Ingezonden persbericht


Nominaties Overheidsmanager 2009 bekend

Den Haag, 26 oktober 2009. De jury van de stichting Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar heeft na selectie van tientallen inzendingen drie overheidsmanagers genomineerd voor de titel Overheidsmanager van het Jaar 2009. De jury was onder de indruk van de kwaliteit van deze topambtenaren, die zijn aangemeld omdat ze `verschil maken'.
De genomineerden zijn:

· Sylvia Bronmans, directeur P-Direkt;

· Erik Heijdelberg, algemeen directeur NIFP;

· Harry Timmerman, provinciesecretaris/algemeen directeur Provincie Overijssel.

De Stichting Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar, onder leiding van bestuursvoorzitter Thom de Graaf, brengt deze bijzondere topambtenaren onder de aandacht met als doel een positieve bijdrage te leveren aan het imago van de overheidsmanager. Dit jaar wordt de prijs voor de 12e keer toegekend. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de verkiezingsavond op dinsdag 17 november 2009. De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ank Bijleveld, reikt de award aan de winnaar uit. De minister van Defensie, Eimert van Middelkoop houdt de Overheidslezing.

De kwaliteit van de overheid wordt bepaald door de deskundigheid en competenties van de medewerkers. De manager speelt hierbij een cruciale rol. Naast maatschappelijke betrokkenheid, noodzakelijke talenten en passie, moet de overheidsmanager signalen uit de samenleving kunnen vertalen naar de politiek en de dienstverlening organiseren richting de burger. De drie genomineerden voldoen aan deze criteria om in aanmerking te komen voor Overheidsmanager van het Jaar 2009.

De genomineerden:
Mevrouw drs. S.M. (Sylvia) Bronmans MCM is opgeleid tot Arbeids- en Organisatiepsychologe met de nevenrichting Bestuurlijke Informatiekunde en daarna gespecialiseerd in Verandermanagement. Zij is begonnen bij de vakbeweging en heeft daarna binnen de Rijksdienst haar inhoudelijk werkterrein op het gebied van informatievoorziening en organisatieveranderingen verder uitgebreid. In 2007 werd ze benoemd tot directeur van P-Direkt, de PZ dienstverlener van en voor de ministeries. P-Direkt groeit onder haar leiding tot een modern en efficiënt Shared Service Center HRM, werkend voor 12 ministeries en 130.000 rijksambtenaren. Dit is een complexe klus vanwege de interdepartementale context, de nieuwe bestuurbaarheid en het bijzondere personeelsbestand. Sylvia Bronmans is er in geslaagd de negatieve beeldvorming van P-Direkt om te zetten in een dynamische organisatie. Het is een kordate vrouw, die leiding geeft op een heldere, open en resultaatgerichte wijze, samenwerkt en vakdeskundigen ruimte geeft voor inbreng. De heer drs. E.P.J. (Erik) Heijdelberg heeft Sociale Wetenschappen en Filosofie gestudeerd en heeft zich daarna ingezet voor diverse projecten binnen de (private) zorgsector, zowel nationaal als internationaal. Medio 2005 werd hij benoemd tot algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), de samenvoeging van het Pieter Baan Centrum en de Forensisch Psychiatrische Dienst (FPD). Het kennisinstituut NIFP draagt met haar dienstverlening bij aan een zorgvuldige rechtsgang en een veiliger samenleving. Kandidaat is er in geslaagd om onder politiek en inhoudelijk gevoelige omstandigheden uitvoering te geven aan de fusie van deze twee organisaties, bestaande uit hoogopgeleide mensen met verschillende arbeidsculturen. Een uiterst gecompliceerde klus, die heeft geresulteerd in een betere maatschappelijke inbedding van de organisatie. Erik Heijdelberg houdt van zijn vak en is in zijn leiderschap onbetwist. Hij geeft ruimte aan zijn medewerkers, maar schept duidelijke kaders. Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar 2009 ­ persbericht versie BV261009 PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

De heer mr. H.A. (Harry) Timmermans heeft na zijn studie Fiscaal Recht carrière gemaakt bij de Belastingdienst. In 1997 werd hij benoemd tot Directeur Sturing bij de Provincie Overijssel, waar hij in 2001 provinciesecretaris / algemeen directeur werd. Onder zijn bezielende leiding heeft de Provincie Overijssel ingrijpende veranderingsprocessen ondergaan, waaronder de invoering van een elektronisch dossier en zich ontwikkeld tot een vooruitstrevende organisatie, die als eerste Nederlandse overheidsorganisatie het keurmerk `Investor in People' heeft behaald. In het gerenoveerde provinciehuis heeft hij een nieuw flexibel werkconcept ingevoerd, dat navolging krijgt bij andere provincies. Kandidaat is visionair, beschikt over natuurlijk gezag en verbindende kwaliteiten, waardoor hij vaak een cruciale rol vervult in het tot een goed einde brengen van complexe provinciale vraagstukken en bestuurlijke opdrachten. Harry Timmerman is een gedreven manager, bescheiden van aard met grote passie voor de publieke zaak.

De jury van de verkiezing 2009 bestaat uit:
Hans Dijkstal, voorzitter, Mirko Noordegraaf, Jacqueline Rijsdijk, Maureen Sarucco, Margo Vliegenthart, Albertine van Vliet-Kuiper, Bernard Wientjes en Peter Zevenbergen.

Andere Overheidsmanager van het Jaar zijn:
Herma Rappa, Erry Stoové, Peter van Zunderd, José Hilgersom, Jenny Thunnissen, Roelof Kruize, Nico Laagland, Pieter Cobelens, Martin van Rijn, Geert Blijham Maureen Sarucco en Bert Keijts.

De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door:
ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ministerie van Algemene Zaken, ministerie van Defensie, ministerie van Verkeer en Waterstaat, ministerie van VROM, BMC Groep, Het Expertise Centrum (HEC), Grand Hotel Huis ter Duin, Handvestgroep Publiek Verantwoorden, Kring van Provinciesecretarissen, ORDINA, Verdonck Klooster & Associates, Vereniging van Gemeentesecretarissen, Binnenlands Bestuur, Overheidsmanagement en PM, voor beslissers bij de overheid.