kinch (solo) en Branko Galaoic.

***

Urban Culture Podium en Can I Kick it? presents: Masterclass Soweto Kinch

Zaterdag 19 december | 16.00 - 18.00 uur | gratis

De talenten van Can I Kick it? krijgen de kans om samen met de Londense saxofonist en rapper Soweto Kinch samen te werken, te spelen en te experimenteren. De masterclass is vrij toegankelijk, maar je moet je wel even opgeven via de Can I Kick it? Hyves of door een mail te sturen naar info@wmdc.nl . Er is een beperkt aantal plaatsen dus schrijf je snel in! Na afloop van de masterclass kunnen de deelnemers gratis het concert van Soweto Kinch tijdens Numoon Weekender bezoeken.

***

WMDC Nuworld Labsessions presents: The Soul-Gospel Choir feat. Colonel Red + special guests Zondag 27 december | 15.00 uur | E12 / E10 (R'dam Pas/CJP) Soulzanger Colonel Red geeft op 'derde kerstdag' 27 december een bijzonder gospelconcert samen met Codarts-studenten en speciale gasten. Door middel van een drietal workshops arrangeert hij enkele gospel traditionals en bewerkt deze met de studenten, waarbij cross-overs met de soul en aanverwante wereldmuziek worden verkend. Colonel Red verblijft sinds enige tijd in Nederland en geldt als één van de toonaangevende soulzangers van dit moment. Op 20 augustus jl. presenteerde hij in Hotel Centraal in Rotterdam zijn nieuwe album Sweet Liberation dat afgelopen zomer door het Japanse Grand Gallery label werd uitgebracht.

De podiumprogrammering van het WMDC wordt mede mogelijk gemaakt door dienst Kunst en Cultuur en Deelgemeente Delfshaven.



Ingezonden persbericht