Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Overheidsprijs voor directeur Pieter Baan Centrum

Erik Heijdelberg Overheidsmanager van het Jaar 2009

Den Haag, 17 november 2009 -- Erik Heijdelberg is vanavond in de Ridderzaal in Den Haag uitgeroepen tot Overheidsmanager van het Jaar 2009. Hij ontving, in aanwezigheid van kopstukken uit de overheid, politiek en het bedrijfsleven, de award uit handen van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ank Bijleveld. De jury van de stichting Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar prees Heijdelberg om zijn onbetwiste leiderschap, dat nodig was om twee totaal verschillende organisaties samen te smelten tot een vooraanstaand kennisinstituut NIFP, dat een wezenlijke bijdrage levert aan een zorgvuldiger rechtsgang en een veiliger samenleving.

'Elk jaar ligt in onze beraadslagingen een sterk accent op de complexiteit van de functie, de managementstijl, de persoonlijkheid van de kandidaat én de bijzondere klus die is geklaard. Erik Heijdelberg voldoet in alle opzichten aan deze criteria.', zo zegt Jacqueline Rijsdijk, waarnemend juryvoorzitter. 'Het is goed dat het gevoelige werk van al onze professionals, dat grotendeels achter de schermen plaatsvindt, hiermee in de openheid komt', reageert de trotse winnaar enthousiast.

Dit jaar werd de prijs voor de 12e keer toegekend. Een prijs die zich uitstrekt over de hele publieke sector. De Stichting Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar, onder leiding van bestuursvoorzitter Thom de Graaf, brengt bijzondere topambtenaren onder de aandacht met als doel een positieve bijdrage te leveren aan het imago van de overheidsmanager. De kwaliteit van de overheid wordt namelijk bepaald door de deskundigen en competenties van de medewerkers. De manager speelt hierbij een cruciale rol. Naast maatschappelijke betrokkenheid, noodzakelijke talenten en passie, moet de overheidsmanager signalen uit de samenleving kunnen vertalen naar de politiek en de dienstverlening organiseren richting de burger.

Dynamiek binnen de overheid
Het aantal overheidsmanagers dat werd voorgedragen voor de prestigieuze prijs lag dit jaar hoger dan het jaar daarvoor. Ook de kwaliteit van de aangemelde ambtenaren lag op een hoog niveau. De jury krijgt daardoor een goed beeld van de dynamiek binnen de overheid. 'Er gebeurt veel en er wordt met hart en ziel gewerkt. Mooie projecten, nieuwe ontwikkelingen en bijzondere onderwerpen, aangestuurd door gedreven overheidsmanagers. Het was opnieuw een bijzonder genoegen om kennis te maken met managers die de verantwoordelijkheid nemen voor het Nederlands openbaar bestuur. We hopen volgend jaar op weer veel enthousiaste en kwalitatieve aanmeldingen', aldus de waarnemend juryvoorzitter.

De Overheidslezing
Tijdens de uitreiking in de Ridderzaal hield de minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, een overheidslezing. Hij stelde in zijn lezing de kwestie aan de orde hoe het anno 2009 gesteld is met het primaat van de politiek en de relatie met het daaraan dienstbare openbaar bestuur. Wat betekent de huidige grilligheid van het politiek systeem voor dat primaat en vervolgens voor de aansturing van het openbaar bestuur in Nederland? Hij geeft daarbij aan dat de politiek het in loyaliteit geven en nemen moet waarderen, evenals de interactie van politiek en bestuur, van de corporate spirit van een permanent onder spanning staande departementale organisatie, van de kwaliteit van zijn ambtenaren en dat alles in dienst van de publieke zaak. Maar ook van een politicus die een goede parlementaire controle op het beleid cruciaal acht voor de kwaliteit van de politieke beslissingen en van de legitimiteit en doelmatigheid van de bureaucratie. De avond werd feestelijk afgesloten met een receptie voor alle genodigden uit de overheid, politiek en het bedrijfsleven.

