Hogere dosis van Merck’s COZAAR® (losartan kaliumtabletten) in onderzoeksstudie heeft sterfte en ziekenhuisopnames als gevolg van hartfalen aanzienlijk verminderd

Resultaten van HEAAL-studie gepresenteerd als 'late-breaker' op de American Heart Association Scientific Sessions 2009

ORLANDO, Fla.--(BUSINESS WIRE)-- 20091117 --

Het geneesmiddel Cozaar (losartan kaliumtabletten) 150 mg van Merck & Co, Inc. heeft in een onderzoeksstudie, bij een eenmaal daagse toediening, significant het risico van all-cause death of hospitalisatie als gevolg van hartfalen verminderd in vergelijking tot de lagere eenmaal dagelijkse dosis van 50 mg ervan. De door Merck & Co Inc. gesponsorde studie vergeleek de veiligheid en werkzaamheid van twee doses COZAAR bij patiënten met chronisch hartfalen en een verminderde cardiale functie (ejectiefractie van de linker ventrikel) die intolerant waren voor angiotensine-converting enzymremmers (ACE). De resultaten van de studie, genaamd HEAAL - 'Heart failure Endpoint evaluation of the A-II-Antagonist Losartan' - werden gepresenteerd door de onderzoekers tijdens een 'late-breaker' klinische proefsessie op de American Heart Association (AHA) Scientific Sessions 2009.

COZAAR is voor geen enkele indicatie goedgekeurd voor gebruik in geval van de 150 mg dosis die gebruikt werd in de HEAAL studie. De behandeling is een angiotensine II-antagonist (AIIA), een cardiovasculair geneesmiddel dat goedgekeurd is in vele landen in de Europese Unie voor de behandeling van:

  • Essentiële hypertensie bij volwassenen en bij kinderen en adolescenten van 6 tot 16 jaar bij doses van 50 mg tot 100 mg eenmaal daags.
  • Nierziekte bij patiënten met hypertensie en type 2 diabetes mellitus met proteïnurie ≥ 0,5 g/dag als onderdeel van een antihypertensieve behandeling.
  • Chronisch hartfalen (bij patiënten ≥ 60 jaar), wanneer de behandeling met ACE-remmers niet geschikt wordt geacht wegens incompatibiliteit, met name hoesten of een contra-indicatie bij doseringen van 12,5 mg tot 50 mg eenmaal daags. Patiënten met hartfalen die zijn gestabiliseerd met een ACE-remmer mogen niet overgaan op losartan. De patiënten moeten een ejectiefractie voor de linker ventrikel hebben van ≤ 40% en moeten klinisch stabiel zijn en behandeld worden volgens een vastgesteld behandelingsschema voor chronisch hartfalen.
  • Vermindering van het risico op beroerte bij hypertensieve patiënten met linker ventrikelhypertrofie gedocumenteerd door ECG bij doses van 50 mg tot 100 mg eenmaal daags. (De gegevens ondersteunen het gebruik van losartan voor deze indicatie niet in geval van zwarte patiënten).

"HEAAL is de eerste studie om de waarde van een hogere dosis van een angiotensine-II-antagonist bij patiënten met hartfalen te onderzoeken en documenteren," aldus de hoofdonderzoeker van de studie Marvin A. Konstam, M.D., Chief Physician Executive, het Cardiovascular Center, Tufts Medical Center, en professor in de geneeskunde, Tufts University School of Medicine.

"HEAAL is nog een belangrijke studie in een lange lijn van studies met grote uitkomsten die Merck heeft gesponsord en uitgevoerd om de medische gemeenschap te helpen de rol van onze cardiovasculaire geneesmiddelen beter te begrijpen in geval van de verbetering van cardiovasculaire resultaten," aldus Francis Plat, M.D., Vice President en klinisch therapeutisch hoofd op het gebied van atherosclerose en hart- en vaatziekten, Merck Research Laboratories. "Net als SOLV-D, 4S, LIFE en RENAAL, bevordert deze studie ook ons begrip van de rol die farmaceutische innovaties kunnen hebben en wordt er een belangrijke openstaande vraag mee beantwoord zoals alleen een klinische proef met uitkomsten dat kan doen."

Over de HEAAL-studie

Uit studieresultaten is gebleken dat losartan toegediend in een eenmaal daagse 150 mg dosis, vergeleken met 50 mg per dag, significant het risico verminderde van het primaire samengestelde eindpunt (all-cause death of hospitalisatie als gevolg van hartfalen) bij patiënten met een verminderde linker ventrikel-ejectiefractie (LVEF). Daarnaast werd de intolerantie voor ACE-remmers (p=0,027) erdoor verminderd.

