Technische Universiteit Delft

Delft, 2 september 2009

Een succesvolle aanpak bij de uitvoering van rood-voor-groenprojecten

Rood-voor-groenprojecten bieden kansen voor verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van de groene ruimte en daarmee voor het mooier maken van Nederland. Bij rood-voor-groenprojecten worden opbrengsten vanuit rode ontwikkelingen (wonen, bedrijventerreinen) gebruikt ter dekking van kosten van bepaalde groene ontwikkelingen. In de uitvoeringspraktijk blijken deze projecten soms moeizaam van de grond te komen of zelfs te stagneren. De huidige economische situatie kan dit verder versterken. Is daar door een slimme aanpak wat aan te doen? Wat valt te leren van ervaringen elders? Is de stagnatie te doorbreken? Deze onderwerpen staan centraal op de OTB-studiemiddag "Verbetering van de uitvoering van rood-voor-groenprojecten, in voor- en tegenspoed" op 17 november 2009. e
Bij veel gebiedsontwikkelingsprojecten is het realiseren van veel groen of een hoge ruimtelijke kwaliteit van het landschap een belangrijk doel. Door een relatief klein deel rood te realiseren kan de kans op succes van realisatie van het groen worden vergroot. Door rood mogelijk te maken, kan een project financieel haalbaar worden. Soms blijkt rood te helpen bij het creëren van het bestuurlijk draagvlak voor een groot groen project. Rood-voor-groen biedt dus veel mogelijkheden voor de ruimtelijke inrichting in Nederland, maar in welke gevallen is dit mechanisme inzetbaar? Onder welke condities is dit een goede strategie?

Op de studiemiddag wordt gebruik gemaakt van de resultaten van recent onderzoek dat is uitgevoerd door het Onderzoeksinstituut OTB, TU Delft, in opdracht van AM NV, het Ministerie van VROM en het Ministerie van LNV. lihtg programma
De middag start met een plenaire aftrap, waarin het belang van rood-voor-groenprojecten wordt geschetst. Vervolgens worden verschillende typen rood-voor-groenprojecten gepresenteerd en komen vier thema's aan bod die in de praktijk een belangrijke verklarende factor blijken te zijn voor het succes van de projecten: . Hoe kan je de meerwaarde van de grond met een rode bestemming gebruiken voor het groen? . Hoe bouw je bij de ontwikkeling van rood-voor-groenprojecten flexibiliteit in, gegeven de onzekerheid over marktontwikkelingen? . Wanneer is procesmatig sturen een alternatieve strategie voor een actieve aanpak? . Welke partijen betrek je op welke wijze bij de projecten?

Sprekers: Friso de Zeeuw (hoogleraar gebiedsontwikkeling, TU Delft), Herman de Wolff (Onderzoeksinstituut OTB, TU Delft). Ook de andere onderzoekers zullen een actieve bijdrage leveren.

De studiemiddag is met name interessant voor mensen die werkzaam zijn bij gemeentelijke of provinciale afdelingen ruimtelijke ordening, groen of water, bij gemeentelijke of provinciale grond- en ontwikkelingsbedrijven, bij een van de rijksvastgoeddiensten die in hun werk te maken krijgen met gebiedsontwikkeling, bij projectontwikkelaars en bouwbedrijven die actief zijn op het terrein van gebiedsontwikkeling en mensen die zich bij ingenieurs- en adviesbureaus bezighouden met ruimtelijke inrichting en gebiedsontwikkeling.

Praktische informatie
De OTB-studiemiddag vindt plaats op dinsdag 17 november in Regardz Berghotel in Amersfoort.

Deelnamekosten bedragen E 245,- per persoon.
Voor meer informatie en een programmafolder kunt u zich wenden tot het secretariaat van het Onderzoeksinstituut OTB, tel. (015) 278 30 05, e-mail A.D.Dersjant@tudelft.nl. Ook kunt u de website van het Onderzoeksinstituut OTB bekijken (www.otb.tudelft.nl/agenda). Hier kunt u zich ook aanmelden.

Noot aan de redactie/