Kema


KEMA voert technisch- en milieugericht due-diligenceonderzoek uit ten behoeve van de overname van netwerkbedrijf E.On door TenneT.

Technische- en milieugerichte consultancy in eerste grensoverschrijdende overname transmissienetwerk

17 november 2009 - de Nederlandse Transmission & System Operator (TSO) TenneT heeft KEMA opdracht gegeven een technisch- en milieugericht due-diligenceonderzoek uit te voeren ten behoeve van de overname van Transpower, het Duitse hoogspanningsnet van het Duitse energiebedrijf E.On. De transactie werd vorige week bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie in Düsseldorf en gaat gemoeid met een geschatte waarde van EUR 885 miljoen. Met deze overname is het eerste grensoverschrijdende transmissienetwerk een feit.KEMA heeft ruim ervaring in het uitvoeren van due-diligenceonderzoeken en heeft de overnemende partij bijgestaan als technisch en milieudeskundig consultant.

German Power Pylon of Transpower

Grondige beoordeling
Een grondige beoordeling van de status van de bestaande bedrijfsmiddelen en het functioneren van het transmissienetwerk maken onderdeel uit van het Technische- en milieugerichte due-diligenceonderzoek. Op basis hiervan wordt een risicolijst opgemaakt: een overzicht van de risicoaspecten, en een uiterst diepgaande beschrijving en inschatting van de waarschijnlijkheid en gevolgen, m.a.w. de impact op de kernwaarden van het bedrijf. Daarnaast worden er risicobeperkende maatregelen aangegeven om de gevolgen tot een minimum te beperken. De risico's worden, voor zover mogelijk, benoemd en maken onderdeel uit van het bestedingsprogramma. Dit bestedingsprogramma kan aanvullende projecten omvatten als onderdeel van kapitaal-, vervangings- of operationele uitgaven.

Scenario's voor toekomstige analyses
In de afgelopen paar jaar heeft de Europese energiemarkt een razendsnelle groei doorgemaakt. Trends, waaronder deregulering, privatisering en de ontwikkelingen richting één enkele Europese markt, hebben tot grote veranderingen geleid, voor zowel bedrijven die zich bezighouden met het opwekken van energie als de netwerkbeheerders. In het vorige decennium was er slechts een beperkt aantal spelers actief in de energieopwekkingssector en waren de ontwikkelingen stabiel. Het aantal opwekkingsinitiatieven schiet inmiddels als paddenstoelen uit de grond en de situatie waarin de netwerkbeheerders zich bevinden is nu een stuk onzekerder. Gezien de taken en verantwoordelijkheden van een netwerkbeheerder hebben deze ontwikkelingen een enorme impact op de bedrijfsvoering en investerings-planning. Als cruciaal onderdeel van een due-diligenceonderzoek wordt vandaag de dag een grondige beoordeling uitgevoerd van de verwachte ontwikkelingen op het gebied van energieopwekking en -vraag in het controlegebied. KEMA ontwikkelt scenario's die als uitgangspunt dienen bij verdere analyse van de noodzaak van investeringsprojecten in het netwerk.

Verwachte investeringsniveaus
Deze externe en interne factoren zijn de drijvende kracht achter potentiële investeringen. Het uiteindelijke resultaat van een due-diligenceonderzoek is een rapport dat de onderzochte risico's weergeeft, evenals de noodzaak van het voorgestelde investeringsprogramma voor het netwerk. Aan de hand van vooraf bepaalde risico's en scenario's, en op basis van zijn wereldwijde ervaring, kan KEMA de verwachte investeringsniveaus vaststellen. Dit verwachte investeringsprogramma wordt vervolgens uiteraard vergeleken met het voorgestelde investeringsprogramma van de verkoper waarbij de verschillen nader worden toegelicht.