De genomineerden voor deze prestigieuze prijs waren: Mevrouw drs. S.M. (Sylvia) Bronmans MCM is opgeleid tot Arbeids- en Organisatiepsychologie met de nevenrichting Bestuurlijke Informatiekunde. Zij is begonnen bij de vakbeweging en heeft daarna haar inhoudelijk werkterrein op het gebied van informatievoorziening en organisatieveranderingen verder uitgebreid. In 2007 werd ze benoemd tot directeur van P-Direkt, de Personeels- en Salarisadministratie en eHRM van de Rijksdienst. P-Direkt groeit onder haar leiding tot een modern en efficiënt Shared Service Center HRM, werkend voor 12 ministeries en 120.000 rijksambtenaren. Dit is een complexe klus vanwege de interdepartementale context, de nieuwe bestuurbaarheid en het bijzondere personeelsbestand. Sylvia Bronmans is er in geslaagd de negatieve beeldvorming van P-Direkt om te zetten in een werkende organisatie waarmee de voorgenomen ambitie kan worden gerealiseerd. Het is een kordate vrouw, die leiding geeft op een heldere, open en resultaatgerichte wijze en vakdeskundigen ruimte geeft voor inbreng.

De heer drs. E.P.J. (Erik) Heijdelberg heeft Sociale Wetenschappen en Filosofie gestudeerd en heeft zich daarna ingezet voor diverse projecten binnen de (private) zorgsector, zowel nationaal als internationaal. Medio 2005 werd hij benoemd tot algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), de samenvoeging van het Pieter Baan Centrum en de Forensisch Psychiatrische Diensten. Het kenniscentrum NIFP draagt met haar dienstverlening bij aan een zorgvuldige rechtsgang en een veiliger samenleving. Kandidaat is er in geslaagd om onder politiek en inhoudelijk gevoelige omstandigheden uitvoering te geven aan de fusie van deze twee organisaties, bestaande uit hoogopgeleide en eigenzinnige mensen met verschillende arbeidsculturen. Erik Heijdelberg houdt van zijn vak en is in zijn leiderschap onbetwist. Hij geeft ruimte aan zijn medewerkers, maar schept duidelijke kaders. Dit brengt rust, waardoor hij op koers blijft.

De heer mr. H.A. (Harry) Timmerman MBA heeft na zijn studie Fiscaal Recht carrière gemaakt bij de Belastingdienst. In 1997 stapte hij over naar de Provincie Overijssel, waar hij in 2001 provinciesecretaris / algemeen directeur werd. Tezamen met de gedeputeerden heeft hij ingrijpende veranderingsprocessen in de organisatie doorgevoerd onder meer door zijn gave om business en politiek aan elkaar te koppelen. Hij heeft de organisatie met 15% verkleind en tegelijkertijd een nieuw werkconcept in een gerenoveerd gebouw ingevoerd. Dit zgn. flexconcept heeft navolging bij de andere provincies. Kandidaat speelt ook verder op interprovinciaal niveau een bovengemiddelde rol onder meer vanwege zijn deelname aan het IPO-overleg en zijn diverse werkzaamheden in landelijke commissies. Harry Timmerman is een bescheiden, maar gedreven manager met passie voor de publieke zaak. Het is een proactieve denker met visie en beschikt over een natuurlijk gezag. ______________________________________________________________________________________

De jury van de verkiezing 2009 bestond uit:
Hans Dijkstal, voorzitter, Mirko Noordegraaf, Jacqueline Rijsdijk, Maureen Sarucco, Margo Vliegenthart, Albertine van Vliet-Kuiper, Bernard Wientjes en Peter Zevenbergen. ______________________________________________________________________________________

De verkiezing werd mede mogelijk gemaakt door:
ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ministerie van Algemene Zaken, ministerie van Defensie, ministerie van Verkeer & Waterstaat, ministerie van VROM, BMC Groep, Het Expertise Centrum (HEC), Grand Hotel Huis ter Duin, Handvestgroep Publiek Verantwoorden, Kring van Provinciesecretarissen, ORDINA, Verdonck Klooster & Associates, Vereniging van Gemeentesecretarissen, Binnenlands Bestuur, Overheidsmanagement en PM, voor beslissers bij de overheid.