De multicenter, prospectieve, gerandomiseerde, dubbelblinde, door gebeurtenissen gestuurde klinische studie registeerde 3.834 patiënten met symptomatisch congestief hartfalen die intolerant waren voor behandeling met ACE-remmers, op 255 locaties in 30 landen. Patiënten werden gerandomiseerd volgens twee losartan-behandelingstakken: eenmaal daags 150 mg (n=1.921) en eenmaal daags 50 mg (n=1.913). Van deze patiënten hebben er 3.723 de follow-up voltooid bij het eindpunt, met een gemiddelde follow-up-periode van 4,7 jaar. Vóór de randomisatie werden patiënten die niet reeds een AIIA ontvingen getitreerd van 12,5 mg losartan per dag tot 25 mg losartan per dag in de loop van twee weken. Van patiënten die reeds een AIIA ontvingen werd het recept gestaakt, en de onderzoekers hadden de optie om te beginnen met open-label losartan 25 mg per dag gedurende een week of de patiënt rechtstreeks te randomiseren.

Het primaire samengestelde eindpunt van de HEAAL-studie was all-cause death of hospitalisatie als gevolg van hartfalen en het secundaire samengestelde eindpunt was all-cause death of cardiovasculaire hospitalisatie. Er werden ook secundaire symptoombeoordelingen, waaronder een toename van de functie van de linker ventrikel-ejectiefractie (LVEF) en wijzigingen in de classificatie van de New York Heart Association (NYHA), voltooid.

Patiënten in de 150 mg behandelingsgroep hadden een significant lager risico op hospitalisatie als gevolg van hartfalen of cardiovasculaire hospitalisatie in vergelijking met patiënten in de 50 mg behandelingsgroep. 450 patiënten in de 150 mg behandelingsgroep (6,0 per 100 patiëntjaren in follow-up) werden opgenomen in het ziekenhuis voor hartfalen in de loop van de studie, vergeleken met 503 patiënten in de 50 mg behandelingsgroep (7,0 per 100 patiëntjaren in follow-up) (p=0,025). Nierfunctiestoornissen, hyperkalemia (p0,001), hypotensie (p=0,002) en angio-oedeem (p=0,03) zoals gedefinieerd door de onderzoeker, kwamen vaker voor in de COZAAR 150 mg groep dan in de 50 mg behandelingstak. Verminderde nierfunctie was de negatieve gebeurtenis die meestal leidde tot stopzetting van geneesmiddelen in de twee groepen (0,65 en 0,49 per 100 patiëntjaren, respectievelijk), maar het aantal (en het percentage) van individuele of totale stopzettingen waren vergelijkbaar voor de twee behandelingsgroepen.

Additionele belangrijke informatie over COZAAR (losartan kaliumtabletten)

Bij gebruik tijdens de zwangerschap gedurende het tweede of derde trimester kunnen geneesmiddelen die direct op het renine-angiotensine-systeem inwerken leiden tot letsel en zelfs de dood van de zich ontwikkelende foetus. Als zwangerschap wordt vastgesteld, moet het gebruik van losartan zo spoedig mogelijk gestaakt worden.

Losartan wordt gecontraïndiceerd bij patiënten die overgevoelig zijn voor enig onderdeel van deze producten. Alle patiënten die thiazidediuretica toegediend krijgen, dienen te worden onderzocht op klinische tekenen van verstoring van de vocht- of elektrolytenbalans, met inbegrip van hypokaliëmie.

Bij patiënten die aan volumedepletie lijden, kan symptomatische hypotensie optreden na het starten van de therapie. Deze toestand moet vóór de toediening van het geneesmiddel worden gecorrigeerd, of er dient een dosering van 25 mg te worden gebruikt. Zoals met andere geneesmiddelen die angiotensine II of de effecten daarvan blokkeren, kan het gelijktijdige gebruik van kaliumsparende diuretica, kaliumsupplementen of zoutvervangers die kalium bevatten, leiden tot verhogingen van het serumkalium.

De meest voorkomende bijwerkingen in klinische studies voor hypertensie, met een incidentie groter dan of gelijk aan twee procent van de patiënten die werden behandeld met losartan (n=1.075) en die vaker optraden dan met placebo (n=334), omvatten: bovenste luchtweginfectie (8 procent tegen 7 procent, respectievelijk), duizeligheid (3 procent tegen 2 procent, respectievelijk), verstopte neus (2 procent tegen 1 procent, respectievelijk) en rugpijn (2 procent tegen 1 procent, respectievelijk).

Dosering en toedieningswijze

Bij patiënten met hypertensie is de gebruikelijke startdosering 50 mg eenmaal daags. De maximale dagelijkse dosering is 100 mg. Als het bloeddrukverlagende effect gemeten tijdens de dalperiode bij een dosering van één keer per dag ontoereikend is, kan een regime van tweemaal per dag met dezelfde totale dagelijkse dosis of een verhoging van de dosis een bevredigender respons opleveren.

