Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, WOENSDAG 28 OKTOBER 2009

Nieuwe serie 'Cultuur & Cinema' in Filmhuis Den Haag

Janine Prins 'Expeditie Europa' - foto: Bram Budel Vooruitblik op de nieuwe serie Cultuur & Cinema via filmfragmenten uit de collectie van antropoloog-filmmaker Janine Prins.

Dinsdag 17 november
Locatie: Zaal 7 van Filmhuis Den Haag
Moderator: Rocky Tuhuteru

Met een Hindoestaanse, Turkse, Marokkaanse en Hollandse avond beet Kosmopolis Den Haag vorig seizoen het spits af. Bekende en inspirerende gasten staken gedurende vier afleveringen hun pleidooi af voor de film van hun keuze; een film die iedereen in Nederland volgens hen gezien moet hebben om inzicht te krijgen in de grondwaarden van de desbetreffende cultuur. Welke van de keuzefilms aan het eind van de avond werd vertoond, bepaalde het publiek. Vanaf januari 2010 krijgt de succesvolle serie een vervolg met vier nieuwe afleveringen rond achtereenvolgens de Argentijnse, Iraanse, Finse en Chinese cultuur.

Voordat het zover is, slaat Janine Prins in De Tussenstand een brug tussen beide series. Prins, antropoloog, filmmaker en tevens groot filmkenner, laat aan de hand van fragmenten en foto's haar licht schijnen over films die culturele grondwaarden blootleggen. De worsteling van jongeren met culturele tradities, de generatieconflicten vol begrip en onbegrip die eruit voortkomen; het zijn thema's die de gasten van Cultuur & Cinema opvallend vaak te berde brengen.

Prins gaat in op de universaliteit van deze thema's en put daarbij uit haar vele reiservaringen in Oostelijk Europa. Zij neemt daarbij een koffer vol filmfragmenten mee. Bij het maken van haar keuzes doet zij een beroep op het publiek, dat hiermee het verloop van de avond bepaalt.

Na de pauze - met traditionele hapjes uit Oostelijk Europa - worden twee keuzefilms van Janine Prins vertoond: haar eigen korte documentaire Plastic Tulips, over het Nederlandse geloof in de maakbaarheid van de samenleving en Children of the Decree, de documentaire die historisch inzicht geeft bij de speelfilm 4 maanden, 3 weken & 2 dagen, over de Roemeense wet die vrouwen dwong om moeder te worden.

Aanvang programma in Zaal 7: 19.30 uur, aanvang film in Zaal 6: 21.30 uur Prijs: ¤ 9,50 inclusief hapje en drankje (¤ 4,75 euro met Ooievaarspas, CJP of Studentenpas) Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191
Reserveringen: 070 3656030 (Filmhuis Den Haag) of via www.belbios.nl Actuele informatie: www.kosmopolisdenhaag.nl




Ingezonden persbericht