Bij patiënten met hartfalen is de gebruikelijke startdosering 12,5 mg eenmaal daags. De dosis moet in het algemeen worden getitreerd met tussenpozen van een week (d.w.z. 12,5 mg per dag, 25 mg per dag, 50 mg per dag) tot de gebruikelijke onderhoudsdosis van 50 mg eenmaal daags, zoveel als getolereerd wordt door de patiënt.

Voor vermindering van het risico op een beroerte bij hypertensieve patiënten met linker ventrikelhypertrofie gedocumenteerd door ECG, is de gebruikelijke startdosering 50 mg eenmaal daags. Een lage dosis hydrochloorthiazide dient te worden toegevoegd en/of de dosis losartan moet worden verhoogd tot 100 mg eenmaal daags op basis van uw bloeddruk.

Bij patiënten die lijden aan volumedepletie kan symptomatische hypotensie optreden na aanvang van de therapie. Deze toestand moet vóór de toediening van het geneesmiddel worden gecorrigeerd, of er dient een dosering van 25 mg losartan te worden gebruikt. Bij patiënten met een voorgeschiedenis van verminderde leverfunctie moet een startdosering van 25 mg worden gebruikt. Bij hypertensieve patiënten met linker ventrikelhypertrofie moet de behandeling worden gestart met 50 mg eenmaal daags.

Merck

Het Merck van vandaag werkt mee aan een gezonde wereld. Met onze geneesmiddelen, vaccins, biologische therapieën en producten voor consumenten en dieren bieden we innovatieve oplossingen voor de gezondheid van patiënten en dieren in meer dan 140 landen. We tonen daarnaast onze betrokkenheid bij een betere toegang tot de gezondheidszorg. Dat doen we via uitgebreide programma’s waarmee we onze geneesmiddelen doneren en leveren aan de mensen die ze nodig hebben. Merck. Be Well. Voor meer informatie, bezoek de website www.merck.com.

Toekomstgerichte verklaring

Dit persbericht bevat toekomstgerichte verklaringen volgens de definitie van de Veiligehavenbeginselen in de Amerikaanse Private Securities Litigation Reform Act van 1995. Deze verklaringen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, verklaringen over de voordelen van de voorgenomen fusie tussen Merck en Schering-Plough, met inbegrip van de toekomstige financiële en operationele resultaten, de plannen van het gecombineerde bedrijf, doelstellingen, verwachtingen en intenties en andere verklaringen die geen historische feiten zijn. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige overtuigingen en verwachtingen van het management van Merck en Schering-Plough en zijn onderworpen aan aanzienlijke risico's en onzekerheden. De werkelijke resultaten kunnen afwijken van die welke zijn neergelegd in de toekomstgerichte verklaringen.

Onder andere de volgende factoren kunnen ervoor zorgen dat de werkelijke resultaten afwijken van die welke zijn neergelegd in de toekomstgerichte verklaringen: de mogelijkheid dat de verwachte synergieën uit de fusie van Merck en Schering-Plough niet worden gerealiseerd, of niet worden gerealiseerd binnen de verwachte periode, als gevolg van onder andere de invloed van de farmaceutische regelgeving voor de industrie en hangende wetgeving die gevolgen kan hebben voor de farmaceutische industrie; het risico dat de bedrijven niet met succes worden geïntegreerd; verstoring van de fusie waardoor het moeilijker wordt om zakelijke en operationele relaties te onderhouden; het vermogen van Merck om nauwkeurig de toekomst van de marktvoorwaarden te voorspellen; afhankelijkheid van de effectiviteit van de octrooien en andere beschermingsmiddelen van Merck voor innovatieve producten; het risico van nieuwe en veranderende regelgeving en gezondheidsbeleid in de VS en internationaal; en de blootstelling aan rechtszaken en/of reglementaire maatregelen.

Merck verplicht zich niet om toekomstgerichte verklaringen publiekelijk te actualiseren, hetzij als gevolg van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anderszins. Bijkomende factoren die ervoor kunnen zorgen dat resultaten wezenlijk verschillen van die beschreven in de toekomstgerichte verklaringen zijn te vinden in het jaarverslag van 2008 van Merck op formulier 10-K, het driemaandelijkse verslag van Schering-Plough op formulier 10-Q voor het kwartaal dat eindigde op 30 september 2009, de proxy-verklaring ingediend door Merck op 25 juni 2009 en de andere deponeringen van beide ondernemingen bij de Securities and Exchange Commission (SEC) beschikbaar op de internetsite van de SEC (www.sec.gov).

COZAAR® is een handelsmerk van Merck Sharp & Dohme Corp., een dochteronderneming van Merck & Co., Inc.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Merck & Co., Inc.
Media:
Noreen Verbrugge, +1-908-423-6301
of
Belegger:

Carol Ferguson, +1-908-423-4465

Ticker_symbol NYSE:MRK